09:32 | 15 януари 19 14559

Казанлък вече има своя книга за сатиричния театър в града

Казанлък вече има своя книга за сатиричния театър в града / Новини от Казанлък

Първа по рода си книга за историята на сатиричния театър в Казанлък „Казанлъшка сатира“ представи Гълъбина Михайлова снощи в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4.

Вече е факт документираният разказ с над сто черно-бели фотографии на културни дейци, първи постановки, отзиви и поздравления на раждането и живота на сатиричния театър в Казанлък, внимателно запазени, подбрани и подредени от казанлъшката актриса Гълъбина Михайлова. В годината на своя личен юбилей, обичаната Гълъбина сбъдна още една своя дългогодишна мечта и издаде юбилейната 60-годишна история на дейността на Естрадно-сатиричния театър в града.

„При Гълъбина всичко е любов, така са великите хора. И ние имаме привилегията да живеем с такъв велик човек, и да го познаваме и не само, ами и да го прегръщаме.“, поздрави автора кметът на община Казанлък Галина Стоянова и благодари на всички, които направиха празнична специалната вечер със своето присъствие, със своите музикални поздрави за Гълъбина. Трогателен жест на примата на оперетата в града Мария Стоянова прозвуча към примата на казанлъшката сатира.

Вместо пожелания, Кметът на Казанлък каза: „Знам, че Гълъбина има енергията да пребори годините, да живее над тях, да обича и да раздава себе си и да ни подарява това, което прави. Да е жива и здрава, да прегръща всички, но и да й отвръщат със същото.“.

С много смях, музика и песни гости и колеги, плеада от преки участници в създаването на историята на казанлъшкия сатиричен театър, си припомниха незабравими моменти, непрежалими приятели, своите завещани мигове за сатиричната сцена на Казанлък.

Гълъбина Михайлова с радост поздрави своите партньори на сцената, с много от които пазят неповторими преживявания. Сред специалните гости бяха синът на Георги Николов, основател на казанлъшката сатирична сцена Николай Николов и верният във времето приятел Антон Радичев.

В „Казанлъшка сатира“ читателят може да се запознае с „личността, която даде „зелена улица“, за да има такъв театър. Тази личност се казва Желка Калайджиева“. Да научи, че „сатириците, водени от Жоро Николов обикаляха всички градове, където имаше текстилна промишленост.“. Така започва дейността на един от основните  колективи на родното читалище „Искра“ през 1956г., а сега сцена за сатира дава Народно читалище „Възродена искра – 2000“.

„Редят се представления и концерти в градове, села, болници, гранични поделения. Любовта между самодейците - сатирици и публика...Това е било от първото театро… през лятото на 1869, за да проходи младият сатиричен театър през 1956г.“, разказва в своята първа книга Гълъбина Михайлова. Тази вечер тя обеща да разкаже повече, в следваща своя книга.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак