11:57 | 19 март 18 1840

Библиотека “Искра“ ще учи на безопасен интернет тази седмица

През 2018 г. пан-европейската кампания Get Online Week, която се провежда от 2010 година насам, е с ново име - ALL DIGITAL WEEK.

Това е ежегодна кампания за повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии и се провежда от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа. Всяка година в рамките на Цифровата седмица над 100,000 европейски граждани участват във вълнуващи събития за запознаване с цифровата трансформация и нейните последици.

Тази година Цифровата седмица се провежда от 19 до 25 март и е фокусирана върху:

Изграждане на доверие в технологиите чрез развиване на критично мислене и медийна грамотност (включително осъзнаване и борба с фалшиви новините, речта на омразата и злоупотребата със социални медии);

Разработване на подходи за учене през целия живот за подобряване на цифровите умения в непрекъснато променящата се и все по-цифрово ориентирана икономика.

Общинска библиотека "Искра"- Казанлък се включва в Европейската кампания Цифрова седмица 2018 . Инициативата за повишаване на цифровата грамотност и използване на дигиталните технологии ще се проведе в периода от 19 до 23 март.

Тази година кампанията е фокусирана върху изграждане на доверие в технологиите чрез развиване на критично мислене и медийна грамотност и подходите за учене през целия живот за подобряване на уменията във все по-цифрово ориентирана икономика.

В рамките на кампанията в Общинска библиотека „Искра” ще бъде представена презентация на тема "Безопасен интернет за деца и родители" . Главна тема на събитието ще бъде различаването на вярна от невярна и подвеждаща информация и комуникация в интернет. На потребителите, деца и родители, ще се предоставят специални инструкции за безопасно ползване на интернет. Новият  информационен акцент ще се превърне и  в основно направление в дейността на библиотеката за деца и юноши. Ще се търсят и методи за обогатяване и надграждане на идеята за интернет-грамотност.
          

Друга инициатива ще бъде старта на платформата "Уча се". Образователнят сайт включва   всички уроци за училище от 1 до 12 клас на разбираем и интересен език. В сайта има над 10 000 видео урока и упражнения на разбираем и интересен език. Уроците са изгледани до този момент   над 23 000 000 пъти от над 450 000 регистрирани учители, родители и ученици.
        

Общинска библиотека "Искра"  закупи със средства от библиотечния бюджет абонамент за своите потребители, осъзнавайки важността на така организирания учебен процес  и усвояването на знания  по модерен и интерактивен начин. Това е и ангажираността на институцията към бъдещето на всяко дете и неговото образование. Както и към разширяване на общата култура на подрастващото поколение. Не на последно място стои и важността на новата  библиотечна услуга като социален процес- подпомагане на семейства, които не могат да си позволят абонамента, и изграждане на учебните инфо-точки в удобен времеви и пространствен  режим на ползване.

Комплексът от електронни  знания е изграден от три компонента:

• видео уроци - под формата на достъпни и забавни видеа са представени уроци по всички учебни предмети от 1-ви до 12-ти клас;

• упражнения - упражнения след всеки видео урок за усвояването на материала ;

• дискусии.

"Ученето с образователната онлайн платформа е лесно и забавно и поради това – ефективно. Видео уроците са кратки; представят материала на разбираем език и чрез ситуационни примери, което прави усвояването по-фокусирано и леко. Образователният процес е базиран на индивидуалния подход, като всеки ученик има възможност да учи със своето темпо и съобразно своите потребности и пропуски – както упражненията, така и учебните игри са така разработени, че при грешен отговор платформата автоматично насочва към материала, по отношение на който ученикът е демонстрирал пропуск.

Предпоставка за лесното усвояване на материала чрез „Уча.се” е занимателната игрова форма на обучението – всеки ученик в сайта развива свой виртуален герой като в игра и колкото повече видео уроци изгледа ученикът, колкото повече тестове реши и колкото по-активен е в дискусиите под уроците, толкова по-бързо неговият герой преминава през различните нива на играта. Значителен плюс на сайта е, че следи и отчита прогреса на ученика по всеки учебен предмет.

Oбразователната платформа „Уча.се” е отличена с над двадесет награди, включително три поредни години (2012–2014 г.) печели наградата за най-добър образователен сайт на България в конкурса на БГ Сайт. Платформата е номинирана от Министерството на образованието и науката и Националната комисия на ЮНЕСКО в България за Световната награда на ЮНЕСКО за ефективно използване на информационните и комуникационни технологии в сферата на образованието"- споделя директорът на Общинска библиотека "Искра" Анна Кожухарова.

Платформата ще  може да се ползва безплатно целогодишно от читателите на Общинска библиотека "Искра" в отделите:Читалня, Детски отдел и отдел Изкуство, където са оборудвани пет компютърни места за работа в индивидуален план.

Считаме, че с тези конкретни и практични крачки, с разкриването на нови услуги и дейности доказваме още веднъж своята готовност да покриваме спектъра от различни информационни потребности на гражданите от община Казанлък и да работим уверено в укрепването на доверието им към библиотеката като съвременен образователен, културен, информационен и социален център на местната общност.

Анна Кожухарова и Екатерина Трендафилова от Общинска библиотека "Искра"
 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак