11:17 | 03 септември 18 1730

Граждански организации на среща с посланика на Дания във връзка с проблемите на фермерството на ценни кожи в България

Граждански организации на среща с посланика на Дания във връзка с проблемите на фермерството на ценни кожи в България / Новини от Казанлък

Необявена лобистка среща за развитие на фермерството за ценни кожи в България се е състояла на 15 юни в посолството на Кралство Дания, обявиха в прессъобщение до медиите от сдружение „КАЖИ“ (Кампании и активизъм за животните в индустрията).
На срещата са били поканени представители на българското правителство, на бизнеса и браншовата европейска организация на индустрията с ценни кожи, но пък не е била поканена нито една организация, работеща против развитието на фермите за ценни кожи, за да се вземат предвид и техните аргументи за прекратяване на фермерството за ценни кожи в България.

По повод състоялата се среща, от Гражданската инициатива за забрана на добив на ценни кожи в България и сдружение КАЖИ, са изпратили писмо до посланика на Дания г-н Сьорен Якобсен, с копие до министъра на околната среда и водите г-н Нено Димов и министъра на земеделието и храните г-н Румен Порожанов, в което изразяват своята позиция.

По данни, предоставени от сдружение „КАЖИ“,  Дания е европейската страна с най-голям брой ферми за ценни кожи в Европа - над 1600.  Над  17 милиона норки и чинчили се убиват  годишно там само заради козината им.
В съобщението си до медиите от сдружението напомнят, че само преди два месеца в Народното събрание бе внесена подписка, подкрепена от над 51 хиляди граждани с искане за забрана добива на ценни кожи в Република България.

В отвореното писмо се казва следното„...Организирането на срещи за насърчаване на инвестиции в сектора, без да са поканени всички заинтересовани страни и без да бъдат отчетени социалният фактор, обществената нагласа, активната роля и ценностите на гражданското общество, са предпоставки за сериозен бизнес риск и потенциални загуби от страна на инвеститорите...

Категорично се противопоставяме на всеки ход от страна на правителството, институциите и чужди бизнес интереси по отношение на лобиране или създаване на неустойчиви бизнес практики, причиняващи страдание и застрашаващи природата, бита и здравето на хората.

Уверяваме Ви, че ще направим всичко възможно да не допуснем нито една чужда компания, финансираща бизнес за ценни кожи, както и появата на нито една нова ферма в България. Всеки опит за подобна стъпка ще създаде излишно напрежение и ще бъде атакуван от гражданското общество с всички възможни средства.

В заключение, изразяваме своята увереност, че демократична страна като Кралство Дания, която е пример за социално ориентирана политика, която уважава обществените ценности и предвижда неизбежността на еволюционните процеси, отчита нуждата от прозрачност и обективност по социално значимите теми и съзнава вредата от лобизма, защитаващ нехуманни практики.“

Писмото до посланика на Дания е изпратено от сдружение „КАЖИ“ и от Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България.

В отговор на изпратеното писмо към организациите бе отправена покана от страна на посланика на Кралство Дания г-н Сьорен Якобсен. Среща би трябвало да се състои в момента в датското посолство днес, 3 септември, понеделник.

Миналата година разпространените от сдружение КАЖИ кадри от ферма за норки край Стара Загора предизвикаха възмущение сред много граждани и организации за защита на животните.

снимка:bTV

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак