12:26 | 01 август 19 3962

Татяна Бончева се завръща в Казанлък с първа изложба у нас

Татяна Бончева се завръща в Казанлък с първа изложба у нас / Новини от Казанлък

Казанлъчанката Татяна Бончева открива първа самостоятелна фотоизложба в родния си град навръх големия православен празник Преображение.

В 18 часа на 6-и август Татяна събира публиката на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства за първа среща със своето творчество. Повече от 30 работи в цвят – различни формати и техника, очакват ценителите в залата за временна експозиция на музея.    

Преди да разкрие себе си като автор в Казанлък, Татяна вече има зад гърба си различни участия и самостоятелни прояви - предимно в Барселона. Там тя живее години наред, докато повикът на корените, както признава самата тя, не я връща отново тук, в Града на розите.

„Завръщане“ е и името на тази изложба, за която Татяна разкрива, че е подготвила свои фотоси в цвят. Цветът на нейните пътувания: „от там – към тук и от тук – натам…“.

Татяна Бончева започва да снима след спонтанен опит с лентов фотоапарат, който запечатва тайнствата на Халкидики близо до Атон. Открива, че себеизразяването чрез фотография ѝ харесва. Поощрявана от близки приятели, продължава да снима. Работи с лентови фотоапарати, колекционира лентови фотоапарати. След 2007-а година взима в ръце кинокамерата. После трайно се спира на цифровата фотография.

Градът като архитектура, като пейзаж и начин на живот, влиза не само във фокуса на любимото Fuji, но и в личната представа на Татяна Бончева за света на днешния европейски човек.

Барселона – Берлин – Хамбург - това е линията в първата изложба на Таняна Бончева в каталунската столица, от общо четири самостоятелни представяния там в периода 2008 – 2013-а година. Фото-опитите на авторката тръгват по пътеките на живота в града. Изкушението „Street Art“ идва съвсем естествено. Татяна се увлича дори от графити. Това е акцентът в изложбата, която тя посвещава на 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Снима по фестивали на открито, обича да фокусира обектива си в музиката.

Собственият си почерк открива постепенно. Спира погледа си в романтичните абстракции, експериментира в портретния жанр. Всъщност, нейното днешно предизвикателство са портретите. Опитва се да улови човека пред обектива, емоцията, погледът, характерът…
Решението за сегашната изложбата за Татяна идва провокирано от най-неочакваната изненада, която я чака в родния Казанлък: тук вече има Музей на фотографията…! Повече от година тя следи случващото се в музея, преживява  неочаквано интересни срещи с изкуството на десетки уникални автори, респектирана е от майсторството, с което те се представят тук. Усеща се своя в това артистично пространство, намира себе си в него.
Татяна Бончева е един от участниците в организираните от Музея през миналата 2018-а година, Шестнадесети Фотопленер  „В Долината на розите“ и Първи  фотосалон  на казанлъшките фотографи.

Авторката има публикации в каталога на Foto Merce 2010 – Барселона, GO MAG и сп. Gig MAG.

Като фотограф, Бончева се вълнува от предизвикателството да улови човешките взаимоотношения. Така се включва в международното изложение „ Жени и интеркултура“ – 2010 в център ЮНЕСКО – Барселона. Заедно с Анна Палах през 2011–а показват „Какво ни прави щастливи” в историческия  музей на Барселона. По това време участва и в „Симпозиум на болезнената любов“, колективен проект, в който чрез перформанс, видео и фотография, се изявяват 40 артисти от цял свят, свързани с Каталуния.  Казанлъчанката участва и в съвместна проява с колеги от Секция „Живопис и фотография“ в ежегодните изяви на „Изкуство без граници“ – Барселона  2014 – 2017 г.

Татяна Бончева има Първа награда от  B&W,  Имигрант – дестинация - 2009 г., Calsteldefelds  и записва името си в Осми конкурс за фотография „Gracia“ - 2008 г., Барселона.

„Be U till full of Love“ е името на друга нейна самостоятелна изява, родена от идеята за закачка през играта на думи  с асоциацията „Beautiful“. Изложбата събира десетки квадрати канава в едно голямо дигитално сърце с посланието:“Бъди себе си, докато се изпълваш с любов…!“. Послание, в което и сега Татяна вярва. Не само защото след гимназиалното си образование в Казанлък, завършва богословие във ВТУ „Св. Св.Кирил и Методий“.    

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства - Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак