18:15 | 13 октомври 18 9229

Проект „Библиотеката-моята първа сцена“ доближи децата до изкуството

Проект „Библиотеката-моята първа сцена“ доближи децата до изкуството  / Новини от Казанлък

С обзорни репортажи на ТВ Тийнейджър за изминалата творческа лятна ваканция в занималните, организирани от библиотека „Искра“, започна отчитането на резултатите от проекта „Библиотеката-моята първа сцена“, в който участници и партньори бяха Общинска библиотека „Искра“, Народно читалище „Пробуда-1920“ с. Копринка и Народно читалище „Зора -1902“ с. Голямо Дряново.

Проектът е реализиран с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки-България“ в рамките на конкурс „Библиотеката-активен участник в обществения живот“, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата. Разработен е от Анна Кожухарова, Светлана Колева и Екатерина Трендафилова и е на обща стойност 7645 лв.

Целта на разработката е създаването на безплатни работилници, заниманията в които да оползотворят свободното време на децата и юношите, като развият техните компетенции в областта на културата и изкуството, чрез творчески изяви.

Отчетът на дейността по проекта беше извършен от директора на Общинска библиотека г-жа Анна Кожухарова:

„Чрез закупените видеокамера, шевна машина, синтезатор, проектор, грамофон, осветителни вани, стативи, караоке система с два броя микрофони и нужните консумативи, по време на лятната ваканция бяха създадени над 60 творчески ателиета, в които се изработиха 623 творчески продукта.
Ателиетата бяха ръководени от доказани преподаватели в своите области, а именно:

„Рисуване и приложни изкуства“-Катя Христова; „Модерни танци“ –Кирил Димов; „Театър“ –Георги Ташев; „Моден дизайн и шиене“ –Павел Балтов, „Творческо писане“ –Валентина  Димова, „Фолклор и народни танци“ – Димитър Гайдаров; „Операторство „ и създаване на „ТВ Тийнейджър“- Иван Бонев и Славяна Гайдарова; създаване на вестник „Наше лято“ - Валентина Димова;“

Отговорници по организирането на дейностите в лятната занималня са Теодора Георгиева и Галина Николова, на които освен замисълът и осъществяването на работилниците, им се наложи да проведат анкета сред подрастващите, във връзка с техните потребности, на чиято основа да бъдат създадени и творческите пространства. Броят на взелите участие в анкетата деца е 121.

Отговорници по пресата и архивирането на проекта са Красимира Николова, Мариана Маринова и Петя Шопова.

За дизайна и рекламата отговаря Веселина Маринова, а за счетоводството, в качеството си на специалисти завеждащи материалната част , отговарят Елена Чернева и Мария Чалова.

В резултат на работата на децата и техните преподаватели, в рамките на проекта, е издаден и Детски литературен сборник „Цветовете на лятото“, който ще бъде и допълнително представен пред казанлъшката общественост. В него място са намерили, създадени от децата литературни текстове.

Към своите партньори от Копринка и Голямо Дряново- Мария Желева и Катя Тотева г-жа Кожухарова изрази изричната си благодарност за всеотдайността и идейната им подкрепа  в работата по проекта.

Изричната си благодарност Анна Кожухарова изказа към всички участници, както и към медиите, с чията добронамерена и безвъзмездна подкрепа проектът е бил отразен в над 20 публикации.

Най-голямата гордост за екипа, реализирал проекта,  са творческите продукти без материализация, като научените и изпяти народни песни. С голямо вълнение г-жа Кожухарова разказа за родители от чужбина, чиито деца са посещавали ателиетата, докато са гостували на баба и дядо по време на лятната ваканция, които са върнали обратна връзка с благодарности за това, че са чули за първи път децата им да изпълняват български фолклорни песни.

Чрез проекта, за първи път в Казанлък, децата успяват де се докоснат безплатно до културата и изкуството в широкия му смисъл. Проектът ще е постоянен за общинската библиотека  и ще бъде финансиран от собствения ù бюджет.

А допълнително признание за работилите по проекта е, че той е събудил изключителното одобрение на УС на Фондация „Глобални библиотеки- България“ и екипът е поканен да го презентира пред библиотекари от цялата страна, като една напредничава практика, което се оценя от екипа като поощрително и мотивиращо събитие, сподели г-жа Кожухарова.

Последва  награждаване на обучителите по проекта  с издания на библиотеката.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак