12:07 | 18 юли 19 3570

Поклон пред Левски, чиято осанка мина безукорно през вековете

Поклон пред Левски, чиято осанка мина безукорно през вековете / Новини от Казанлък

В деня на отбелязването на 182г. от рождението на Васил Левски десетки родолюбиви казанлъчани на най-различна възраст склониха глава и поднесоха цветя пред едноименния монумент в града.

„И днес се опитваме да срещнем погледа му и всеки от нас се пита кой бе Левски.“, отбеляза в словото си към обществеността директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. „Според българската национална памет, той бе човекът, чиято осанка мина безукорно през десетилетията и вековете и се превъплащава в идеала на българина за политическа и нравствена личност.“, каза историкът. Той припомни най-ярките следи на Апостола на българската свобода, запазени от неговите изследователи: „Той е създателят на Вътрешната революционна организация, удивителният психолог, човекът с най-ясна визия за българите“. Д-р Маринов спомена около 20 псевдонима, с които е бил познат сред народа. Първият подпис в прословутото му джобно тефтерче е Дякон Игнатий, а последният – Дякон Васил Левски. Множеството чу и две горчиви откровения на Левски: „Българинът жадува, желае свободата си, но я приема само, когато е поднесена на тепсия.“ И друго, драматично прозрение, че „изменникът е най-долната и най-подла твар на света“. В обръщението си към патриотични казанлъчани за рождението на героя на България д-р Маринов видя символика във факта, че „Левски е бил с нулева кръвна група. Кръвна група, която може само да дарява кръв на другите, а може да получава само от своята. Човекът, който събираше хората, а не ги разделяше!“.

Поздрав и благословение от името на Негово Високопреосвещенство Свето Старозагорски митрополит Киприан поднесе казанлъшкият архиерейски наместник отец Петко Мотев. В посланието към миряните Дядо Киприан припомня загубата на героя: „Родината, простреляна заплака, че падна най-великият й мъж“ и вещае, че „Делото, което което той направи във внуците му няма да умре!“.

В тържеството, организирано от Община Казанлък взеха участие деца от лятна академия по проект „По стъпките на траките“ при Народно читалище „Пробуда – 1920“, село Копринка и НЧ „Цвятко Радойнов“, град Крън. Сред официалните гости на честването бяха кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на политически партии и неправителствени и патриотични организации, на културни и образователни институции.

Честванията за 182 години от рождението на Левски в Казанлък ще продължат от 18 часа в Литературно – художествен музей „Чудомир” със среща с високо ценения специалист по история на българското националноосвободително движение през Възраждането доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова. Тогава ще бъде представена новата книга на доц.Чавдарова „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“. Най-новото ѝ изследване ще представи проф. д-р Петко Петков от Великотърновския университет.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак