15:02 | 02 октомври 19 8106

Казанлъшки лютиери са част от елитно световно изложение в Италия

Казанлъшки лютиери са част от елитно световно изложение в Италия / Новини от Казанлък

Възпитаници на Художествената гимназия, казанлъчанката Галина и заралията Мартин, за пореден път прославиха Града на розите в престижното световно изложение на лютиери в Италия, състояло се на 27 – 29 септември. Вдъхновени от изкуството, въвлечени в обич към музиката, животът събира Галина и Мартин и освен партньори те се превръщат и в колеги. Своя житейски път те прекарват в Италия, но не спират да мечтаят за деня, в които ще се завърнат в родната си страна.

Галина е родом от Казанлък, а Мартин от Стара Загора. И двамата завършват Художествената гимназия, но животът ги събира едва, когато и двамата продължават образованието си в Италия.

А какво споделиха те за една от най-вълнуващите професии - лютиерството, работата, която не я чувстваш като товар, а положителен заряд в живота ти, и как са представили Казанлък на Cremona Musica International Exhibitions and Festival, можете да прочетете:

Cremona Musica International Exhibitions and Festival се провежда ежегодно в град Кремона, Италия, като тази година се състоя на 27-29 септември.
Градът на Страдивари е домакин на най-голямото изложение в света на висококачествени, ръчно изработени музикални инструменти.
На изложението традиционно се събират над 18 хил. майстори и музиканти от целия свят, където не липсва и присъстие на казанлъшки лютиери. Изложението обединява 178 събития – семинари, изложби, работилници, майсторски класове, концерти и др., и повече от 300 изложители от 30 държави.

За пръв път ли участвате в това изложение и всъщност какви са критериите за участие в него?
Г:Тази година за нас ще бъде трета поредна. В световен мащаб Мондо музика е най-голямото по важност музикално събитие, на което излагат инструментите си едни от най-известните лютиери.

С какви инструменти ще участвате?
М:Тази година сме подготвили едно виолончело, една виола и две цигулки-модерна и състарена. В предвид дългия и деликатен процес на изработка е трудно да се изработят повече инструменти, но пък са напълно достатъчни, за да могат търговци и музиканти да се запознаят с работата ни. Модерните музиканти освен акустика и звукови качества, търсят стил и изработка. Ние работим според традиционните кремонски методи, останали още от времето на Страдивари и Амати.

Какво продължава да ви свързва с Града на розите и как италианците приемат факта, че сте българи и то от Казанлък?
Г:Аз съм от Казанлък , а съпругът ми от Ст.Загора, но и двамата сме възпитаници на Художествената гимназия със специалност лютиерство. От тези, които са завършили са много малко тези, които са продължили обучението си в Италия. Аз и мъжът ми сме единствените от нашите випуски.
М:Не е лесно, много работа и воля трябва. На осемнадесет години сам и в друга държава си е страшно. Има и много, които веднъж озовали се в Кремона се отказват и се прибират, просто не могат да издържат. Въпреки това, почти няма италианец в Кремона, който да не е чувал за Казанлък, българският град на лютиерите.
Г: На нас българите ни се носи славата, че сме много работливи и упорити. Когато започнах да уча в Института 'Страдивари' се носеха легенди за сръчността на българските студенти. Определено сме конкуренция.

Кога се зароди страстта ви към лютиерството и до колко Художествената гимназия в Казанлък е допринесла за това?
Г:Моята майка е художничка, а дядо ми дърводелец. На Мартин баща му пък е дърворезбар. И двамата съвсем случайно се озоваваме в клас с такава специалност.
М:Аз исках да последвам бащиния занаят и се бях насочил към училището в Трявна. Случайно видях брошура на Художествената гимназия и реших да опитам.
Г: Аз пък попаднах на една от Казанлъшките работилници,останах очарована и реших, че на всяка цена трябва да се занимавам с това. На времето прием с такава специалност имаше веднъж на четири години, та мога да го нарека съдба.

Също свирите ли на инструментите които изработвате?
Г:Да, всеки един инструмент бива разсвирван и настройван индивидуално, за да може да се даде оптимален акустичен резултат. Монтатурата, както се нарича е едно от най-важните неща при изработката на една цигулка.
М:Всяка струна трябва да е балансирана, звукът силен, но хармоничен. Това е много труден процес, трябват познания по акустична физика и добро познаване на дървесината. Цигулката се изработва от смърч и явор, но няма едно с едно две еднакви пърчета, нашата работа е да почувстваме дървото и да извлечем от него най-доброто.

В личен план от колко години сте заедно като двойка?
М:Заедно сме от седем години и сме женени от три, имаме две момченца на една и на четири години.

Тук, от гимназията ли се познавате или в Италия сте се открили?
М:Не сме се засичали в Казанлък, тя е във випуска след моя.
Г:Запознахме се в Италия, аз бях на изпитите за института по лютиерство, а Мартин беше току що завършил, беше дошъл да си взема документите. Запознахме се само и в следващите три години не сме се виждали повече. Срещнах го веднъж случайно на улицата, със съквартирантите ми организирахме парти , заприказвахме се и реших да го поканя. Започнахме да излизаме често, но винаги в приятелски кръг. Мина повече от година преди да ми признае любовта си.

И двамата ли работите в работилницата, която Мартин си е отворил през 2014 г.?
М:Работилницата е семейна, работим заедно, но всеки прави свои собствени инструменти.
М:Често имаме търкания, относно методите на работа, имали сме различни майстори и използваме различни методи,спорим постоянно.
Г:Аз имам специализация с акустична физика, правим постоянно проучвания, използваме модерни машини за измерване на честота на трептене на капака и дъното. Така съчетаваме напредъка на технологията с античните методи на изработка.
М:Аз пък се занимавам с приготвянето на лака. Всеки майстор има своя тайна рецепта, лакът който използваме ние е маслен и се приготвя от олио и кехлибар. Използваме само натурални пигменти, някои от които приготвяме сами. Процесът е сложен и трябват познания по химия. Както виждате работата на лютиера не е само дялане .

Колко често се връщате в Казанлък / Стара Загора и мислили ли сте да се приберете отново в България и да работите тук?
М:Преди да отворим ателието, се прибрахме по ваканциите, после дойдоха и децата и сега успяваме да си дойдем само лятото за по месец.
Г:Имаме голямо желание да се завърнем, аз съм в Италия от 11 години, а Мартин от 16. Кога ще се случи това обаче не знам. Кремона е лютиерската Мека, само тук може да ти се случи да държиш в ръцете си Страдивариус.
М:Идват известни музиканти, с много редки и интересни инструмети, но определено обмисляме да се върнем и да отворим ателие в България.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10655 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9412 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5550 | 26 март 2024

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара Загора

4040 | 28 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3420 | 27 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3347 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2492 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2433 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2411 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2363 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак