11:31 | 17 април 19 4012

Предложиха бившия кмет Стефан Дамянов за Почетен гражданин

Предложиха бившия кмет Стефан Дамянов за Почетен гражданин / Новини от Казанлък

Инициативен комитет събра 349 подписа на синдикалисти, културни и просветни дейци, общественици и граждани, които подкрепят предложението, внесено в Общински съвет Казанлък, за удостояване със званието "Почетен гражданин на Казанлък" чл. – кор., д-р, инж. Стефан Дамянов.

Предложението е подкрепено още от казанлъшките организации НД „Русофили”, Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков”, Съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса, Български антифашистки съюз – Казанлък и Движение на ветераните в БСП - Казанлък.

Мотивите, които са изложени в предложението за почетното звание са, че Стефан Дамянов е извършвал обществено-полезната дейност във всичките области на социално-икономическия живот на Общината.

Дамянов е жител на Казанлък от 15 май 1938 г. Средното си образование завършва в Механотехникум „Цв. Радойнов“, а висше в Тулския политехнически институт в бившия СССР.

Трудовият му път започва като инженер оръжейник в комбинат „Арсенал“,където бързо израства в професионалното си развитие като технически ръководител, зам. директор, а по – късно и като главен директор на комбината, тогава с личен състав от 23 000 души. Под негово ръководство се създава нов вид  българско оръжие – пистолети и автомати, които донасят изключителни печалби на ВМЗ, ДСО „Металхим“ и страната.

За кратко е секретар по промишлеността на ГК на БКП Казанлък и директор на електропорцелановия завод в гр. Николаево, който е в тежко състояние, но той го изправя на крака.

С решение на ЦК на БКП ръководи Комбината за товарни автомобили „Мадара“ гр. Шумен, където е един от най – важните етапи в неговия живот – етап на доказване. С голямото си трудолюбие, безкомпромисна взискателност, с отстояване на позиции пред Правителството многохилядният колектив получава социални придобивки като никой друг в страната. Привличайки специалисти от цялата страна, включително и от Казанлък, колективът защитава честта на България в СИВ като осъществява първата по рода си кооперация в СИВ за автомобилостроене  между България и Чехословакия.

След постиженията в „Мадара“ като опитен ръководител Дамянов оглавява Научно – производственото обединение „Балканкар“ с над 116000 души в 33 наши предприятия и 16 задгранични дружества.Малка България заема водещо място в света по производство на електрокари и мотокари.

Новата епоха ще принуди опитният стопански ръководител да поема различни трудови задължения, но без перспектива, докато под давление на  общественици и приятели се връща в родния град, за да поеме нова сфера на отговорност – спечели изборите за кмет на Казанлък с голям положителен вот и впечатляващ политически консенсус – 15 партии и 20 неправителствени организации чрез изграденото по негова инициатива гражданско сдружение. През двата кметски мандата Дамянов успя да реализира една значителна част от поставените цели на предизборната си платформа:

- Създаване на условия за развитие на икономиката на общината, намаляване на безработицата, увеличаване на външните инвестиции, привличане на средства по европейските програми;
- Въпреки тежката икономическа криза, търсене на възможности за устойчиво развитие на образованието, културата, здравеопазването, туризма, спорта и особено на редица социални проблеми, създаване на благоприятна среда за живеене в селищата на общината.

"Много са конкретните примери в подкрепа на тази дейност, но ще споменем само някои от тях: газификацията на Общината, обезпечаване на финансови ресурси от фондовете ФАР, САПАРД, ДЖОБС, ДЖАЙКА, МАТРА и други; реализиране на редица инфраструктурни обекти; както и разработване на редица проекти, чиято реализация се осъществява в следващите мандати; откриване на висше училище в Казанлък, съхраняване на културно – историческото наследство – богатствата на долината на тракийските царе, разширяване дейността на културните институти и програмите за културен туризъм и чрез тях изпращане на послания по света за розовата долина и нейните трудолюбиви и талантливи граждани."

Инициативният комитет, който внася преложението за това Стефан Дамянов да стане следващия Почетен гражданин на Казанлък е в състав: Д – р Косьо Зарев – дългогодишен директор на ИМ „Искра“, общественик, председател на ИК; Яница Станчева – управител на издателство и вестник „Долина”, секретар на ИК; Атанас Бозов – председател на НД „Русофили“Казанлък, председател на  на организацията на КНСБ в „Арсенал“ Казанлък; Евгени Пейчев – председател на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса /СОСРЗ/ Казанлък; Костадинка Димитрова –  почетен председател на Тракийското дружество Казанлък; Лилия Димитрова – писател, общественик, подписана в почетната книга на Община Казанлък; Станимир Стефанов – председател на Дискусионен Клуб  за лява политика „Георги Кирков“ Казанлък; Янка Найденова – дългогодишен просветен и обществен деец.

Предложението предстои да бъде гласувано от местния парламент, като отличието се връча по време на Тържествената сесия, която се състои на празника на града. Той по традиция открива Фестивалът на розата, като тази година по програма ще бъде на 31 май, петък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак