22:39 | 01 ноември 18 5047

Първи награди за култура, изкуство и духовност на Община Казанлък

Първи награди за култура, изкуство и духовност на Община Казанлък / Новини от Казанлък

В Деня на народните будители във фоайето на Художествената галерия се проведе официалната церемония за връчване на първите годишни награди за култура, изкуство и духовност на Община Казанлък.

Кметът на община Казанлък приветства културните дейци: „С изключителна чест и много голяма радост се прекланям пред Вас!“, започна Галина Стоянова своя поздрав и посочи смисъла на будителството в наши дни: „Да имаш дух, душа и светлина, която да огрява, но по-скоро да пали огън в душите на отсрещните.“, каза тя. „Казанлък има своето огнище, има своите въглени, но най-вече, в Казанлък гори Огънят. Огънят на просветителството, на културата и изкуството, тук гори огънят на духовността. За това - Вие сте виновници! Вие, дейците на културата, правите Казанлък да бъде духовен град и свят! Честит празник, Будители на Светлия Казанлък!“, поздрави Кметът на Казанлък.

Началото на празничната вечер бе посветено на бъдещите будители. Галина Стоянова се обърна към младите таланти на града, „Тези, които Ви следват и ще Ви надминат“, посочи тя към по-възрастните в залата и връчи официално стипендиите за 2019г. на пет даровити деца от Казанлък, по Общинската програма за закрила на детето: носителката на многобройни награди от конкурси по пиано Христиана Харалампиева, второкласничка в СУ“Екзарх Антим I“, влюбената в рисуването Ванеса Георгиева, 11-ти клас в НУПИД „Акад.Дечко Узунов“, отдадената на балета Стефани Джурова, 7-мокласничка в СУ“Екзарх Антим I“, първенецът от множество музикални конкурси  Елена Николаева, 7-ми клас в ОУ“Свети Паисий Хилендарски“ и победителката в редица състезания по тенис на корт Дария Радулова, 9-ти клас в СУ“Екзарх Антим I“.

Журито на наградите бе сформирано от доайени в сферата на културата на Казанлък, Почетни граждани и казанлъчани, вписани в Почетната книга, известни с изключителния си принос за духовността: световноизвестният лютиер Едрьо Едрев, д-р Косьо Зарев – историк, дългогодишен директор на Исторически музей „Искра“, изявената актриса Гълъбина Михайлова, Лилия Димитрова - педагог, писател, краевед, богослов, изтъкнатия вокален педагог Стефка Денева. Те трябваше да отговорят на изключително високите очаквания на широката аудитория и да излъчат най-добрите сред номинираните в шест категории. Да посочат тези казанлъчани, които с работата и постиженията си са развълнували, запалили и повели към по-красиви хоризонти своите съграждани и да връчат отличията на Община Казанлък. Предложенията за награждаване постъпваха в Община Казанлък в продължение на близо месец от граждани, културни институти, творчески сдружения.

В категория „Жива памет“ – история, духовност и краезнание от 7 номинирани бяха отличени културният деятел и общественик Веселин Шивачев и архиерейският наместник в Казанлъшка духовна околия отец Петко Мотев, който посвети признанието на всички църковнослужители в Казанлък.

В категорията „Магията на писаното слово“ – библиотечно дело, театър, литература – при 5 номинации с големите аплодисменти на публиката бяха възнаградени доайенът на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Георги Антов и с пълно мнозинство от гласовете на журито - оперетната прима на Казанлък Мария Стоянова, която преди ден отбеляза своя и този на Оперетата в града 80-годишен юбилей.

Надя Тончева, изпълнител и преподавател на поп и джаз, инициатор на „Джаз фест Казанлък“ и Цветан Цочев, хореограф и ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“, посветен на съхраняването на българските традиции и фолклор, сприятелил с тях хиляди свои възпитаници бяха отличени в категорията с най-много номинации, 9, за музика и танц - „Красота в мелодия и движение“.

Не по-малко труден е бил изборът на престижното жури в категорията „Ваятел на българщина“ – изобразителни изкуства и занаяти . Измежду 8 номинрани, плакет и грамота бяха присъдени на лютиера Андриан Андреев, специализант на международната школа „Антонио Страдивари“ – Кремона, чиито инструменти са известни в цял свят и художникът, радващ многобройни ценители и успял да предаде любовта си към изобразителното изкуство на стотици деца и възрастни - Ренина Лекова.

Като „Пазител на традицията“ – читалищно дело, фолклор и традиции от 3 номинации спечели тази на Дора Петкова, създател на Народно читалище „Жар – 2002“, основател на танцови състави и организатор на националните надигравания „Тъпан бие, хоро се вие“ и „За ръчица“.

Заместник-областният управител на Област Стара Загора Красимир Червилов връчи наградата в категория „Будният дух на Казанлък“ – в областта медии и журналистика. Той поздрави гостите на празника, впечатлен от атмосферата и обяви победителя в медийната сфера. От 2 номинации наградата отиде при Славяна Гайдарова, която с неуморния си труд предава добрите дела на хората и институциите към местни и национални медии.

Община Казанлък присъди и две специални награди, връчени от началник „Кабинет“ на Кмета Сребра Касева и председателя на Комисията по култура към Общински съвет – Казанлък Мария Цонева: на двойката хореографи Антония Каярова и Николай Тенев, ръководители на Клуб по спортни танци „Киара – Н“ за популяризиране на танцовото изкуство и достойно представяне на Казанлък на световната сцена и Общинска библиотека „Искра“ с директор Анна Кожухарова за активно участие в културния живот на града и съхраняване на българския дух за бъдещите поколения.

Музикални поздрави към всички празнуващи поднесоха гайдарчетата на СУ “Екзарх Антим I“ с ръководител Тодор Говедаров, Смесен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева, Рая Йовчева от Вокална група „Искрица“ с ръководител Стефка Денева, танцьори от Народно читалище „Жар - 2002“ с ръководител Дора Петкова и Петър Белчев.

Тази вечер в Казанлък празнуват хората, носители на смисъла да си Будител в наше време, ускорители на духовния прогрес на Казанлък и на България.

Честит празник, Будители на Светлия Казанлък!

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак