14:24 | 03 май 19 5140

Възпитаниците на Механото - съвременни вдъхновители и дарители

Възпитаниците на Механото - съвременни вдъхновители и дарители / Новини от Казанлък

Една, станала вече традиционна,  инициатива в рамките на патронния празник на ПГ „Иван Хаджиенов“ е възпитаници на учебното заведение, успешно реализирали се в различни сфери на живота, да се върнат отново в класните стаи и да споделят с ученици и с преподаватели своя житейски опит и своите спомени от ученическите години. Три вдъхновяващи и интересни срещи се случиха и тази година! Гостите на Механото представиха себе си, професиите си, разказаха историите си, но и доказаха, че училището им е дало основа и криле да се развият в различни професионални направления.
Завършилият през  2000 година паралелка Електронна и изчислителна техника Георги Георгиев е системен инженер във Вистеон Електроникс България - технологичен център, който работи в областта на софтуера, хардуера и механиката, вторият поголемина център на Visteon, в който по настоящем се работи по създаването и развиването на над 30 проекта за милиони коли в бъдещото масово производство.

Професионалната история на господин Георгиев започва от ученическите години- трупа опит от своите преподаватели, чете техническа литература, любопитен е за новите инжинерни решения в света на технологиите и е мотивиран да продължи образованието си. „В университета - казва нашият гост - преподавателите ни твърдяха, че да станеш инженер е цял живот забавление“. С усмивка си спомня за съучениците си и е убеден, че всички те са продължили образованието си след завършването на гимназията, назовава някои от тях, изчислява, че се връща в своето училище за пръв път след 15 години. През тези години възпитаникът на Механото е работил в различни фирми, спомня си обаче пътят на настоящата си компания - фирма, която стартира с 1 офис и с четирима служители, години, в които става собственост на различни лица, и успешна кариера днес за над 900 служители.

Професионално израстване на всеки един член на компанията е лична кауза и според господин Георгиев има индивидуални личности, които са надраснали възможностите на фирмата и отправят поглед към други професионални хоризонти. На срещата с настоящите ученици присъства и Емил Ечков - експерт инфотейнмънт във Вистеон Електроникс България. Гостите презентираха своите професионални занимания и показаха на практика един възможен и успешен път за всички, които проявяват интерес към автомобилната електроника. „Фирмата ни - обобщиха гостите - има дългосрочни планове и работи по динамични проекти, по които се кандидатства непракъснато“.

Шест години след випуска на господин Георгиев завършва гимназия следващия ни гост - Момчил Тодоров. Специалността Машини и системи с ЦПУ е осигурила достатъчно добра общообразователна подготовка на тогавашния кандидат - студент, защото младежът е приет в СУ - Културология, а след завършването на бакалавърската си степен на образование господин Тодоров записва магистратура Бизнес и търговия в УНСС. Не по- малко вдъхновяваща е професионалната история на един от водещите издатели на учебна литература в страната. След неуспешен опит с фирма за обучения през 2014 година гостът ни създава Издателство „БГ Учебник“. До момента то е издало десетки заглавия: учебници и учебни помагала, справочници, научно популярни книги. Интересът на издателството е насочен главно в сферата на българския език и литературата, но в каталога му има също исторически, математически, специлизирани и художествени издания.Специално място заемат тетрадките от серията „Великите българи“, които се предлагат в няколко разновидности. Издателството на господин Тодоров е член на Асоциация „Българска книга“.

Срещата с младежите от Механото се превърна и в сериозно предизвикателство за тях! Господин Тодоров отпуска ежегодна стипендия от 1000 лева за един възпитаник на училището! Стипендията ще се връчва след подбор на кандидати, които ще се състезават по ясни и прозрачни критерии. На практика всеки един от учениците на ПГ „Иван Хаджиенов“ би могъл да стане неин носител, достатъчно е да се включи достойно в училищния живот!

Третият гост в 94 празници, посветени на патрона на училището, бе Стефан Бобев- завършил през 2007 год. специалност Електронна и изчислителна техника. Днес господин Бобев е асистент в Техническия колеж – Казанлък. Той е един от членовете на екипа създали системата за управление на уличното осветление в нашия град. Неговият интерес към подобни технологични решения датира от ученическите години, когато мотивирано е усвоявал знания и умения от своите преподаватели. Неговото професионално развитие е пример за реализация в областта на електрониката и е поредното доказателство, че възпитаниците на на ПГ „Иван Хаджиенов“ могат много, че са широко скроени и имат своите вдъхновяващи и мотивиращи истории за лични и професионални успехи, каквите учебното заведение пожелава на всичките си възпитаници.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак