19:40 | 24 октомври 20 10190

Рибари гласуваха правилата за риболов на язовир Копринка

Рибари гласуваха правилата за риболов на язовир Копринка / Новини от Казанлък

Среща между Централна рибно-опазваща организация и рибари се състоя днес край водите на язовир Копринка. На нея бяха обсъдени и гласувани правилата за риболов, които влизат в сила още от днес. 

Рибари остават с решението да обжалват заповедта на министъра, ЦРОО да управлява рибния ресурс на язовир Копринка.

Чрез гласуване от всички присъстващи бе решено членската карта да бъде на стойност 25 лева, за пенсионери, инвалиди и деца от 14 до 18 год. – 15 лв, за деца под 14 год. – безплатно. Те ще започнат да бъдат издавани от следващата година. Сом над 20 кг ще бъде връщан във водата. Шаран, бял амур, толстолоб и бяла риба ще се връщат над 6 кг. 

Издаването на членските карти ще се осъществява на място, като част от задълженията на охраната. От ЦРОО уточниха, че който не желае да става техен член, ще му бъде предложена опцията за заплащане на дневна такса, а не годишна. При всяко издаване на членска карта или плащане на еднодневна такса, на рибаря ще му бъде предоставяна и касова бележка. „Така, няма как да има прикриване на приходи“, коментират от сдружението.

ЦРОО няма право да забранява зони за риболов. Няма да се забранява риболова. Ще бъде направено предложение до Министерството на земеделието по време на забраната за риболов да има разрешена зона, поясниха още от сдружението. За джетовете ще бъдат осигурени коридори, при не спазване ще се пишат предпоставки за проблеми, за да бъдат забранявани водните атракции.

Горещ въпрос, вълнуващ не само рибарите, но и всички решили да прекарат свободното си време на излет на язовира са боклуците. Днес, на срещата, рибарите гласуваха 1 година наказание чрез отнемане на правото на риболов на Копринка, за всеки, които не почисти след своя излет. Ще бъде проведен разговор с общината, за поставяне на контейнери на основните пътища.

Местно сдружение ще се включи в охраната на язовира. Ще се извършват 3 нощни проверки на седмица с лодка и трал. Всеки един член има право да прави проверки, документ е членската карта. „Съветвам ви, да се обадите на охраната и да му бъде взета картата на нарушителя“, коментират от ЦРОО.

Взето беше решение на всеки 1 юни да се организират състезание по риболов за деца.

Нощният риболов ще бъде разрешен от брега. „Нощният риболов ЦРОО го предложи за този язовир. Идеята на държавата е по един в област.  За област Стара Загора язовирът беше Жребчево, нормално, той е най-големият язовир. Ние изпратихме писмо, за да бъде разрешен язовир Копринка. Сега нощният риболов ще бъде разрешен. Идеята е все по малко шансове да оставим на бракониерите, когато има нощен риболов. Не можем да го разрешим годишно, но от 1 април до 1 ноември."

Задължително зарибяване на язовира трябва да се извършва от ЦРОО според заповедта на министъра. "Трябва да пускаме около 4 тона зарибител. Ако трябва да платим тези тонове от членски карти, цената ще бъде около 16 хил лв. Това са много пари. На Сопот купуваме личинки за около  1 000, сами си изглеждаме рибата и пускаме по 15 тона риба на година. След като излезе заповедта, проведох разговор с управител на рибарници. Имаме възможност, да вземем рибарниците, да пуснем капсули и за 2-3 хил лв да пуснем риба за 50 хил. лв. За няколко поредни години, ще възродим язовира. Ще се зарибява с амур, бял амур, толстолоп, есетра и бяла риба.“

Радар ще лови бракониерите, влезли с лодки. След неговото закупуване, денонощно ще бъде наблюдавана по-голямата част от яз.Копринка. Всеки ще има достъп и при съмнение ще може да следи, дали някои влиза във водите на язовира през нощно време.

"Мрежарите да знаят, че хванем ли някой, а ще се стремим да ги хващаме, не да вадим мрежи, освен че ще им бъдат съставени актове от ИАРА и всичко ще бъде конфискувано, сдружението ще завежда дело срещу него", уточниха ЦРОО.

Рибари остават с решението си да проведат среща с директорът на ИАРА и да обжалват заповедта на министъра, "защото две поредни срещи ние помолихме законен представител да обявява от името на сдружението с нестопанска цел", каза представителя на рибарите.

"Ние не искаме никакъв конфликт. Искаме със законен представители на сдружението да говорим. Ние искаме да знаем правилата и кой стои зад това дружество, за да се доверим и да платим членски внос. Искаме, понеже нямаме наш член, да участваме в контрола по зарибяването", допълниха още те.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак