Kazanlak.Com / Новини

БСП-Казанлък предложи спешни действия за общинската собственост

28 юни 2018, 14:05 коментара 5996
БСП-Казанлък предложи спешни действия за общинската собственост   / Новини от Казанлък

Трябва ли някой да публикува снимки във фейсбук, за да се сети Общината - за тях!?

7  спешни действия предложи Групата на БСП на кмета на Казанлък Галина Стоянова, свързани с общинската собственост. Председателят на БСП-съветниците Пламен Караджов поиска в местния парламент да бъдат предоставени констативните протоколи на комисиите по чл.196 от Закона за устройство на територията за последните 15 години, както и последващите заповеди, касаещи обезопасяване на сгради общинска собственост.

„Снимките на читалището в гр. Шипка - символ на разрухата, безотговорността и безстопанствеността, породиха много въпроси към местната власт и  всички въпроси, са свързани с грижата и отговорността за общинската собственост”, се казва в Позиция на „БСП лява България”.  По думите им на територията на община Казанлък има още една такава - читалището в Енина. От разруха са заплашени и сградата на читалището в Хаджидимитрово, и сградата на читалището в Бузовград, общински сгради, в които се помещават здравни служби, като тези в Енина, Черганово, училището в село Розово и т.н. Трябва ли някой да публикува снимки във фейсбук, за да се сети Общината - за тях!?

Левицата иска да бъде предоставена информация - осигурена ли е охрана на неизползваемите обекти, застраховани ли са всички сгради публична общинска собственост. В Позицията си социалистите настояха  в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства за обследване на всички застрашени сгради, общинска собственост. Те припомниха, че мнозинството на ГЕРБ отхвърли за пореден път при гласуването за бюджета предложенията им за обследване и ремонт на читалище и здравна служба.

За гражданите на община Казанлък е важно да се  актуализира и активира Публичния регистър на общинската собственост, който е недостъпен на сайта на община Казаналък, както и Публичния регистър за разпоредителни сделки с имоти.
Ето и пълния текст на Позицията:

П О З И Ц И Я
на Групата общински съветници „БСП лява България”

Отново станахме свидетели как снимки в социалните мрежи на урбекс обекти разпалиха гражданското общество. Но този път, касаещи нашата територия.

Снимките породиха много въпроси към местната власт и  всички въпроси, са свързани с грижата и отговорността за общинската собственост.

Общественото внимание беше съсредоточено върху една единствена сграда, която се превърна в утвърден символ на разрухата, безотговорността и безстопанствеността.

На територията на община Казанлък можем да посочим още една такава - читалището в Енина.

От разруха са заплашени и сградата на читалището в Хаджидимитрово, и сградата на читалището в Бузовград, общински сгради, в които се помещават здравни служби, като тези в Енина, Черганово, училището в село Розово и т.н. Припомням, че отхвърлихте предложенията на Групата ни за обследване и ремонт на сгради публична общинска собственост за бюджет 2018.

Трябва ли някой да публикува снимки във фейсбук, за да се сети Общината - за тях!?

И ако днес, кметът на общината твърди, че няма „как да носи отговорност за действията на предшествениците си”, то утре отговорността за състоянието на общинската собственост ще е обща - Ваша, госпожо Стоянова, че не сте предприели мерки да бъде спряна разрухата в тези сгради и наша - на общинските съветници, че  мнозинството угодно си е мълчало, че не сме предвидили средства в бюджетите на общината, че сме позволили, поради недобро стопанисване, да се обезцени общинското имущество, че всички ние не сме осъществили контрол.

Всички ние се заклехме  да браним обществения интерес и няма как да останем безучастни и просто така да подминем темата. От нас се очаква  да покажем на казанлъчани, че не сме безотговорни и сме тук, за да търсим решения на проблемите.

Считаме, че е несправедливо да   прехвърляме отговорността на кметовете на кметства, на читалищните настоятелства или да се търсят форми, с които да се заобиколи темата, която е във фокуса на общественото мнение.

И за да не сме голословни, предлагаме да се свърши следното в спешен порядък:

1. На следващото заседание кметът на общината да изпълни своето задължение по Закона за общинската собственост и както е записано в чл. 66 а  - да представи на Общинския съвет отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление.

2. Да ни бъдат предоставени констативните протоколи на комисиите по чл.196 от Закона за устройство на територията за последните 15 години, както и последващите заповеди, касаещи обезопасяване на сгради общинска собственост.

3. Да ни бъде предоставена информация - осигурена ли е охрана на неизползваемите сгради и ако не -  какви са причините да не бъде осигурена?

4. Да ни бъде предоставена информация - застраховани ли са всички сгради публична общинска собственост.

5. Общинският съвет да определи имотите - частна общинска собственост, които подлежат на задължително застраховане, наше задължение по Закона за общинската собственост, което не е изпълнено към настоящия момент.

6. В бюджета за следващата година да бъдат заложени средства за обследване на всички застрашени сгради, общинска собственост.

7. Да се актуализира и активира Публичния регистър на общинската собственост, който е недостъпен на сайта на община Казаналък – така е към този момент. (съгласно Наредбата се актуализира ежемесечно!), както и Публичния регистър за разпоредителни сделки с имоти.

И ДА, знаем госпожи и господа, че ще са нужни много средства и усилия, но все отнякъде трябва да започнем, защото на народа му писна всеки настоящ управленец да прехвърля вината върху предшествениците си и нищо да не се променя, дори да е бил във властта повече от 7 години.

Не е лесно да  се говори по тема, която не просто ме връща в историята на Шипка, а ме връща към историята на моя род и родина.

Позицията бе представена на заседанието на Общински съвет – Казанлък на 28 юни от председателя на Групата Пламен Караджов.

БСП - Казанлък

Виж още:

Новини от Казанлък

Още мерки, въведени заради COVID-19 отпадат Още мерки, въведени заради COVID-19 отпадат
26 май 2020 / коментара

Днес, 26 май, министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19. Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешав...

Отварят дискотеките, баровете и нощните клубове от 15 юни Отварят дискотеките, баровете и нощните клубове от 15 юни
26 май 2020 / коментара

Ще бъде разрешено и на ресторантите, кафенетата и сладкарниците да работят и в закрити помещения Нощните клубове, дискотеките и барове ще отворят врати от 1...

Катастрофа на околовръстното Катастрофа на околовръстното
26 май 2020 / коментара

Две коли се блъснаха на околовръстния път на Казанлък, до "Автоморга Юг", около 16:50 часа днес. Единият автомобил е Фолксваген Голф, в който по първоначални данни са пътували две...

“Български пощи“ предупреждава за измама “Български пощи“ предупреждава за измама
26 май 2020 / коментара

„Български пощи“ ЕАД уведомява, че се разпращат фалшиви електронни съобщения от името и/или с логото на дружеството, под формата на анкети или игри, в които се обявя...

Старт на летните занимания в ДАПР „ИКТ Център“ Старт на летните занимания в ДАПР „ИКТ Център“
26 май 2020 / коментара

Мили деца и родители, помогнете ни в това проучване относно летни занимания с програмиране, роботика, дизайн, английски, рисуване и още в Детската академия по програмиране...

Двама са с обвинения, подкарали нерегистрирани мотопеди Двама са с обвинения, подкарали нерегистрирани мотопеди
26 май 2020 / коментара

За два дни съставиха две обвинения на шофьори, подкарали нерегистрирани мотопеди в община Мъглиж. На 23 и 24 май 2020 г. в Районно управление - Казанлък са об...

Откраднаха телефон от незаключен автомобил Откраднаха телефон от незаключен автомобил
26 май 2020 / коментара

През вчерашния ден, на 25 май 2020 г. в Районно управление - Казанлък се е явила 51-годишна жена, която заявила, че за времето от 05:00 ч. до 10:10 ч. на същата дата, в землищ...

Засякоха 26-годишен дрогиран шофьор по казанлъшките улици Засякоха 26-годишен дрогиран шофьор по казанлъшките улици
26 май 2020 / коментара

На 23 май 2020 г. в Полицията на Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл. 343б, ал.3 от Наказателния кодекс, срещу 26-годишен мъж, затова...

Още двама нарушиха карантината си Още двама нарушиха карантината си
26 май 2020 / коментара

На 23 май 2020 г. в Районно управление - Казанлък е образувано бързо производство по чл.355, ал.2 от Наказателния кодекс срещу 17-годишен младеж и срещу 25-годишен мъж, затова че не са...

Непълнолетен се удари в стълб. Момче е с опасност за живота Непълнолетен се удари в стълб. Момче е с опасност за живота
26 май 2020 / коментара

На 23 май 2020 г., около 00:20 ч., в николаевското с. Нова махала, се е движил лек aвтомобил ''БМВ'', управляван от 17-годишен младеж, неправо...

След втори опит крадец успя да мушне в джоба буркан с течен шоколад / ВИДЕО След втори опит крадец успя да мушне в джоба буркан с течен шоколад / ВИДЕО
25 май 2020 / коментара

Охранителните камери на казанлъшки магазин, намиращ се на бул. "Княз Александър Батенберг", запечатаха мъж в два опита за кражба. ...

Стартира онлайн гласуването за Царица Роза 2020 Стартира онлайн гласуването за Царица Роза 2020
25 май 2020 / коментара

Днес, точно в 10:00 часа, стартира онлайн гласуването за избора на Царица Роза 2020 на специално за целта създадения сайт queenrose.eu. Всеки казанлъчанин с валиден и...

Питаме Казанлък:

Съгласни ли сте с разхлабването на мерките?






Закови си вотЪ

Обяви от Казанлък

Имоти (1323) Работа (235) Разни (76) Автомобили, авточасти (23) Електро и битови уреди (16) Битова техника (8) Здраве и красота (5)
покажи всички категории
RSS абонамент за новините Новините по email

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Майсторите.com | AutoPlanet1.com | Монтана | Силистра Онлайн | Сандански | Видин Online | ITni News | Компютърни уроци | ОколоСвета.com | Автокозметика ATAS | Стара Загора
0.00071