11:03 | 14 септември 20 1545

156 творби на баща и син Паскови редят в Музея на фотографията

156 творби на баща и син Паскови редят в Музея на фотографията  / Новини от Казанлък

Паскови – Неуморимите. Под това име е следващата изложба в Музей на фотографията и съвременните изкуства, Казанлък, която организираме съвместно с колегите от ИМ Искра - Казанлък. Тя ще бъде открита на 16 /сряда/ септември от 18:00ч. в дворното пространство на музея.

Ще видите част от най-ценното в архива ни, а именно плаки на не безизвестната фотографска и издателска фамилия Паскови. На чело на фамилията е Григор Пасков един от най-известните фотографи на България през изминалия ХХ век. Роден е през 1870 година в Хасково. Отваря първото фотоателие и книжарница в Хасково, след което се установява в София през 1911 година. В столицата работи с проф. Асен Златаров и първия български модерен книгоиздател Александър Паскалев.

Изложбата цели да отбележи 100 години от основането на фотоиздателсво „Григоръ Пасковъ“, което по спомени на Григор Пасков-внук и един стар албум е основано през 1920 година. То става най-голямото в страната през първата половина на ХХ в. и с годините се утвърждава и сътрудничи на американското списание “National Geographic”, а френското издателство Hachette илюстрира с негова снимки свое издание за България.

Заедно със своя син –Георги Пасков (1903 – 1975) издават пощенски картички със снимки от почти всички градове, туристически обекти и забележителности в България. Георги Пасков (1903-1975) учи две години в Германия, след което се включва във фотографската дейност на баща си. В продължение на повече от двадесет години, те обикалят цялата страна. Всичко е заснето на стъклени плаки с размер 9х13 см., с камера, прилично прибрана в малък куфар. Цялата тази екипировка тежала около 20 килиграма. Смята се, че са заснети над 4 000 стъклени плаки, от които са правени пощенските картички на издателство „Гр. Пасков“. Картичките са лесно разпознаваеми, тъй като са маркирани с отличителното лого на издателството- ромб с инициалите Г.П. в него.

3 години след откриването на издателството създава и фирма „Струма”, която произвежда фотохартия. След 1949 г. става част от държавното издателство “Наука и изкуство”, в което Георги Пасков продължава да работи, а по-късно дейността му е прехвърлена в новосъздаденото издателство “Фотоиздат”.

С делото на тази фамилия ще ви запознаем дни преди Европейските дни на наследстово. За първи път „Дните на наследството“ са организирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг.

Подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз,  те се провеждат всеки трети уикенд на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които и България.

В изложбата присъстват 156 творби на баща и син Паскови от цялата страна, някой от тях са от вече познати картички от околията, някой от тях са от подготвени за копиране и издаване плаки. Заповядайте!

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак