16:30 | 17 август 20 1474

Забележителна победа за България с участието на Цветан Стоянов в шахматната олимпиада

Забележителна победа за България с участието на Цветан Стоянов в шахматната олимпиада / Новини от Казанлък

Шахматистите на България постигнаха най-големия успех за последните четири години като спечелиха убедително група „А“ на Втора Дивизия на световната шахматна Онлайн Олимпиада. Ключова роля изигра и казанлъшкият талант Цветан Стоянов, който преди близо 2 седмици за пореден път си завоюва златното първо място в Държавното индивидуално първенство за юноши 2020.

В първия етап, участващите 163 държави бяха разпределени в пет квалификационни групи според класирането си на последните две шахматни Олимпиади, но през 2018 г. България не участва. Нашият отбор бе поставен във Втора Дивизия, където трябваше да се с още 9 отбора за 3 места, даващи право на класиране за световната Топ-Дивизия - финална фаза на първия етап на Олимпиадата. За нея по право вече  бяха включени като поставени супер-отборите на Русия, Китай, САЩ, Индия, Украйна и други. Всеки тим се състоеше от 6 състезатели – двама мъже, две жени, младеж и девойка до 20 години.

Българският тим стартира уверено и след изиграването на първите шест кръга от Втора Дивизия, абсолютно заслужено България поведе уверено в класирането с шест победи, изпреварвайки отбора на Германия само по точкова разлика.

В първия кръг нашият отбор постигна трудна победа над Беларус с 3,5:2,5 т. Особено ценна бе победата на младия казанлъчанин Цветан Стоянов над силния гросмайстор Алексей Александров. Във втори кръг България разгроми Белгия с 4,5:1,5, като казанлъчанинът отново записа победа. В третия кръг отборът на България победи и Австралия с 4:2. В четвъртия кръг българските шахматисти разгромиха с категоричното 5:1 тима на Киргизстан. В петия кръг бяхме безпощадни срещу Бангладеш - безапелационното 6:0. В последния за деня шести двубой българските шахматисти надиграха отбора на Туркменистан с 4,5:1,5.

Последните 3 решаващи мача започнаха в неделя от 11:00 часа. За класирането ни в Топ-Дивизията ни бе необходима поне една победа, която постигнахме още в първия мач  срещу Филипините. Тази победа ни даде спокойствие и увереност за осмия кръг, в който нашите шахматисти се срещнаха с тези на Индонезия. Единствената промяна, която направи треньорът Петър Арнаудов бе замяната на Момчил Петков с Цветан Стоянов. Цветан отново доказа, че е играч, на когото може да се разчита и отбеляза важна победа, давайки така необходимото спокойствие на отбора. Категорична победа с 5:1 ни подпечата визите за Топ-Дивизията на Онлайн Олимпиадата и направи последният ни мач с отбора на Германия протоколен. В деветия кръг треньорът Арнаудов направи две смени, като пусна в игра и тримата младежи – Цветан Стоянов, Момчил Петков и Лъчезар Йорданов, а те му се отблагодариха с отлична игра. Макар и без значение за класиране, нашите играха за честта си и доказаха, че можем да гледаме с оптимизъм в бъдещето на българския шахмат. Победихме Германия, с 4,5:1,5 и показахме на света, че можем да играем качествен шах и, че в бъдеще всеки трябва да се съобразява с нас!

Така, в крайното класиране във Втора Дивизия  българският отбор стана убедителен шампион с 18 т., а на цели 3 от нас завършиха германците. До заветното трето място (с 12 т.) се добраха шахматистите на Индонезия, победили с 5,5:0,5 Бангладеш, докато преките им конкуренти от Австралия загубиха от разигралите се чак в последния кръг шахматисти на Беларус с 2,5:3,5 и останаха четвърти с 11 т.

Следващият петък започва голямото изпитание на Топ-Дивизията. Там ни чакат шампионски отбори  като САЩ, Китай, Русия, Армения и др.

Източник: Българска федерация по шахмат 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак