13:09 | 05 май 20 2230

Вижте кои теми няма да бъдат включени в изпитите след 7 и 12 клас

Вижте кои теми няма да бъдат включени в изпитите след 7 и 12 клас / Новини от Казанлък

Днес, на брифинг в МС, министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че вече са ясни датите за изпити след 7 и 12 клас. Министър Вълчев допълни, че част от материала, заложен в учебния процес няма да бъде включен в изпитите.

ТУК можете да видите материала, който няма да бъде включен в изпитите.

Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците. На 15 юни седмокласниците ще се явят на Националното външно оценяване по български език и литература (НВО), а на 17 юни на НВО по математика.

Всички изпити ще бъдат проведени при спазване на предпазните епидемиологични мерки и няма да допускаме струпване на ученици преди и след изпита пред училищата, допълни Красимир Вълчев.

По думите му същите правила ще се прилагат и във висшите училища – където е възможно изпитите ще се проведат електронно. Министърът обясни, че много университети имат разработени електронни платформи. Когато се изисква задължително присъствие, ще се търсят решения за индивидуално посещение в сградите, като при изпитите ще се приложат необходимите мерки за безопасност. Няма да бъде застрашено кандидатстването и в чужбина. Голяма част от университетите извън България удължават кампаниите си. Учениците няма да бъдат ощетени, увери министърът.

Той съобщи, че се предлага отмяна на НВО в 4-ти и 10-ти клас тази година. Външното оценяване при тях не е свързано с продължаване в следваща степен, освен при четвъртокласниците, които искат да учат в математически гимназии. Приемът в 5 клас за тях ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки“, което ще се проведе на 28 юни. В началото на следващата учебна година се планира измерване на степента на постигане на резултатите в края на 4. и на 10. клас съответно в началото на 5. и на 11. клас с извадка от ученици, но не във формата на външно оценяване и не за всички ученици. Няма да се пишат оценки, няма да се оценяват училища. Необходима ни е обаче диагностика, за да апробираме различна организация на изпита, включително в електронна среда, каза министър Вълчев.

На 27 и 28 юни по региони ще се проведат националните кръгове на олимпиадите по всички предмети. Те са важни, за да бъдат излъчени национални отбори за участие в международни олимпиади, за прием във висши училища и отпускане на стипендии.

За десетокласниците от обединените училища ще се вземат резултатите от вътрешното оценяване в удостоверенията им.

Засега новата учебна година ще започне на 15-ти септември и няма да се налага прехвърляне на учебен материал от тази. През лятото ще се търси възможност учениците, които имат нужда от допълнителни часове, да работят в училище, но отново при спазване на хигиенните изисквания и на малки групи.

Заради това, че голяма част от непедагогическия персонал вече е използвал полагащите му се дни за платен отпуск, МОН ще подкрепи и предложението на СБУ за увеличаване на дните за техния платен отпуск. Средствата по бюджетите на училищата не са намалени и заплати за учителите ще има, увери министър Вълчев.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак