17:38 | 02 юни 19 8152

116-те Празници на розата в Казанлък – възхвала и поклон пред създателите на течното злато на света

116-те Празници на розата в Казанлък – възхвала и поклон пред създателите на течното злато на света / Новини от Казанлък

В кулминацията на Фестивал на розата в Казанлък Кметът Галина Стоянова честити празника на казанлъчани и техните гости: „116-те празници на розата са възхвала и поклон пред труда на всички розопроизводители и розопреработватели, които създават течното злато на света. Да им благодарим за това, че пазят традицията такава, каквато е от векове.“, започна приветствието си Кметът на Казанлък на централния площад „Севтополис“. „Тази година празниците са уникални, защото представят най–уникалния продукт, който се получава от красивата роза Дамасцена – българското розово масло, което съдържа 283 компонента, които го правят най–качественото розово масло в света.“, посочи Галина Стоянова пред хилядите жители и гости в центъра на града. „То получава златни медали и награди на изложенията в Лондон, Париж, Милано, в целия свят, защото българското розово масло е най–качествено и най–търсено от всички порфюмерийни индустрии по света.”.

Към своите съграждани Галина Стоянова се обърна с думите: „Уважаеми казанлъчани, Вие сте един достоен български народ, който пази Долината и традициите тук. Прекланям се пред Вашето трудолюбие, Вашето гостоприемство и Ви благодаря, че и днес посрещнахте гостите ни от целия свят! Дръжте здраво корена си тук, в Долината, за да я правим по–красива и да я предадем през вековете!“.

На хилядите посетители на Казанлък в днешния ден, Кметът пожела: „Добре дошли, уважаеми гости! Насладете се на духа на Казанлък и на красотата на нашите обичаи и традиции!“

„Щастлива съм, че съм тук отново, за поредна година в тази благодатна Долина – на тракийските царе, на Цариците на Розата, на древните традиции и на динамичното бъдеще, на усиления труд, но и на прекрасните фестивали.”, възкликна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Пред официалните лица: Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, Почетен гражданин на Казанлък за тази година, заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, ръководството на Областна управа – Стара Загора, Общински съвет – Казанлък и Администрация, чуждестранни делегации Цвета Караянчева заяви: „Тук сякаш се е събрала красотата на света! Много хора, много слънца, много лица, ароматът на розата, прекрасната гледка към върховете на Стара планина и Средна гора – това е Казанлък.  Хората чуват за този прекрасен край и се стичат от целия свят.“.

Караянчева изрази благодарност към кмета Галина Стоянова и нейния екип за това, че години наред поддържат тази традиция, която ще се предава на поколенията. Председателят на Народното събрание подчерта, че за нея Казанлък е град на красотата, но е и индустриален град. „За да се върнат тук младите хора и да останат им трябва работа, възможности, образование, култура и любов към родния край.“ Караянчева изрази радостта си от откриването на Технически колеж в Казанлък към Технически университет – София, който ще подпомага с кадри местната индустрия. 

Празничното шествие в Казанлък започна след отдаване на почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на Блъгария. Точно в 12 часа с воя на сирените многобройните гости на празника от близо и далеч, на крака сведоха глави за подвига на героите на България.

Под мотото „Началото...“ пред публиката дефилираха пъстри състави на детски градини, училища, читалища, културни институти и гостуващи състави от побратимени градове. Шествието в Казанлък обедини  емоциите на над 5 000 участници и стотици хиляди гости. За първи път публиката бе поздравена от студентите на Технически колеж – Казанлък към ТУ – София, които бяха част от красивото дефиле.

По традиция, празничният ден започна с пресъздаване на цветните ритуали „Розобер“ и „Розоварене“ в розови градини край Казанлък за официалните гости и туристи.

51-та Царица Роза Вероника Кънева и нейните подгласнички Кристияна Митева и Стела Владева бяха неотлъчно сред участниците в празничните събития. Шествието завърши с царска благословия за жителите на Долината и даде начало на рекордно дълго общо хоро.

Събитията от програмата на 116-я Празник на розата ще продължат от 20 часа, когато на площад „ Севтополис“ ще се състои официалното му закриване. Празничен концерт ще изнесе Военен духов оркестър при 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово. От 21 часа ще се проведе Тържествена заря – проверка по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак