14:55 | 17 април 18 20388

Творчески пространства за всички- по нов проект на ОБ „Искра“

Творчески пространства за всички- по нов проект на ОБ „Искра“ / Новини от Казанлък

На пресконференция  днес, 17.04.2018г., Анна Кожухарова, директор на ОБ „Искра“- Казанлък, съвместно с Мария Желева, представител на читалище „Пробуда-1920“ от село Копринка и Петьо Апостолов, член на настоятелството към читалище „Зора-1902“ от село Голямо Дряново и кмет на селото, представиха  новия спечелен от общинската библиотека проект „Библиотеката- моята първа сцена! Изграждане на творчески пространства за деца и тийнейджъри“.

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки- България“ в рамките на конкурс „Библиотеката- активен участник в обществения живот“, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017г. с Министерство на културата.

Общинска библиотека „Искра“ ще бъде водеща организация, а партньори в проекта ще бъдат НЧ „Пробуда-1920“, село Копринка и НЧ „Зора-1902“, село Голямо Дряново.

Водени от опита, който служителите на Общинска библиотека са придобили с участието си в предишни проекти и по-конкретно от видяното по време на посещението на библиотеки във Финландия, както и от стремежа си да бъдат полезни за развитието на местната общност, служителите на ОБ „Искра“ са се насочили към създаването на творчески пространства, където деца, тийнейджъри и дори възрастни, да разширяват своя кръг на общуване, да откриват своите таланти и да могат да ги изявяват.

Както споделят от библиотека „Искра“, все по-голяма част от децата и младежите са ангажирали вниманието и свободното си време с новите технологии и са застрашени от социална и творческа изолация. Техните родители не винаги имат възможност да насърчават творческите им заложби, а извънучилищните занимания и школи, макар и много добра алтернатива, не винаги са достъпни за широк кръг от деца. В общината се усеща липсата на общодостъпни безплатни места за творческо развитие и  изява.

Именно това е алтернативата, която от ОБ „Искра“ Казанлък и партниращите читалища от Копринка и Голямо Дряново предлагат- създаването на нова услуга по привличане на нови публики и затвърждаване на библиотеките и читалищата като място за пълноценно оползотворяване на свободното време, където  в добронамерена среда ще се позволи изявата на всеки, без оглед на заложбите му.

В занятията, които ще се провеждат в периода юли-септември, ще бъдат включени творческо писане, рисуване, приложно изкуство- плъсти, филц. Пластелин, природни материали; грънчарство, театър, плетене, бродиране, шиене, коафьорство, моден дизайн, курс за манекени, модерни и народни танци, зумбая, пеене и караоке, звукозапис, фолклор, фотография, ТВ „Тийнейджър“.

„Проектът ще стартира със социологическо проучване, обхващащо ученици от първи до седми клас, на които ще предложим  нашата визия, ще я сверим с тяхната и ще надграждаме в посоката, която изводите ни посочат, обясни Анна Кожухарова и подчера, че проектът в никакъв случай не е в конфронтация с отсаналите културни институции, читалища и школи.  „Проектът цели създаване на пространство, което няма рамки, часове на занятията и  всеки може да сменя интересите си. Това е инициатива, която ще помогне на децата в последствие да се ориентират по различните школи“, допълни г-жа Кожухарова.

Благодарности за предоставеното партньорство изказаха и Мария Желева и Петьо Апостолов и изразиха увереност и готовност да бъдат пълноценни участници и партньори в осъществяването на творческите пространства.

Анна Кожухарова изказа специална благодарност на своите колеги от ОБ „Искра“ Казанлък и най-вече на „основните движещи сили“ по проекта- служителите от Детския отдел и отдел „Изкуства“.

Безвъзмездното финансиране по проекта от Фондация „Глобални библиотеки- България“ е в размер на 4710 лв., но при необходимост от библиотека „Искра“  са готови да предоставят допълнително средства за текущите нужди по обезпечаване на занятията.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10781 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9435 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5589 | 26 март 2024

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара Загора

4853 | 28 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3449 | 27 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3361 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2517 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2446 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2423 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2372 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак