12:59 | 21 февруари 18 5931

“Щастливи, отговорни и реализирани“- децата от ДГ “Мечо Пух“

“Щастливи, отговорни и реализирани“- децата от ДГ “Мечо Пух“ / Новини от Казанлък

Единственият  български участник в най-високобюджетния проект , финансиран по програма „Еразъм +“, се оказа детска градина от Казанлък.

С директора на ДГ „Мечо Пух“, г-жа Аксения Тилева, разговаряме за успехите на детската градина, децата, учителите и отговорностите на всички нас като общество за възпитаването на бъдещото поколение.

Още с влизането ми в кабинета на г-жа Тилева пред мен се изпречват три кашона, в които оказва се са пристигнали таблетите, с които ще се обучават възпитаниците на детското заведение. „Таблети ли?“, учудвам се аз. „О, да.“, отговаря г-жа Тилева. „ Те са по проекта, който цели разработването на дигитални  игри, с които да обучаваме децата. Работим заедно с експерти от Турция-университетски преподаватели, експерти по IT технологии, а също и учители от България, Италия, Словакия и Великобритания.“

Оказва се,че игрите са в пет направления, сред които математика, музика, английски език, изобразително и изкуство и физическо възпитание. Да, именно чрез дигитално приложение, под игрова форма за не повече от 5-7 минути, децата ще бъдат стимулирани, наблюдавайки движенията на анимиран герой, да подобрят физическата си дееспособност.

С модул „Галерия“ от друга страна , се цели да се предизвика интерес в малчуганите към изобразителното изкуство, теорията на цветовете и дори да се научат да разпознават най-характерните картини на известни художници, сред които и казанлъчанина Иван Милев.

Но грижи по проекта се полагат не само за децата, а и за учителите, защото  за пълноценно използване на новите ресурси е необходимо работещите с децата да са не само компетентни педагози, но и да имат достатъчно добри дигитални компетенции. За целта е реализирано он-лайн обучение, което дава представа на  учителите как  сами да намират ресурси и да разработват материали за конкретните свои нужди. Вече повече от 250 са учителите, заявили участие в он-лайн обучението.

Аксения Тилева изрази радостта си от възможността не само нашите екипи да черпят от опита на чуждите обучителни институции, но и от възможността българските педагози да споделят своите обучителни практики.

„Детската градина не е само учителите. Ние сме един екип - от директора до работника в кухнята. Работим заедно и носим еднаква отговорност за случващото се в градината. И за успехите и за неуспехите основата е екипът, но  за нас е важно да имаме подкрепата и разбирането на родителите- заедно да разрешаваме проблемите, ако ги има“, каза тя.

“Фокусът на възпитанието е изместен към обучителните и образователните институции, но децата  идват  тук с проекцията на взаимоотношенията в техния дом. В детската градина  ние можем да съдействаме на родителите за възпитанието в ценностите на нашето общество, но не можем да изместим семейството в тази му функция.“

В Детска градина „Мечо Пух“  работят и по проект „Тера Вита“, който е с екологична насоченост. Целта е децата да усетят взаимовръзката между живата и неживата природа. Миналата година малчуганите са обогатявали знанията си за елемента Вода, а тази година на фокус е Огънят и с какво той е полезен за хората.

Съвместно с децата и педагозите, родителите също се включват в проекта, като веднъж на два месеца събират и носят в градината хартия и пластмаса, които рециклират. Така учат децата на отговорно отношение към природните ресурси.

„Работя с невероятен екип“, завърши разговора директорът на градината Аксения Тилева, “освен чудесни педагози, те са и много добри хора- с големи сърца, готови да помагат, да обичат и да дават всичко от себе си, за да възпитаваме децата щастливи, отговорни и реализирани.“

Разбрахме, че през пролетта предстои обновяване на двора на градината, където ще бъде изграден релефен макет на България, чрез който децата да опознават Родината. С радост ще разкажем и за него след реализиране на проекта. Успех!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак