13:40 | 10 декември 20 3634

167 тона повече боклук е извозен в Казанлък по време на пандемията, спрямо 2019 г.

Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата”, към Община Казанлък разполага с общо 11 камиона за сметосъбиране, от които 4 са силно амортизирани. Всъщност на разположение са 7, като те биват натоварвани на двойни или тройни смени.

„По време на пандемията тази година сме обслужили със 167,85 тона повече боклук от 2019 година. Въпреки жестоките правила и пандемията, ние не сме преставали да работим нито един ден. Няма събота, няма неделя, няма празничен или почивен ден.”, отбеляза директорът на предприятието Теменужка Люцканова.

Контейнерите тип бобър се обслужват всеки ден в Казанлък, а в останалите населени места по график – веднъж или два пъти седмично. Общо в цялата община те са 2260 на брой, като само в Града на розите са 1160. 10 500 са еднофамилните кофи за смет, които също се обслужват от Общинското предприятие. Всеки ден сметоизвозващите машини правят от 17 до 23 курса, от улиците на Казанлък до Сепариращата станция.

„Много е трудно, но успяваме за сега да се справим. Боклукът се увеличава драстично и ние трудно насмогваме. Тази година с новия бюджет отново сме заложили закупуване на автомобили, за да можем да реагираме и да отговорим на нуждите на хората от нашата община.”, заяви още Люцканова.

От къде идват трудностите обаче?

Една от основните причини за сериозни повреди по сметосъбиращата техника е изхвърляният строителен отпадък в контейнерите. Постъпвайки в бункера на камиона той нанася повреди, които са много скъпи и почти не могат да бъдат възстановявани, след което се налага закупуването на нова техника. В следствие на този проблем тази година Общински съвет - Казанлък гласува и прие всеки гражданин да може да изхвърля до 1 тон за година строителен отпадък, напълно безплатно, на депото в село Шейново.

Вторият проблем е, че ценен ресурс, като чистата зелената маса, например листа и клони, също се изхвърля в контейнерите за битов отпадък. Така се затруднява събирането му, и в същия момент не може да се оползотвори, понеже преработването му става невъзможно. В следствие на това общината заплаща допълнително около 70 лв. на тон за сепарацията му.

Община Казанлък събира и извозва чистия, растителен отпадък, който използва за компост. Дървен материал – клони, храсти, листа и др. биват шрейдирани и извозени на депото за компостиране. Там той престоява приблизително 3 месеца и се превръща в компост, който се използва в озеленяването.

„Зеленият, градински отпадък слагайте в чувалчета до контейнерите. Но той трябва да бъде чист – само листа, клони, трева и др. Ние изпращаме допълнително камиони, които ги натоварват и ги карат на компостиращата станция. За това не заплащаме нищо, в противен случай заплащането е двойно и тройно.”, апелира директорът на предприятието.

„За месец ноември предприятието компостира 42 тона материал, нещо което до сега не се е случвало. Благодаря на всички казанлъчани, които спомогнаха, събирайки чист зелен материал.”, добави още Люцканова.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак