14:56 | 24 май 19 4636

Днешните 30 букви, осветени от братята Кирил и Методий, са ангели хранители

Днешните 30 букви, осветени от братята Кирил и Методий, са ангели хранители / Новини от Казанлък

Това бе посланието на кмета на община Казанлък към обществеността за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Галина Стоянова поздрави казанлъчани и техните гости по време на празничния концерт за 24 май, организиран от Община Казанлък на централния площад „Севтополис“.

Кметът на Казанлък приветства ученици, учители, студенти и съграждани с думите: „24 май е ден, в който заедно заставаме като една общност, осветени от делото на братята Кирил и Методий. Единствен и важен ден за българите, в който ние вървим заедно, следвайки един път, следвайки химна на словото „Върви, народе възродени!“. Тя припомни дългия път на сътвореното от Светите братята Кирил и Методий, създали четвъртата азбука в света за свещенослужение: „Тази азбука премина през огън и жупел, през много трудности, през забрана и забрава. Глаголицата и кирилицата и нейните светли знаци преминаха през петвековното затъмнение на нашия народ, светеха само в манастирските килии, за да дочакат Паисий, Софроний, за да дочакат нашето Възраждане.“.

Галина Стоянова се обърна към младите: „Днешните 30 букви, осветени от братята Кирил и Методий са ангелите – хранители, които ще бдят над Вас и ще Ви пазят завинаги!“. Към преподавателите, културните дейци и научните работници тя посочи: „Днешните 30 букви са Вашето оръжие, с което Вие ще побеждавате за любовта, за надеждата, за вярата и за мечтите!“.

Кметът на Казанлък сподели с присъстващите  своя любима притча - за самонадеяността на младите и мъдростта на старите хора. Тя разказва за пеперуда, уловена в шепите на ученика, който пита учителя си дали, според него, тя е жива или мъртва. Отговорът на мъдреца бил: “Всичко е в твоите ръце!“. „Целият ни живот е един избор и изборите ни са важни, защото те проправят пътя на всеки един от нас.“, отбеляза Стоянова. Тя благодари на учителите, „че правят нашите избори смислени и осъзнати“ и им пожела да бъдат „здрави, силни, смели, одухотворени от професията си“!

На празничната сцена заместник-кметът Лилия Цонкова връчи големите награди на победителите в инициативата „Младите лидери“, организирана за първи път от Община Казанлък, под патронажа на Кмета Галина Стоянова. Уменията на младите да работят в екип, да провокират своите качества на водач бяха оценявани от специалисти, за да бъдат излъчени трите най-добри отбора: I-во място – 11А клас на СУ „Екзарх Антим I“, II-ро – за отбора на 11Б от ПХГ „Свети Свети Кирил и Методий“ и 11Б на ППМГ „Никола Обрешков“. Те получават екскурзия до избрана от тях дестинация в страната.

Царица Роза 2019 – Вероника Красимирова и нейните подгласнички Стела Владева и Кристияна Митева честитиха празника на своите съграждани, благодариха на учителите – съвременните будители и споделиха гордостта си, че са жители на прекрасната Розова долина.

Публиката още веднъж аплодира отличените 12 учители и преподаватели в конкурса „Учител на годината 2019“. Те благодариха на своите възпитаници и на техните родители за доверието.

На Празничното утро в ПХГ“Свети Свети Кирил и Методий“ Галина Стоянова връчи грамотите на отличени за постижения през 2019г. възпитаници на гимназията и пожела на бивши и настоящи преподаватели и ученици да бъдат горди наследници Казанлъшкото педагогическо училище, първото в България, образовало професионални кадри в страната.

24 май в Казанлък започна с празничен парад на всички казанлъшки училища, които преминаха през центъра на Града на розите.

По обед пред Общинска администрация бе открита изложбата от конкурса „Млад книгоиздател“, в която ученици от казанлъшки училища представят собственоръчно изработените от тях копия на книги от български автори.

Тази вечер Казанлък ще аплодира своите абитуриенти от Випуск 2019 на сцената на площад „Севтополис“, а след това казанлъчани ще се забавляват с празничния концерт на формация „ПЕТТЕ СЕЗОНА“ с ръководител Стефан Диомов.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак