13:16 | 14 ноември 18 6073

Обсъждат мерки за повишаване на безопасността на пътя в областта

Обсъждат мерки за повишаване на безопасността на пътя в областта / Новини от Казанлък

В Областна администрация днес се проведе заседание на Областната комисия за безопасност на движението, председателствано от областния управител Гергана Микова. На форума присъстваха зам. областният управител Димитър Драчев, представители на общините и на институции, ангажирани с безопасността на движението по пътищата.

Директорът на Областно пътно управление Илия Златев изнесе статистика за състоянието на пътната инфраструктура в Старозагорска област и направи предложения за мерки, които трябва да се вземат с цел намаляване на пътно-транспортните произшествия. От думите му стана ясно, че Проходът на републиката е най-невралгичната точка в областта, на която ежегодно се регистрират най-много катастрофи и нарушения. За 24 часа там са засичани около 5000 различни нарушения от страна на водачи, като 80% принадлежат на шофьори на камиони над 12 тона.

„С цел повишаване на безопасността на движението направихме цялостно преасфалтиране на 7 участъка в прохода. Подменена е напълно маркировката, пътните знаци и мантинелите на целия проход. Изрязани са храстите край шосето“, каза Илия Златев. Въпреки това за една година на Хаинбоаз има 8 загинали при катастрофи. Според г-н Златев е необходимо на прохода да се въведе система за постоянен контрол на скоростта с цел намаляване на тежките инциденти.

Като участъци с висока концентрация на ПТП бяха посочени също пътят Стара Загора-Нова Загора, Гурково-Мъглиж. Стара Загора-Димитровград. Статистиката показва, че голяма част от произшествията в Старозагорска област стават на напълно прави участъци с добра настилка и маркировка. Причина за тях най-често е несъобразената скорост на шофьорите.

Директорът на ОПУ посочи и пътни участъци в областта, които според специалистите е добре да бъдат ремонтирани основно, за да се облекчи движението и намали броят на произшествията. Сред тях са пътят между Паничерево и Гурково, отсечката между селата Ягода, Зимница, Шаново и Ветрен, пътят от с. Шипка през Шейново, разклона за Павел баня, до навлизането на шосето в Пловдивска област.

От сектор „Пътна полиция“ съобщиха, че в момента в областта работят 3 автоматизирани системи за контрол на скоростта. От миналата година „Пътна полиция“ разполага с нова мобилна камера, която може да засича няколко автомобила едновременно. В полицията очакват още 2 нови стационарни камери, които ще бъдат поставени в общините Павел баня и Казанлък.

Статистиката на „Пътна полиция“ показва, че броят на пътно-транспортните произшествия тази година е с 200 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, убитите също са с 4-ма по-малко, но тези данни не са успокояващи.  Основно произшествията стават на главната пътна мрежа на места с добра настилка. Безразсъдно изпреварване, неспазване на предимство и на ограниченията на скоростта, отклоняване на вниманието на шофьора са сред основните причини за тежки катастрофи.

В края на срещата г-жа Микова заяви, че всички предложения на участниците в заседанието за мерки за повишаване на безопасността ще бъдат обобщени в един доклад и изпратени за обсъждане в Държавната комисия по безопасност на движението към МВР.   

Пресцентър Областна администрация Стара Загора

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак