11:37 | 12 юни 19 7237

Трима топ медалисти по физика на стаж в Експерименталната школа „Попминчев“

Трима топ медалисти по физика на стаж в Експерименталната школа „Попминчев“ / Новини от Казанлък

През лято-есен 2019 година се организира първия по рода си летен стаж за млади таланти в българската физика под патронажа на Фондация „Тео“ и с помощта на световноизвестния български физик Теньо Попминчев.

Теньо прави първите си крачки в света на физиката в школата за олимпийци на Теодосий. През 2003 г. започва pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия. През 2016 г. българинът попада сред десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През 2018 г. Теньо стартира собствени лаборатории на два континента – Popminchev Labs към University of California, San Diego и към Техническия университет във Виена – TU Wien, фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантова физика.

През 2019 година се ражда идеята за сътрудничество между школата за млади таланти на Теодосий и експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към лабораториите на Теньо. Целта е да се даде високотехнологично обучение на най-перспективните млади български физици чрез летен стаж в Popminchev Labs в Сан Диего, Калифорния. За целта се набират дарения към Фондация „Тео“ за разходите за транспорт, храна и настаняване на трима стажанти за период от три седмици през лято-есен 2019, отличили се с медали на световни олимпиади. Учениците ще бъдат придружени от Теодосий Теодосиев през част от престоя им. Предварително определените дати за 2019 г. са 26 август – 14 септември. Размерът на очакваното дарението е $15000.

Стажантите за 2019 година са топ медалистите ни от международни състезания по физика и математика, млади български надежди в областта на науката. Следните кандидати са одобрени лично от Теодосий Теодосиев и Теньо Попминчев:

Александър Глушков
Александър Глушков е ученик в девети клас в математическа гимназия „Никола Обрешков“ с профил математика и физика. Освен с математика, физика и информатика в свободното време тренира баскетбол и се занимава с дизайн и изобразително изкуство.

Ходил е на национални олимпиади по физика, математика, информатика и астрономия, като има редица медали и челни класирания. От пети клас посещава редовно летни школи на Тео, както и допълнителни занимания по информатика, физика и астрономия в училище.

Интересува се от стажа в Попминчев Лабс, защото обича теория на физиката и иска да види и докосне практическия аспект на науката. Физиката е в кръвта на семейството.

Вуйчото на Александър е професор по лазерна физика в Мюнхен.

Александър Проданов
Александър Проданов е девети клас в математическа гимназия „Никола Обрешков“ с профил математика. Интересува се от футбол и кинематография. Заснема и участва в исторически филм за село Шипка, Казанлъшко.

Ходил е на олимпиади по физика (европейско ниво), математика (международно ниво), химия (национално ниво), астрономия и се е отличил с редица златни и сребърни медали.

От седми клас посещава седмични и летни лагери в училището на Тео. По време на стажа в Попминчев Лабс се надява да се докосне до технологии за които само е чувал. Интересува се от лазери.

Александър прави електронни схеми като хоби, дори е успял да направи собствен стробоскоп. Обича да извежда физични закони за да опознае по-добре основите на физиката.

Стилиян Иванов
Стилиян Иванов е десети клас в математическа гимназия „Никола Обрешков“. Дълго време е тренирал спортни танци.

Ходил е на международни олимпиади по физика, математика, информатика в Сингапур и Тайланд, като е натрупал златни, сребърни и бронзови медали. Миналото лято посещава лятна школа при Тео.

От стажа в Попминчев Лабс иска да получи практически познания по физика и да види как работи една истински модерна лаборатория.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак