14:04 | 14 май 19 8543

Дневен център за деца с тежки увреждания отвори врати в Казанлък

Дневен център за деца с тежки увреждания отвори врати в Казанлък / Новини от Казанлък

В община Казанлък днес с тържествен водосвет бе открит нов Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства. Той е разположен в един от корпусите на Детска ясла №6 в града. В ремонтираните и специално оборудвани помещения ще се предлагат разнообразни услуги, съобразени с индивидуалните потребности на децата и техните близки.

„Детската ясла е първото място за социализация на децата и е много важно да е направена както трябва.“, отбеляза Кметът на Казанлък към официалните лица. Галина Стоянова приветства гостите на тържеството: „Мисля, че днешният ден ще бъде осмислен от това, което ще видите, защото в тази сграда са вложени много енергия и усилия за добруване на деца, които се отделят от майките си първо.“. Тя разказа за специалното внимание, което е обърнато от нея и нейния екип на обновяването на сградите на детските ясли, градини и училищата. „В казанлъшкото общество има разбиране, че това е приоритетно нещо, което трябва да бъде свършено.“, сподели Кметът на Казанлък с присъстващите. „Този център ще прибере деца с тежки проблеми и техните семейства, което за нас е нова услуга, тепърва ще я изпълваме със съдържание и ще помагаме на такива семейства. Социалните услуги са нещо много важно, за да се чувства всеки човек приобщен. В Казанлък имаме всички необходими услуги за хора и деца със специални потребности и техните близки да се чувстват подкрепени.“, заяви Стоянова. Тя оцени като добра работата на създадените Дневните центрове за деца с проблеми, защитени жилища, центровете от семеен тип и отличи съвестния труд на социалните работници и тяхната скромност.

Поздравления за всички, които ще работят в новия център изказа Ева Майдел, настоящ евродепутат и кандидат за състава на следващия европарламент. Тя отбеляза чудесното гостоприемство на Казанлък при нейните гостувания и оцени като много добра работата в града в сферата на социалните услуги. Пред присъстващите: председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на ръководството на Общината и общински съветници, директори на други детски заведения, социални работници, родители Ева Майдел си пожела по-социално ангажирано общество: „Защото само базата и специалистите не са достатъчни за деца с проблеми. Нека всички бъдем малко по-социално отговорни!“, апелира тя. 

Заместник-кметът Даниела Коева представи извършените дейности: изграждане на нов покрив, внедряване на мерки за енергийна ефективност  (дограма, изолация на стени и под, осветление), основен ремонт и преустройство на помещенията, изграждане на асансьор за достъп до 2 етаж, доставка на специализирано оборудване и стандартно обзавеждане, изграждане на „Сензорна градина“. „За нас, които бяхме част от процеса по обновяването на тази сграда, всъщност, това е съвсем нова сграда. Защото тя няма нищо общо с това, което беше. Сградата е изградена през 1974г. и в миналото са правени съвсем леки ремонти, което е довело до много лошото й състояние.“, припомни Коева.

Новият център разполага с модерно оборудвана психосензорна стая и зала за рехабилитация. Грижите в него могат да обхванат 30 деца за дневна грижа и 60 - за предоставяне на консултативни услуги.

По време на откриването гостите разгледаха и извършените дейности по саниране на останалата част на сградата и бяха поздравени от децата на яслата.

Община Казанлък реално разшири социалните услуги за деца с увреждания и деца в риск. Изграденият социален център е един от обектите по Проект BG16RFOP001-5.001-0037-C01 „Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“, Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  № BG16RFOP001-5.001, „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“. Срещу едва 1 800 лв. съфинансиране от Община Казанлък извършените дейности по проекта са на общата стойност 531 800 лв., в т.ч. европейско финансиране - 450 500 лв. и национално - 79 500 лв.

Реконструирани и оборудвани са 2 сгради в град Казанлък: Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства (ДЦПДТМУТС в Детската ясла №6 „Надежда“ и Центърът за обществена подкрепа в Казанлък на ул.“Войнишка“№25, северно от парк „Розариум“, които заработиха преди по-малко от месец в обновени, функционални помещения и за първи път направиха достъпни в Казанлък две нови услуги - „Спешен център за настаняване на деца в риск“ и „Синя стая”.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак