12:21 | 06 юни 18 17071

Случай на Лаймска болест регистрираха в Черганово

Случай на Лаймска болест регистрираха в Черганово / Новини от Казанлък

Един случай на Лаймска болест е регистриран от РЗИ за изминалата седмица. Болният е от село Черганово. 

Първоначалните симптоми на инфекцията са грипоподобни - леко повишена темература, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, подуване на някои лимфни възли. Характерен за болестта е и обривът по ухапаното място.

В тези случаи незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. В следващия стадий заразата преминава в кръвта, а оттам и в други органи, като най-често засегнати са ставите, мозъкът и нервната система, сърцето и черният дроб.

Основна мярка срещу нападението от кърлежи е обработката на тревните площи. За да се намали вероятността от ухапване от кърлежи, е добре да се спазват някои основни правила-да се избягва посещаването на райони с гъста растителност и висока влажност, да се използват отъпкани и лишени от буйна растителност места, облеклото трябва да е подходящо - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи.

В превенцията е добре да се включи и използването на репеленти. След разходка или работа в градина е нужно да се прави ежедневен оглед за впити кърлежи. Същото важи и за домашните любимци, за които е препоръчително да се разхождат с каишка и само в определените за целта зони.

При засичане на кърлеж по тялото трябва да се потърси лекарска помощ, за да бъде отстранен. Препоръчително е след това да се наблюдава и ухапаното място и при наличие на симптоми или данни за инфекция, да се потърси личния лекар.

Като вероятни са регистрирани три случая на Марсилска треска от Стара Загора и Раднево.

Марсилската треска  е остро инфекциозно заболяване, възниква при ухапване от заразени кърлежи, а основните признаци са треска, обрив и характерно петно на мястото на ухапване. Инкубационният (скритият) период на болестта е 3-7 дни.Началните прояви на заболяването са втрисане, висока температура до 39-40 гр., отпадналост, мускулни и ставни болки.

Очите стават влажни и блестящи, а гърлото е зачервено, на мястото на ухапването при половината заразени се появява тъмно петно, покрито с коричка и диаметър 0.5-2 см., към 2-я -до 6-я ден се появява характерен обрив. Лечението трябва да се провежда задължително от инфекционист.

За предпазване трябва да се вземат предпазни мерки, за да се избегне досег с кърлежи, по-специално като се избягва близък контакт с преносители на кърлежи ( кучета, кози и овце) в ендемични райони. При излети в гората или планината, използвайте панталони, дрехи с дълъг ръкав, светли дрехи, високи затворени обувки, както и пръскане на откритите части от тялото с репелент съдържащ перметрин-химикал който отблъсква кърлежите.

След прибиране в дома, оглеждайте внимателно всички части на тялото, за впити кърлежи, включително и места недостъпни за оглед, с огледало или чужда помощ.

От групата на капковите инфекции в РЗИ Стара Загора са регистрирани осем случая на варицела - от Стара Загора, Казанлък, Шипка и с.Копринка и два случая от Казанлък на скарлатина.

През миналата седмица са регистрирани пет случая на вирусен, хепатит – от Стара Загора, с. Хрищени, с. Оряховица, с. Свобода и с. Трънково.

В отчетения период 28 май-3 юни, в Старозагорско, не са регистрирани епидемични взривове, информират от Здравната инспекция.

dariknews.bg

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак