10:58 | 19 април 19 3398

Юлий Йорданов разказва за поетесата Яна Язова тази вечер в Казанлък

Юлий Йорданов разказва за поетесата Яна Язова тази вечер в Казанлък / Новини от Казанлък

Неуморният Юлий Йорданов - литературен критик, изследовател и радетел за опазване на литературната ни памет, член на Съюза на българските писатели - с упоритостта на маратонец пристига в Казанлък, за да ни разкаже за блестящата поетеса и красива жена с нерадостна съдба - Люба Ганчева, известна на обществеността с псевдонима Яна Язова.

Срещата му с казанлъчани е по повод 40-тата годишнина на ЛХМ "Чудомир" и ще се проведе тази вечер в 17:30 часа в залата на музея.

Йорданов е нарекъл националната си обиколка маратон. Целта му е да извърви пътищата на Яна Язова, от родното място - гр. Лом и да мине през всички градове и места, в които тя някога е имала рецитали. И е вдигала на крака публиката, под нестихващи аплодисменти.

Юлий Йорданов се решава на това благородно дело, когато вижда, че за 105-та годишнина на Яна Язова обществеността мълчи. А младите нищо не знаят за тази толкова даровита авторка.Той вече е написал книгата за Яна Язова “Съдба, прободена от перото” и вече е библиографска рядкост. Сега подготвя второ допълнено издание. Едно задълбочено изследване на буреносния живот и творчество на трагично и ненавременно отишла си от този свят поетеса.

„Поетеса от световна величина, а няма и следа, че е живяла. И гробът ѝ не се знае къде е...” Ето тази несправедливост иска да поправи Юлий Йорданов, посвещавайки делото си в името на Яна Язова.

Подготвен блестящо, с факти, снимки и документи, някои открити от самия него, не на последно място и с невероятния си талант да пленява публиката, авторът оставя аудиторията безмълвна и просълзена от трагичната съдба на една блестяла с ум, чар, талант и красота поетеса.

Пътят на Юлий Йорданов в литературата тръгва от родния му град Лом. Там завършва средното си образование в политехническата гимназия „Найден Геров”. Дипломира се във философския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, а след това и във факултета по журналистика.
Творческата му дейност започва в ломския вестник „Народна трибуна”, на чиито страници печата първите си литературно-критически статии и краеведски изследвания, за да премине по-късно в областните вестници „Септемврийско дело”, „Дело”, „Вселена” и „Монт-прес”. В последния е отговорен редактор и отговорен секретар. Бил е кореспондент на няколко софийски вестника, в които публикува оперативна литературна критика и краеведски изследвания.

Носител е на две международни награди за публицистика през 1978 и 1985 година, на почетната грамота и плакет на общобългарския комитет „Васил Левски”, на званието „Почетен краевед” на Съюза на краеведите в България, на почетната значка на Монтана и на Русенския университет „Ангел Кънчев” за литературна критика, на наградата „Журналист на годината” на Синдиката на българските учители, на почетния знак „Кръстьо Пишурка” на Община Лом и на други отличия. Член е на Съюза на българските писатели и е кореспондент на съюзния вестник „Словото днес”. Литературен критик.

През 1988 година издава първата си книга „Северозападната литературна нива”, която вече е библиографска рядкост. От тогава досега е автор на 13 книги с литературна и изкуствоведска критика. Написал е и неиздадената художествено-документална книга „Орелът с ангелската душа” за Дядо Цеко Петков - Воеводата, от чийто род произхожда.

Юлий Йорданов е най-задълбоченият изследовател на духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана и родния му град Лом. Доказателство за това са и 13-те му книги. Сериозно стойностно изследване той направи за загадъчната писателка родена в Лом Яна Язова, което той увенча в книгата си „Съдба, прободена от перото”, излязла през 2013 година. Тя вече е библиографска рядкост и авторът поради големия интерес се е заел да направи второ, но допълнено и преработено издание, в което ще бъдат оповестени новооткрити от Йорданов нови факти и документи.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак