13:00 | 21 декември 20 3654

С нова техника за сметосъбиране и сметоизвозване ще се сдобие община Казанлък

С решение на МОСВ отчисленията през 2021 година се увеличават от 69 лева на 82 лева за тон депониран отпадък. Такса смет за община Казанлък няма да има повишения.

„Моля ви, не смесвайте битовия със строителен и зелен отпадък. По този начин повреждаме техниката. Заплащат се високи суми за тон, за да се обработи отпадъка в сепариращата станция. Нека спестим тези средства, нека да мислим рационално, за да може, таксата смет, която всички ние заплащаме да отива в един порядък, който вече е строго регламентиран и да бъдем полезни сами на себе си.“ С този апел, директорът на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата” Теменужка Люцканова се обърна към всички граждани на община Казанлък.

През днешното онлайн заседание на Общински съвет-Казанлък бе разискван и гласуван проект за решение относно приемане на План-сметка за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2021 г., който бе приет с мнозинство.

„Нашият автопарк е стар и амортизиран, и малък като брой. Тенденцията е всяка година да се закупуват нови автомобили нови съдове за смет, за да отговаряме на потребностите на гражданите“, допълни Люцканова.

През следващата година ще бъдат закупени 300бр. еднофамилни кофи, 300 бр. контейнер тип „Бобър“, 5 бр контейнер тип лодка 6 куб.м, 10 бр Контейнер тип лодка 3 куб.м., 2 бр сметосъбирачи, контейнеровоз, товарен автомобил - самосвал до 18 тона и лекотоварен автомобил, с което работата на предприятието ще бъде по-ефективна и по-ефикасна.

Към предложението са посочени мотивите, че закупуването на контейнери тип „Бобър“ се налага от факта, че има много амортизирани съдове в града и по селата, които подлежат на бракуване. На тяхно място трябва да бъдат поставени нови, като тенденцията е максимално да се намали броя на малките кофи, тъй като тяхното обслужване е по-трудоемко и по-скъпо.

Все повече граждани ползват услугите на предприятието за изхвърляне на строителни отпадъци. Съдовете, с които разполага общинското предприятие са недостатъчни и през активния сезон на ремонтите се налага гражданите да изчакват по няколко дни докато се освободи контейнер за строителни отпадъци.

Въпреки, че с решение на МОСВ отчисленията през 2021 година се увеличават от 69 лева на 82 лева за тон депониран отпадък, такса „Битови отпадъци“ и таксуваните промили боклук на територията на община Казанлък няма да бъдат повишавани гласуваха с 26 гласа „за“ общинските съветници. Решението идва на фона на многократно увеличеното количество събиран боклук и увеличени разходи. Мнозинството в местния парламент подкрепи провежданата политика от кмета Галина Стоянова в следване на принципа „замърсителят плаща“ при управлението на отпадъците, с което ще се подобри качеството на предоставяната услуга и ще има възможност за постепенно обновяване на техниката.

Освободен от такса битови отпадъци бе бизнесът, принуден да преустанови дейност за периода на Извънредно положение, въведено в страната от 13 март 2020г. Освобождаване от заплащане на таксата за битови отпадъци, за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване важи за периода от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г. за собствениците на недвижими имоти – юридически лица и еднолични търговци, които са преустановили извършването на дейности.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак