22:03 | 12 декември 18 8123

Изложбата „РазЛичен“ на Христо Генев посрещна първата си публика в Казанлък

Изложбата „РазЛичен“ на Христо Генев посрещна първата си публика в Казанлък / Новини от Казанлък

В навечерието на Рождество ценителите на красотата в Казанлък получиха пореден ценен подарък с откриването на изложбата „РазЛичен“ на Христо Генев тази вечер в залите на Художествена галерия – Казанлък. Събитието уважиха Народният представител Борис Кърчев, Кметът на Казанлък Галина Стоянова, директори на културни институти, културни дейци, естети, почитатели, приятели и близки.

Въведение към изложените пластики и монохромни фотографии, снимани от самия автор направи проф.д-р Марин Добрев. Той определи експозицията като "Реверанс към ценителите на изобразителното изкуство в Казанлък, виталност, лирична, музикална покана за весели празници“. Изкуствоведът посочи, че „Малцина са виждали всички творби така, както присъстват тук, както и фотосите. Изложбата кара човек да се замисли отвъд това, което очите ни виждат...“, описа проф.Маринов пътешествието във вселената на Христо Генев и предупреди публиката: „Не търсете логиката в творбите, защото ще изгубите смисъла им!“.

Същия съвет към публиката, да се остави на удоволствието една форма да преминава в друга, на въображението, на материала, сянката и светлината потвърди и самият автор. „Тук няма концептуално изкуство. Тук няма сложни философски замисли, тук няма морални нравоучения, нищо такова! Просто отворете очите, душите и сърцата си и опитайте да съпреживеете нещата. Това е една чиста естетика, свободна игра на линия и форми, която би трябвало да доставя радост не само на очите.“, описа споделеното с казанлъчани Христо Генев. Той благодари за настойчивото желание на Кмета Галина Стоянова „РазЛичен“ да стане факт пред родната, казанлъшка публика. „Фотосите са специално правени за залата на Художествената галерия в Казанлък, само за две седмици, с пълната яснота за детайла. Тази изложба е правена за тази зала! За Вас и за тази публика!... С колегата Марин Добрев сме пътували къде ли не. Подобна публика, лично аз, не съм срещал никъде в България. Имам предвид всички Вас, като общност, като цяло.“, отново направи символичен поклон към присъстващите в залата авторът.

Кметът на община Казанлък пожела успех на изложбата и на директора на Художествена галерия - Казанлък: „ Радвам се, че сте тук да се насладите на тая омая, която е внесъл Христо. Това, което е направил специално за нас, по този начин, и с работата си извън галерията наистина е много специално и му благодаря!“, каза Галина Стоянова и увери създателя на експозицията в любовта на казанлъчани. Тя съобщи, че по идея на Христо Генев негова пластика може да украси едно от зле организираните пространства в града - пред Общината, където, по нейните думи „се бият много времена, сгради, епохи и липсва хармония“. Пластика на Христо Генев, изпълнена в много по-големи размери, „ще създаде този синхрон и се надявам да убедя Общински съвет в това.“, обяви Кметът на Казанлък.

Официалното откриване на  „РазЛИЧЕН“ трябваше да изпълни още едно лично обещание на автора към Кмета - да пее, за което получи подкрепата и на своето семейство.

Искрени аплодисменти отвориха вратите на „Различен“ на Христо Генев в Художествената галерия на града за светли срещи с изкуството в навечерието на Коледа.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак