Kazanlak.Com / Новини

Започват ремонтите на Детска ясла №6 и Центъра за обществена подкрепа

12 юни 2018, 14:33 коментара 10236
Започват ремонтите на Детска ясла №6 и Центъра за обществена подкрепа / Новини от Казанлък

Днес пред журналисти заместник кметът по „Инфраструктура, строителство и транспорт“ в Община Казанлък Даниела Коева и представители на фирмите и общинския екип - участници в строителния процес разясниха основните дейности по проекта, с който Община Казанлък ще разшири социалните услуги за деца с увреждания и деца в риск.

В рамките на 18 месеца ще бъдат реконструирани и оборудвани 2 сгради в град Казанлък: Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства (ДЦПДТМУТС), който ще бъде изграден в неизползваемия двуетажен корпус от сградата на Детска ясла № 6 „Надежда“ и ремонт на съществуващия Център за обществена подкрепа, с оглед разширяването на дейността му.

Основните строителни дейности по изграждането на дневния център (ДЦПДТМУТС), в размер на 299 902,69 лв. с ДДС, предвиждат вътрешно преустройство и  цялостен вътрешен ремонт на битовите и санитарните помещения в корпуса на Детска ясла №6, изпълнение на енергоспестяващи мерки – подмяна на дограма, топлоизолация на външни стени и покрив, нова отоплителна инсталация и горивна база, газификация, подмяна на електрическа и ВиК инсталации, изграждане на външна рампа към входа на сградата и монтиране на външен асансьор за достъп до втория етаж на корпуса, реконструкция на прилежащо дворно пространство и превръщането му в сензорна градина, която терапевтично активира детските сетива, подмяна на отоплителна инсталация и газификация.

За новосъздадения дневен център е предвидена доставка на необходимото оборудване и обзавеждане за функционирането на различните кабинети и зали за работа, като зала за индивидуална работа, трапезария и зала за групова работа и дневен престой, място за почивка на потребителите, зала за лечебна физкултура и рехабилитация, психологически кабинет, кабинет на логопед, кухня и др.

Новият Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства ще има капацитет да обслужва 30 деца за дневна грижа и 60 деца за консултативни услуги.

За извършване на аналогичен ремонт и на другите три корпуса на детската ясла - смяна на покрив, дограма, топлоизолация на покрив и фасади са предвидени средства по Бюджет 2018 на Общината и предстои провеждане на обществена поръчка.

За първи път в Казанлък „синя стая“ и спешен прием за деца – жертви или свидетели на насилие ще отворят врати след ремонта на Центъра за обществена подкрепа, който при настоящ капацитет 60 деца в риск след обновяването ще обслужва 80. „Синята стая“ цели щадящо, еднократно изслушване на  деца – жертви или станали свидетели на престъпление, за да се намали максимално нивото на травма за детската психика. Като помещение представлява две стаи, между които ще бъде поставено стъкло за едностранно виждане. В „синята стая“, вместо в съдебна зала, специалист ще разговаря с детето – свидетел на престъпление, а в съседното помещение чрез специално монтирана техника разговора ще следят следователи, прокурори, съдии и други представители на съдебната власт.

В рамките на изпълнение на проектната дейност ще бъдат извършени строително-ремонтни дейности на обща стойност 79 722,47 лв. с ДДС в сградата на съществуващия Център за обществена подкрепа (ЦОП), находящ се на ул. „Войнишка“ № 25, северно от парк „Розариум“.

Основна цел на Центъра за обществена подкрепа е подобряване на качеството на живот на децата и семействата в риск с предоставяне на качествени социални услуги, които да отговорят на техните потребностите и да са достъпни за всяко дете и неговото семейство. Главната цел на специализирания екип е предотвратяване на изоставянето на деца, работа с деца с отклонения в поведението, превенция на насилието и отпадането от училище.

Разширяването на работата на центъра включва дейности за гарантиране на спешен прием на деца, преживели тежко събитие в семейството, за да получи специализирана помощ за преодоляване на травматичната ситуация и да може детето да се върне по-безболезнено след това в семейството.

Строително-ремонтните работи в центъра включват вътрешен ремонт на част от помещенията на 2 етаж на сградата и изграждане на външна рампа и достъпна среда, доставка на необходимото оборудване и обзавеждане, 2 спални помещения за общо 4 души, кухня с трапезария за потребителите. 

Обновяванията и на двете сгради са планирани с краен срок средата на месец септември, т.г. Следва доставката на оборудване и подготовката на съответните специалисти.

С едва 1 800,00 лв. съфинансиране от страна на Община Казанлък, като Бенефициент, Общината подписа нов Договор за предоставяне на БФП № BG16RFOP001-5.001-0037-С01 с обща стойност на проекта в размер на 531 800,00 лв., от които 530 000,00 лв. - безвъзмездна финансова помощ.

Община Казанлък кандидатства за проекта успешно и на 1-ви декември, 2017г. сключи с Управляващия орган Административен договор за безвъзмездна финансова помощ по проект № BG16RFOP001-5.001-0037 „Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-5.001 „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“, в рамките на Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., финансирана от Европейския съюз.

Проектът е насочен към успешното продължаване на процеса на  деинституционализация чрез замяна на институционалния модел на грижа с грижа в семейството или близка до семейната среда в общността, както и гарантиране на правото на всяко дете до достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните му потребности.

Мисията на Община Казанлък е да отговаря на обществения интерес ефективно и ефикасно, при максимален резултат и качество. Отношението на Община Казанлък към развитието на социалните услуги е съобразено с Картата на услугите и с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.

Пресцентър на Община Казанлък

Виж още:

Новини от Казанлък

БСП- Казанлък отбеляза 95 години от Септемврийското въстание БСП- Казанлък отбеляза 95 години от Септемврийското въстание
23 септември 2018 / коментара

С поднасяне на цветя пред паметника на Септемвриеца до Крън БСП-Казанлък отбеляза 95-годишнината от Септемврийското въстание. Казанлъшкият край  дава 11 свид...

Казанлъчани празнуват Деня на Независимостта на България Казанлъчани празнуват Деня на Независимостта на България
22 септември 2018 / коментара

„Нищо не трябва да пречи за преуспяването на България!“. Тържествените слова от Манифеста на цар Фердинанд на историческата дата през 1908г. прозвуча...

Лека кола и бус се блъснаха на разклона на Дунавци Лека кола и бус се блъснаха на разклона на Дунавци
21 септември 2018 / коментара

Преди минути лек автомобил и бус се сблъскаха на разклона на село Дунавци, предаде репортер на kazanlak.com, който е на мястото на инцидента. Леката кола се е движ...

В Енина почетоха Независимостта на България В Енина почетоха Независимостта на България
21 септември 2018 / коментара

Със слово, рецитал и поднасяне на цветя НЧ "Братство 1869" и ОУ "Христо Ботев", село Енина, почетоха 110 години Независима България, в последния учебен ден от седмицата. ...

“Господарите“ разследват случай на тормоз в казанлъшкото военно поделение “Господарите“ разследват случай на тормоз в казанлъшкото военно поделение
21 септември 2018 / коментара

На 20 септември "Господари на ефира" излъчиха репортаж, в който двама вече бивши военни разказват за случай на тормоз и принуда в казанлъшкото в...

Делегация от Казанлък гостува в побратимения Толиати, Русия Делегация от Казанлък гостува в побратимения Толиати, Русия
21 септември 2018 / коментара

Община Казанлък в руския побратимен град представляват Стефан Папукчиев, директор на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства и Таня Иванчева &n...

Дончо Цанев поведе във временното класиране на “Балканският Дакар“ Дончо Цанев поведе във временното класиране на “Балканският Дакар“
21 септември 2018 / коментара
52-ма пилоти се включват в екстремната надпревара на “Шипка Дамасцена“ 2018 52-ма пилоти се включват в екстремната надпревара на “Шипка Дамасцена“ 2018
21 септември 2018 / коментара

Питаме Казанлък:

Доволни ли сте от културния живот в Казанлък?

Закови си вотЪ

Обяви от Казанлък

Имоти (1317) Работа (356) Разни (146) Електро и битови уреди (37) Автомобили, авточасти (24) Битова техника (16) Домашни любимци (15)
покажи всички категории
RSS абонамент за новините Новините по email

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Майсторите.com | AutoPlanet1.com | Монтана | Силистра Онлайн | Сандански | Видин Online | ITni News | Компютърни уроци | ОколоСвета.com | Автокозметика ATAS | Стара Загора
0.89827