15:37 | 07 декември 20 4849

Пътят на боклука - какво се случва след контейнера?

Питали ли сте се какво се случва с боклука, който генерираме всеки ден? Според статистиката всеки човек произвежда около 400 кг. отпадък годишно. Какъв е пътя на боклука в Община Казанлък, кое може да се рециклира и за какво плащаме излишно ще ви разкажем тук.

Всичко започва от всекидневното събиране на отпадъка. Община Казанлък разполага със седем сметосъбиращи машини, които не спират да работят всекидневно по график, дори и по време на пандемията.

Контейнерите тип бобър се обслужват всеки ден в Казанлък, а в останалите населени места по график – веднъж или два пъти седмично. Общо в цялата община те са 2260 на брой, като само в Града на розите са 1160. 10 500 са еднофамилните кофи за смет, които също се обслужват от Общинското предприятие. В тези цифри не влизат 3 и 6 кубиковите контейнери, които също ежедневно се ползват за сметосъбиране и извозване.

След като боклука е събран от контейнерите, камиона отива в сепариращата станция, където се претегля и изпразва. Станцията работи от 2017 година и преработва твърдия битов отпадък. Събраната смет се насипва в бункер, от там посредством транспортна лента отпадъкът преминава по вибро сито. Целта на вибро ситото е да се отсее разградимия отпадък, който служи за запръстяване, като в момента този тип отпадък се използва за запръстяване на старото сметище, което се намира в местността „Каракос”.

След отделянето на разградимия отпадък, посредством шевронна лента се осъществява същинската сепарация. Там работят 14 човека, които събират всички материали, подлежащи на рециклиране – това са пластмаса, хартия, найлон и метал. Тези материали се балират с помощта на балопреса, след което отиват за рециклиране в заводите из цялата страна.

Всичко негодно за рециклиране, което остава след процеса на сепарация, се извозва с контейнери до претоварната станция. Служителите на станцията имат грижата отпадъка да бъде извозен до регионално депо Ракитница.

Средно около 100 тона боклук преминава през сепарация за ден в Община Казанлък. Около 41 % входа в сепарацията се рециклира и оползотворява. Останалите 59 % е негоден отпадък, който се извозва до Ракитница. По този начин процесът се затваря изцяло. Абсолютно всичко, което постъпва на територията на сепарацията се оползотворява и заминава по каналния ред. Процесът разясни Ваня Георгиева, организатор производство на сепарация, Казанлък.

Освен твърдият битов отпадък, Община Казанлък събира и извозва чист, растителен отпадък, който използва за компост. Дървен материал – клони , храсти, листа и др. биват шрейдирани и извозени на депото за компостиране. Там той престоява приблизително 3 месеца и се превръща в компост, който се използва в озеленяването. Всички паркове и разстения в общината се торят с материал от компостиращото депо. Само за месец ноември Общинското предприятие е компостирало рекордните 42 тона зелена маса.

За да бъде оползотворен напълно този тип отпадък обаче, той трябва да е абсолютно чист – без камъчета, найлони и всякакъв друг материал. Важно е да не изхвърляме зеления боклук в контейнерите, това затруднява събирането му, а отделянето става невъзможно, което води до допълнително заплащане около 70 лв. на тон за неговата сепарация.

Правилният начин да изхвърлим събраните листа, клони и др. и те да бъдат компостирани е като го съберем, абсолютно чист, в найлонови чували и ги оставим до най-близкият контейнер. Също така в Казанлък вече има едно обособено място за целта с поставен контейнер изцяло за растителен отпадък – на ул. „Хан Аспарух”, като през следващата година предстои да бъдат обособени още пет. В някои населени места в общината също вече са обособени места за събиране на зелена маса.

След приключване на работа сметоизвозващите машини се измиват с препарат и задължително се дезинфекцират.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10783 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9435 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5590 | 26 март 2024

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара Загора

4877 | 28 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3451 | 27 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3361 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2518 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2446 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2423 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2372 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак