13:41 | 23 ноември 17 5631

Казанлък е с достатъчно зъболекари на глава от населението и несправедливо малко лекари

Казанлък е с достатъчно зъболекари на глава от населението и несправедливо малко лекари / Новини от Казанлък

На 1 лекар в Казанлък се падат по 378 жители, а на един зъболекар – 897 жители на общината, сочат последните статистически данни на НСИ, обобщени в интерактивни графики от infograf.bg, които показват разпределението на лекарите и зъболекарите по общини.

За лекар НСИ приема всички специалисти, не само общопрактикуващите, което включва и болничните лекари, включително и стажантите.

Общината с най-много лекари спрямо населението е Плевен (един лекар на 108 жители), а изненадващо, столицата се нарежда едва на 14-то място в тази класация с по един лекар на всеки 199 души.

Изпреварваща София е и съседната ни, концентрирала областното здравеопазване община Стара Загора, където на един лекар се падат 159 души от местното население. Два пъти по-голям е потенциалният капацитет на един лекар в Казанлък. Статистически му се падат за грижа 378 души от жителите на общината. За сравнение, община от големината на Казанлък по население, като Габрово е с 231 души на 1 лекар.

Докторите в Казанлък са на практика още по-малко на глава от населението, като отбележим показателите на съседните ни общини от Розовата долина. В Павел баня на един местен лекар се падат по 639 павелбанци, а в Мъглиж лекарите са толкова малко, че статистически 1 трябва да обслужи население от 1641 мъглижани. Също над 1000-1500 народ на 1 брой доктор се "полага" в общините Николаево и Гурково.

При зъболекарите пък, Казанлък се изравнява статистически както с Габрово, така и с петия по големина град в България – съседна Стара Загора. В Казанлък, един зъболекар се пада на 897 души население, в Стара Загора – на 846, в Габрово – на 865. Подобна е картината, много изненадващо и в Мъглиж, където местните зъболекари имат потенциална листа от 895 пациенти. В Павел баня, пък, зъболекарите са фрапиращо малко – на един зъболекар се падат 2 236 души население. Повче от ясно е, че за зъболекарски услуги певелбанци пътуват до Казанлък, откъдето е логичен и сравнимият със Стара Загора брой на нашите зъболекари на глава от населението.

Разпределението по общини при зъболекарите е по-непропорционално - отбелязва и Инфограф тенденцията, която kazanlak.com анализира за нашия роден край. При зъболекарите се наблюдава увеличение през последните 9 години, като от 1210 жители на зъболекар през 2008 г., броят им спада с 27% до 887 през 2016 г.  При броя жители на един лекар, картината e по-константна във времето, посочва анализът: от 277 жители на лекар през 2003 г., техният брой спада с 13%, достигайки през 2016 г. средно 240 жители на лекар.

Казанлък се оказва по цифри, почти в златната среда като показатели към момента. Броят зъболекари на глава от населението тук (897 на 1)  е колкото средния за страната  – 887. При лекарите, обаче имаме да наваксваме до “златната среда” от 240 души население на 1 лекар, което е средното число за страната. В Казанлък имаме два и половина пъти по-малко лекари от средното ниво - 378 пациента за 1 доктор. За сметка на Стара Загора, която е с по 1 лекар на всеки 160 души население.

Колко от тези „старозагорски“ лекари са всъщност казанлъчни, които работят и дори ръководят здравни заведения в областния център - е отделен въпрос. И като имаме предвид недостига на лекари в съседните Павел баня (1 на 639), Мъглиж (1 на 1641), Гурково ( 1 на 1251) и Николаево (1 на 1120), картината с 378 души население в Казанлък на 1 лекар придобива доста по-отдалечени от справедливостта показтели. Кой, кога и защо "открадна" здравословния минумум лекари на глава от населението в Казанлък и как може тази "нездрава" тенденция да се промени - са още по-отделни въпроси, които статистиката и журналистиката могат само да поставят.

Красимира Стоянова
kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак