14:29 | 09 май 19 10902

Пъстра и наситена програма на Фестивал на розата 2019 в Казанлък

Пъстра и наситена програма на Фестивал на розата 2019 в Казанлък / Новини от Казанлък

„Пъстра и наситена с много събития е празничната програма на Фестивал на розата 2019 в Казанлък.“, така определи предстоящите 116-и Празници на розата Сребра Касева, началник „Кабинет“ на Кмета Галина Стоянова на представянето на акценти от инициативите пред журналисти днес в Зала №6 на Община Казанлък. По нейните думи „Програмата включва както много традиционни мероприятия, без които Празникът няма да е същият, така и нови по своя характер инициативи.“.

Първото събитие в програмата започва този петък, 10 май и ще продължи два дни, до 11 май. Научната конференция „Българската маслодайна роза – история, традиции, наука“ се организира по повод 150 години от създаването на БАН от Регионалния академичен център, който е част от Националната академична мрежа . Казанлък става един от общо 16-те научни центъра на мрежата, единствен, необластен град, включен преди 5 години, а вече, след откриването и на Технически колеж – Казанлък към Технически университет – София – и академичен град. В конференцията участват представители на академичната общност в България, които ще представят  атрактивни доклади и презентации, подчинени на темата. 

За първи път по време на 116-те Празници на розата в Казанлък от 31 май до 2 юни ще се проведе научна конференция и изложение на парфюми и продукти от етерични масла в Музея на розата. Темата на конференцията е „Българската парфюмерийна индустрия. Тенденции и аромати“. Във форума ще бъдат представени 4 доклада от лектори и експерти от България и Европа. Конференцията е организирана с активното съдействие на Университета по хранителни технологии – Пловдив и  Института по розата и етерично-маслените култури – Казанлък. Единственото по рода си изложение ще даде възможност на производители на етерични масла и козметични продукти да рекламират и продават. Съпътстващо събитие ще бъде „Направи си аромат“, което е насочено към широката публика, с предизвикателството всеки посетител сам да сътвори парфюм за своята индивидуалност.

В деня на официалното откриване на парфюмерийния форум, 31 май, от 17,30ч. предстои друга атракция на изключително високо ниво за ценителите на модния дизайн, а именно – авторският пърформанс на световноизвестния дизайнер Мариела Гемишева, която винаги присъства със своето творчество и в родния си Казанлък. Мотото на нейния моден спектакъл е „Нюансите на розата в цвят и аромат 2019“.

„95 години вестник „Искра“ – феномен в българския периодичен печат“ е заглавието на конференцията , предвидена за 1 юни, посветена е на най-старото общинско печатно издание, излизало без прекъсване от своето създаване до сега. Очакват се журналисти от национални и регионални медии, със специалното участие на Факултет по журналистика и масова комуникация към СУ и Съюз на българските журналисти.

Най-дългоочакваното събитие – спектакълът за избор на Царица Роза 2019 ще се проведе на 17-и май от 19,00ч. на сцената на Дома на културата „Арсенал“. Водещ на ключовата за съдбата на Царица Роза 2019 празнична вечер ще бъде Орлин Павлов. В целия спектакъл за 51-та царска корона за изящество, красота, младежко очарование и интелигентност са вплетени фолклорни мотиви за красотата на девойката от Розовата долина - в танците, върху чиито тънкости момичетата работят усърдно, българският фолклор ще бъде главна сюжетна линия в представянето на казанлъшките хубавици и в тяхното облекло по време на спектакъла. За това Община Казанлък се довери на популярния дизайнер Елена Христова, утвърден автор – популяризатор на българската шевица.

Във фестивалната и конкурсната програма традиционно очаквани с голям интерес са:

- „Хлябът на българина“ – изложба с конкурсен характер на български хляб и традиционни ястия, с участието . съвместно с Ути Бъчваров. (1 юни)

- Roze wine expo Kazanlak 2019 – Фестивал на виното розе, престижно търговско изложение с международно участие.
Фестивал на розата в Казанлък 2019 ще предложи на своите гости и няколко изключителни изложби и пленери:
- „Началото…“ – ретроспективна, фотодокументална изложба с автентични кадри на открито с организатор фотограф-художникът Бедрос Азинян. Фотосите проследяват историята на празника от самото му начало до 80-те години на миналия век. Тя ще бъде открита официално на 28 май на централния площад „Севтополис“.
- За седми пореден път в Казанлък ще се проведе международната изложба за съвременна малка графика „Мини принт“, с участието на графици буквално от цял свят, вкл. Австралия. В изложбата ще бъдат представени по 2 творби от всеки автор. Тя се провежда се в два раздела – традиционни печатни техники и експериментална графика. След представянето на „Мини принт“ в Града на розите изложбата ще гостува в София и други градове в страната.
- Седмият фотопленер „В долината на розите“ ще представи фотографският поглед към красотата на региона през обектива на 10 фотографи, 4 – от страната и 6 – от Казанлък. В изложбата ще бъдат включени 40 творби.

- Алиолувата къща ще бъде притегателен център за ценителите на театралното изкуство с програмата на Общински театър „Любомир Кабакчиев“.

4 мероприятия за търговците предвижда целодневна празнична програма: За първи път Община Казанлък организира „Казанлък Мези“ – фестивал на Балканската култура и кулинария, който ще бъде разположен в парковото пространство до стадион „Севтополис“ от 27 май до2 юни. Анимации за деца, спортни състезания и концертни формации ще предлагат ежедневни забавления за казанлъчани и техните гости. Всяка вечер ще има концерти на едни от най-харесваните български изпълнители и музиканти, в различни музикални стилове.

Традиционната „Улица на занаятите“ ще бъде разположена на по-широка площ: площад „Севтополис“ около Лъвовата чешма, улиците около него „Искра“, „Отец Паисий“, „Генерал Скобелев“, площад „КИАЦО“. Пъстрите павилиони ще бъдат отворени от 23-и май до 2-и юни. Цветният базар в парк „Розариум“ започва на 24.05.2019г. и ще продължи до 02.06.2019г. На 27-и май започва националното изложение за български производители в пространството около Дома на културата „Арсенал“ под мотото „С любов към българското“.

Присъствието на българската маслодайна роза в бита, културата и обичаите на българина ще бъдат пресъздавани чрез ритуала „Розоварене“ и бита на семейство – розопроизводители за туристи и гости в Етнографския комплекс до 9-и юни, включително.

С неповторими емоции са свързани традиционни събития като „Тъпан бие, хоро се вие“ – национално надиграване на фолклорни състави и клубове от цялата страна, Mеждународният фолклорен фестивал, със състави от побратимени градове, детското надиграване „За ръчица“, националният фолклорен фестивал „Димитър Гайдаров“, който се провежда за четвърта поредна година, над 1500 фолклорни изпълнители от цялата страна са заявили участие, 7 юни – 9 юни, XI Национален конкурс за индивидуални изпълнители „Една българска роза“, изключително популярен и очакван от малките певци на България, 9-ти Национален конкурс за класически, модерни и характерни танци за купа „Българска роза“ в различни възрастови групи, Регионалният конкурс за детска рисунка „В долината на розите и тракийските царе“, 29-ти конкурс за детска песен и 5-и Национален конкурс за детска песен „Искричка“ и още много паралелни, цветни и весели събития.

Кулминацията на празниците е празничното карнавално шествие в неделния ден, на 2-и юни, когато над 4 хиляди участници приветстват казанлъчани и техните гости в  пъстро карнавално дефиле в продължение на час по улиците на Казанлък и пресъздават различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина.

„Това е празник, съхранил духа и традициите на българите в Розовата долина.“, обобщи атмосферата на предстоящите дни в Казанлък Сребра Касева и покани всички да споделят красивите емоции на Фестивал на розата 2019 в Казанлък!

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак