16:56 | 03 юни 18 26372

Празникът на розата в Казанлък – най-красивият, най-вдъхновяващият, най-ароматният

Празникът на розата в Казанлък – най-красивият, най-вдъхновяващият, най-ароматният / Новини от Казанлък

Като тържество на младостта, на красотата, на възраждането определи Фестивал на розата в Казанлък председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Това е празник на сърцето, на сърцатите казанлъчани, които години наред пазят тази традиция!“, заяви тя.

В приветствието си към Кмета на Казанлък Галина Стоянова, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, министъра на българското Европредседателство Лиляна Павлова, министъра на туризма Николина Ангелкова, заместник-председателя на Парламента Емил Христов, народни представители от Старозагорски избирателен район, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, представители на Дипломатическия корпус в България, стотиците приятели и гости на Казанлък председателят на 44-то НС заяви: „За мен е огромна чест и удоволствие да бъда тук, с вас, на Празника на розата – най-красивият, най-вдъхновяващият, най-ароматният празник!“. Цвета Караянчева цитира Дядо Вазов: „Казанлъшката долина очарова с разкошната си пъстрина и с величествеността си“ и посочи колко вярно звучи това описание и днес. „Ние усещаме тази красота с душите и сърцата си. Това не е само празник. Тук в Долината на царете се срещат настоящето и древното.. Но тук има една роза, която прославя България, нашата национална гордост... 115 години в този град има традиции, които се отстояват. Този празник ще остане!“, заяви председателят на Народното събрание и призова казанлъчани да продължат традицията.

Красивият Фестивал на розата 2018 с пъстрата кулминация – 5-километровото шествие „Мъдростта на розата“ събра в центъра на Казанлък над 150 000 гости и повече от 5 000 участници в пищния парад.

Всички те бяха топло посрещнати от Кмета Галина Стоянова: „115-те празници направиха Казанлък столица на розите с избора на своята 50-та Царица Роза Михаела Хаджиева. Казанлък днес е световна столица на лютиерството с деветия Международен фестивал за съвременно лютиерство на името на Антонио Страдивари.“, отбеляза тя. „ Казанлък е столица на културата и признанието към таланта на казанлъшките граждани. Удостоени са още двама със званието Почетни граждани – проф.Теньо Попминчев и хореографът Христо Стоянов.“, посочи Галина Стоянова и прикани: „Уважаеми съграждани, посрещнете света с нашите делегации от побратимените градове, които представляват три континента! Уважаеми съграждани, които сте тук, на този площад, онези, които сте далеч извън България, благодаря ви за силния дух, който носите!“, заяви Кметът на Казанлък и се обърна с молба към всички казанлъчани заедно да пазят обичаите на благословената Долина. 

Празничният ден по традиция започна с пресъздаване на ароматния и пленителен ритуал „Розобер“ в розови градини край Казанлък. Преди смайващия танц многобройните официални гости, участници и  хиляди туристи от цял свят поздрави министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, която неотлъчно вече седма година поред участва в тържествата в Града на розите: „Тук е визитната картичка на България, в Долината на розите и на тракийските царе!“, каза тя и посочи, че така допринасяме за европейското разнообразие в Европейскта година на културното наследство. Министърът на българското Европредседателство благодари на Кмета Галина Стоянова и на нейния екип, че „правят празника достъпен и възможен за хората от цял свят“.

Незабравими емоции подари Фестивал на розата 2018 на казанлъчани и техните приятели от близо и далеч! Днес жителите на Долината откликнаха на молбата на своя кмет Галина Стоянова към „прелестен Казанлък: „Хванете се здраво за ръце, където и да сте, за да усетите как тупти сърцето на Казанлък! То тупти винаги за вас! Нека заедно, за ръце, да запазим културата, традициите и обичаите на тази красива Долина и ги предадем на нашите наследници! Защото те ще продължат да пишат историята на Празника!“ и наистина за ръка се хванаха всички на огромното празнично хоро, за да предадат невероятната емоция и на чуждестранните гости, за мнозина от които това бяха първи стъпки на българско хоро.

Прекрасната юбилейна Царица Роза 2018 Михаела Хаджиева, като владетел на Казанлък, благослови жителите на красивата Долина: „Да бъдат благословени дните ви, плодовете на вашия труд да се множат и нека запазим духа на този прекрасен празник, който ще ни събере отново през 2019г.!“.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак