14:05 | 28 юни 18 6735

БСП-Казанлък предложи спешни действия за общинската собственост

БСП-Казанлък предложи спешни действия за общинската собственост   / Новини от Казанлък

Трябва ли някой да публикува снимки във фейсбук, за да се сети Общината - за тях!?

7  спешни действия предложи Групата на БСП на кмета на Казанлък Галина Стоянова, свързани с общинската собственост. Председателят на БСП-съветниците Пламен Караджов поиска в местния парламент да бъдат предоставени констативните протоколи на комисиите по чл.196 от Закона за устройство на територията за последните 15 години, както и последващите заповеди, касаещи обезопасяване на сгради общинска собственост.

„Снимките на читалището в гр. Шипка - символ на разрухата, безотговорността и безстопанствеността, породиха много въпроси към местната власт и  всички въпроси, са свързани с грижата и отговорността за общинската собственост”, се казва в Позиция на „БСП лява България”.  По думите им на територията на община Казанлък има още една такава - читалището в Енина. От разруха са заплашени и сградата на читалището в Хаджидимитрово, и сградата на читалището в Бузовград, общински сгради, в които се помещават здравни служби, като тези в Енина, Черганово, училището в село Розово и т.н. Трябва ли някой да публикува снимки във фейсбук, за да се сети Общината - за тях!?

Левицата иска да бъде предоставена информация - осигурена ли е охрана на неизползваемите обекти, застраховани ли са всички сгради публична общинска собственост. В Позицията си социалистите настояха  в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства за обследване на всички застрашени сгради, общинска собственост. Те припомниха, че мнозинството на ГЕРБ отхвърли за пореден път при гласуването за бюджета предложенията им за обследване и ремонт на читалище и здравна служба.

За гражданите на община Казанлък е важно да се  актуализира и активира Публичния регистър на общинската собственост, който е недостъпен на сайта на община Казаналък, както и Публичния регистър за разпоредителни сделки с имоти.
Ето и пълния текст на Позицията:

П О З И Ц И Я
на Групата общински съветници „БСП лява България”

Отново станахме свидетели как снимки в социалните мрежи на урбекс обекти разпалиха гражданското общество. Но този път, касаещи нашата територия.

Снимките породиха много въпроси към местната власт и  всички въпроси, са свързани с грижата и отговорността за общинската собственост.

Общественото внимание беше съсредоточено върху една единствена сграда, която се превърна в утвърден символ на разрухата, безотговорността и безстопанствеността.

На територията на община Казанлък можем да посочим още една такава - читалището в Енина.

От разруха са заплашени и сградата на читалището в Хаджидимитрово, и сградата на читалището в Бузовград, общински сгради, в които се помещават здравни служби, като тези в Енина, Черганово, училището в село Розово и т.н. Припомням, че отхвърлихте предложенията на Групата ни за обследване и ремонт на сгради публична общинска собственост за бюджет 2018.

Трябва ли някой да публикува снимки във фейсбук, за да се сети Общината - за тях!?

И ако днес, кметът на общината твърди, че няма „как да носи отговорност за действията на предшествениците си”, то утре отговорността за състоянието на общинската собственост ще е обща - Ваша, госпожо Стоянова, че не сте предприели мерки да бъде спряна разрухата в тези сгради и наша - на общинските съветници, че  мнозинството угодно си е мълчало, че не сме предвидили средства в бюджетите на общината, че сме позволили, поради недобро стопанисване, да се обезцени общинското имущество, че всички ние не сме осъществили контрол.

Всички ние се заклехме  да браним обществения интерес и няма как да останем безучастни и просто така да подминем темата. От нас се очаква  да покажем на казанлъчани, че не сме безотговорни и сме тук, за да търсим решения на проблемите.

Считаме, че е несправедливо да   прехвърляме отговорността на кметовете на кметства, на читалищните настоятелства или да се търсят форми, с които да се заобиколи темата, която е във фокуса на общественото мнение.

И за да не сме голословни, предлагаме да се свърши следното в спешен порядък:

1. На следващото заседание кметът на общината да изпълни своето задължение по Закона за общинската собственост и както е записано в чл. 66 а  - да представи на Общинския съвет отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление.

2. Да ни бъдат предоставени констативните протоколи на комисиите по чл.196 от Закона за устройство на територията за последните 15 години, както и последващите заповеди, касаещи обезопасяване на сгради общинска собственост.

3. Да ни бъде предоставена информация - осигурена ли е охрана на неизползваемите сгради и ако не -  какви са причините да не бъде осигурена?

4. Да ни бъде предоставена информация - застраховани ли са всички сгради публична общинска собственост.

5. Общинският съвет да определи имотите - частна общинска собственост, които подлежат на задължително застраховане, наше задължение по Закона за общинската собственост, което не е изпълнено към настоящия момент.

6. В бюджета за следващата година да бъдат заложени средства за обследване на всички застрашени сгради, общинска собственост.

7. Да се актуализира и активира Публичния регистър на общинската собственост, който е недостъпен на сайта на община Казаналък – така е към този момент. (съгласно Наредбата се актуализира ежемесечно!), както и Публичния регистър за разпоредителни сделки с имоти.

И ДА, знаем госпожи и господа, че ще са нужни много средства и усилия, но все отнякъде трябва да започнем, защото на народа му писна всеки настоящ управленец да прехвърля вината върху предшествениците си и нищо да не се променя, дори да е бил във властта повече от 7 години.

Не е лесно да  се говори по тема, която не просто ме връща в историята на Шипка, а ме връща към историята на моя род и родина.

Позицията бе представена на заседанието на Общински съвет – Казанлък на 28 юни от председателя на Групата Пламен Караджов.

БСП - Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак