17:27 | 21 февруари 19 7286

Читалище „Искра” не отговори на въпросите на Комисията по култура в Общинския съвет във връзка с управлението на имотите на културната институция

Читалище „Искра” не отговори на въпросите на Комисията по култура в Общинския съвет във връзка с управлението на имотите на културната институция / Новини от Казанлък

Настоятелството на Народно читалище „Искра” не даде отговор на редица поставени питания, свързани с прозрачността на управление на културната институция. Това казаха за Радио „Фокус” от Комисията по култура в Общинския съвет, която на свое заседание по този въпрос бе поканила ръководството на читалището. Едни от основните въпроси, които комисията официално отправи на 13 февруари, бяха по отношение на стопанисването на читалищните имоти и получаването на наеми, а именно: Как са били управлявани имотите на улица „Дондуков” 14 и отдадените под наем обекти – бар и кафене – общо 7 имота в центъра на Казанлък, собственост на НЧ „Искра” и как са използвани приходите от тях?

„Така и не стана ясно на каква база читалището формира наемите на имотите си, защо толкова години имотите на ул. „Дондуков” 14 не са доходоносни и как НЧ „Искра” разходва собствените си средства, докато редом с тях получава и държавна субсидия в размер на 189 хил. 48 лв. за 2018 година. Всъщност и останалите читалища на територията на община Казанлък биват субсидирани, като разпределението на субсидията за всички културни институти е на пропорционален принцип от комисия с по един представител от читалище и един от общинска администрация, като всички имат равен глас”, посочиха от Комисията.

В хода на срещата без отговор остава и въпросът как НЧ „Искра” стопанисва собствените си имоти, някои от които дарени от Недялка Попович.
„Настоятелството отклони отговорите на конкретни въпроси, свързани с възнагражденията им. Съгласно чл. 17 от Закона за народните читалища следва да се има предвид, че председателят е работодател на щатните служители, но не получава възнаграждение. Нещо повече, от ръководството на читалищното настоятелство заявиха, че дори получавали малко пари за заеманите от тях длъжности (постове)", казаха от Комисията.

Поводът за всички поставени въпроси бе настояването по време на сесия на Общинския съвет от страна на общинските съветници от „БСП – Лява България”, които настояха от общинския бюджет на казанлъчани за 2019 година да се дадат близо 100 хиляди лева на НЧ „Искра” за изграждане на газова инсталация в сградата. Тогава председателят на Комисията по култура пресметна, че през всичките 8 години – от 2010 г. до сега, ако читалището е отдавало 7-те си имота под наем и то при минимален пазарен наем, би си осигурило приходи в размер на 720 хиляди лева. „Това е естественото поведение на един собственик, който притежава имоти и който би ги управляват така, че да получава приходи от тях. Затова задаваме въпроси: Как са се управлявали тези имоти и къде са приходите от тяхното стопанисване? Защото, ако те се били управлявани правилно и икономически ефективно, то средствата от тях биха стигнали не само за изграждане на газова инсталация в сградата на читалището, която е необходима не от вчера и днес, а биха стигнали и за обновление на сградата, и за асфалтиране на паркинга зад читалището, а не гражданите и колите да газят в калта? Освен това, тези средства биха били достатъчни и за подпомагане творческата дейност на формациите към читалище „Искра”, а не повечето от тях да търсят допълнителни спонсори за своите изяви”, бе позицията на председателя на Комисията по култура в Общински съвет – Казанлък.

Славяна ГАЙДАРОВА Радио „Фокус”

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак