17:05 | 15 март 18 3841

„Арсенал “ няма неизпълнени предписания за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд

„Арсенал “ няма неизпълнени предписания за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд / Новини от Казанлък

„От 2016 година до този момент „Арсенал“  Казанлък няма неизпълнени предписания относно осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд и няма наложени санкции за неизпълнени  такива. Над 50% от предписанията се изпълняват  още в хода на самите проверки. „Арсенал“ е предприятие с висок рисков потенциал и подлежи на регулярен и чест контрол на всеки 3 месеца, както и по отделни сигнали  и при въвеждане на рискови производства. Нашата работа е основно превентивна и в резултат на намесата ни, на територията на дружеството са въведени много подобрения по отношение  осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд.

Част от тях са автоматизиране и роботизиране на производства, където има висок рисков потенциал.

На фона на световната практика в тези производства и предприятия винаги съществува риск, каквито и предпазни мерки  да се вземат по отношение на безопасни и здравословни  условия на труд. Не бива да се подценява и човешкия фактор  и личната отговорност на всеки един работник и служител за живота и здравето му.“

Това каза началникът на отдел „Рискови производства и дейности“ в Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда Пенка Митрева, на импровизиран брифинг пред „Арсенал“ Казанлък. Екип на Агенцията е на терен, за да се запознае  на място и обследва причините, довели до трагичния инцидент на територията на Завод 3 в „Арсенал“ вчера,  в следствие на който загинаха двама работници от цех 130:  27  годишният Цеко Василев и 45 годишният Красимир Желев.

Митрева уточни, че  за последната една година в „Арсенал“ са направени от институцията, която тя представлява, 100 проверки на различни дейности и производства, в резултат на които са констирани 460 различни нарушения, по отношения на безопасността  на работа на територията на цялата фирма.

Средно между 4,6 и 5 общо нарушения са установявали при проверка експертите на Инспекцията по труда. Основната част от тези нарушения са свързани с  ненадлежното заземяване на машини,  метрологичен контрол на манометри и  термометри/ уреди за измерване на налягане и температура/,  непочистени работни места от остатъчни взривни материали, използване на искрообразуващи инструменти и съоръжения. Проблем съществува и от страна на работниците,  по отношение на носенето на лични предпазни средства,  каза още представителката на Инспекцията по труда.
За тези нарушения са налагани актове, както на преки ръководители, така и на длъжности лица.

От наложените за година 20 административно-наказателни актове има издадени наказателни постановления на длъжностни лица,  но не и на работодателя. 

Службата по безопасни условия на труд в „Арсенал“ от 2016 до края на 2017 година заради неспазване на вътрешните правила и разпоредби и инструкции за безопасна работа, също е наказала 163-ма работника и преки длъжностни лица за различни нарушения, свързани с безопасността на работа, каза Красимир Папазов, ръководител на отдел „Безопасни условия  на труд“ в „Арсенал“ АД.

За последните 3 години във фирма „Арсенал“  няма дефицит на  защитно работно облекло и лично предпазни средства, специализиран софтуер следи системата за това и в този аспект сме безкомпромисни. Всеки един работник и служител има индивидуален картон, в който се отразяват защитните предпазни средства и облекла, които му осигурява фирмата,  каза още началникът на отдела за безопасност в дружеството.

Само за миналата година за защитно работно облекло и защитни лични предпазни средства  „Арсенал“ е вложил 700 хиляди лева.  По спечелен от дружеството европейски проект за безопасни условия на труд  са осигурени други допълнително  420 хиляди лева за закупуване на специално работно облекло и енергомични столове за работа, допълни той. Общо за последните 12 месеца вложените средства от страна  на  ръководството на фирмата за подобряване условията на работа, безопасност и защита здравето на работещите,  в  най- голямото дружество в региона, с числен състав от над 10 500 човека и площ от 9  хиляди  декара,  са 30 млн. лева. Средствата са за изграждане на аспираторни инсталации, отопление,  санитарни помещения, работно облекло и други. 

Трудовите злополуки през изминалата 2017 година, спрямо предходната 2016 година са намалели с 8 броя, като няма тежки инциденти.
Близо месец е първоначалното обучение на всеки новопостъпил на работа в дружеството. Тези, които не покажат качества за безопасно изпълнение на съответната работа се пренасочват на друга, или се освобождават от фирмата.

По отношение на вчерашния инцидент ръководителят на отдела за безопасни условия на труд в „Арсенал“  заяви, че в процесуалните дейстивя на специализираните органи и Прокуратурата продължават на терен. С тях на място работи и вътрешна комисия от експерти на дружеството.
„До сега  не е имало различия в установяването на причините за възникналите инциденти от вътрешната комисия на фирмата и следствието“, допълни Папазов.

Всички работници и служители в „Арсенал“  са застраховани за риск „Трудова злополука“, която винаги се изплаща, независимо от вината, съгласно сключения КТД във фирмата.

В цеха, в  който стана злополуката,  / 14 март 2018 г./  инструктажът е ежедневен. Той се прави от преките ръководители, преди началото на работния процес. 

Представителите на ИА „Главна Инспекция  по труда“ към момента извършват цялостна проверка на документацията, имаща отношение към инцидентаи производството. Все още не са работили на терен, където възникна и самото запалване.

Погребенията на двамата загинали работници на „Арсенал“ ще са утре- 16 март.
В Шаново от 13 часа е поклонението пред Цеко Василев. В негова памет Община Мъглиж обяви утре ден на траур за загиналия работник.

Сбогуването с Красимир Василев е от 14,30 часа в ритуалната зала на Гробищен парк в Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак