14:33 | 12 юни 18 23369

Започват ремонтите на Детска ясла №6 и Центъра за обществена подкрепа

Започват ремонтите на Детска ясла №6 и Центъра за обществена подкрепа / Новини от Казанлък

Днес пред журналисти заместник кметът по „Инфраструктура, строителство и транспорт“ в Община Казанлък Даниела Коева и представители на фирмите и общинския екип - участници в строителния процес разясниха основните дейности по проекта, с който Община Казанлък ще разшири социалните услуги за деца с увреждания и деца в риск.

В рамките на 18 месеца ще бъдат реконструирани и оборудвани 2 сгради в град Казанлък: Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства (ДЦПДТМУТС), който ще бъде изграден в неизползваемия двуетажен корпус от сградата на Детска ясла № 6 „Надежда“ и ремонт на съществуващия Център за обществена подкрепа, с оглед разширяването на дейността му.

Основните строителни дейности по изграждането на дневния център (ДЦПДТМУТС), в размер на 299 902,69 лв. с ДДС, предвиждат вътрешно преустройство и  цялостен вътрешен ремонт на битовите и санитарните помещения в корпуса на Детска ясла №6, изпълнение на енергоспестяващи мерки – подмяна на дограма, топлоизолация на външни стени и покрив, нова отоплителна инсталация и горивна база, газификация, подмяна на електрическа и ВиК инсталации, изграждане на външна рампа към входа на сградата и монтиране на външен асансьор за достъп до втория етаж на корпуса, реконструкция на прилежащо дворно пространство и превръщането му в сензорна градина, която терапевтично активира детските сетива, подмяна на отоплителна инсталация и газификация.

За новосъздадения дневен център е предвидена доставка на необходимото оборудване и обзавеждане за функционирането на различните кабинети и зали за работа, като зала за индивидуална работа, трапезария и зала за групова работа и дневен престой, място за почивка на потребителите, зала за лечебна физкултура и рехабилитация, психологически кабинет, кабинет на логопед, кухня и др.

Новият Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства ще има капацитет да обслужва 30 деца за дневна грижа и 60 деца за консултативни услуги.

За извършване на аналогичен ремонт и на другите три корпуса на детската ясла - смяна на покрив, дограма, топлоизолация на покрив и фасади са предвидени средства по Бюджет 2018 на Общината и предстои провеждане на обществена поръчка.

За първи път в Казанлък „синя стая“ и спешен прием за деца – жертви или свидетели на насилие ще отворят врати след ремонта на Центъра за обществена подкрепа, който при настоящ капацитет 60 деца в риск след обновяването ще обслужва 80. „Синята стая“ цели щадящо, еднократно изслушване на  деца – жертви или станали свидетели на престъпление, за да се намали максимално нивото на травма за детската психика. Като помещение представлява две стаи, между които ще бъде поставено стъкло за едностранно виждане. В „синята стая“, вместо в съдебна зала, специалист ще разговаря с детето – свидетел на престъпление, а в съседното помещение чрез специално монтирана техника разговора ще следят следователи, прокурори, съдии и други представители на съдебната власт.

В рамките на изпълнение на проектната дейност ще бъдат извършени строително-ремонтни дейности на обща стойност 79 722,47 лв. с ДДС в сградата на съществуващия Център за обществена подкрепа (ЦОП), находящ се на ул. „Войнишка“ № 25, северно от парк „Розариум“.

Основна цел на Центъра за обществена подкрепа е подобряване на качеството на живот на децата и семействата в риск с предоставяне на качествени социални услуги, които да отговорят на техните потребностите и да са достъпни за всяко дете и неговото семейство. Главната цел на специализирания екип е предотвратяване на изоставянето на деца, работа с деца с отклонения в поведението, превенция на насилието и отпадането от училище.

Разширяването на работата на центъра включва дейности за гарантиране на спешен прием на деца, преживели тежко събитие в семейството, за да получи специализирана помощ за преодоляване на травматичната ситуация и да може детето да се върне по-безболезнено след това в семейството.

Строително-ремонтните работи в центъра включват вътрешен ремонт на част от помещенията на 2 етаж на сградата и изграждане на външна рампа и достъпна среда, доставка на необходимото оборудване и обзавеждане, 2 спални помещения за общо 4 души, кухня с трапезария за потребителите. 

Обновяванията и на двете сгради са планирани с краен срок средата на месец септември, т.г. Следва доставката на оборудване и подготовката на съответните специалисти.

С едва 1 800,00 лв. съфинансиране от страна на Община Казанлък, като Бенефициент, Общината подписа нов Договор за предоставяне на БФП № BG16RFOP001-5.001-0037-С01 с обща стойност на проекта в размер на 531 800,00 лв., от които 530 000,00 лв. - безвъзмездна финансова помощ.

Община Казанлък кандидатства за проекта успешно и на 1-ви декември, 2017г. сключи с Управляващия орган Административен договор за безвъзмездна финансова помощ по проект № BG16RFOP001-5.001-0037 „Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-5.001 „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“, в рамките на Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., финансирана от Европейския съюз.

Проектът е насочен към успешното продължаване на процеса на  деинституционализация чрез замяна на институционалния модел на грижа с грижа в семейството или близка до семейната среда в общността, както и гарантиране на правото на всяко дете до достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните му потребности.

Мисията на Община Казанлък е да отговаря на обществения интерес ефективно и ефикасно, при максимален резултат и качество. Отношението на Община Казанлък към развитието на социалните услуги е съобразено с Картата на услугите и с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Д-р Нели Боскович: Липсата на профилактика и здравословен начин на живот са водещи за отключването на неврологични болести

9352 | 21 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9119 | 25 март 2024

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

8737 | 27 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5020 | 26 март 2024

Кражби в Казанлъшко и Павелбанско регистрираха за ден униформените

3826 | 21 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3201 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3018 | 27 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2297 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2276 | 26 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2245 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак