12:01 | 02 март 21 8457

Казанлъчанката Борислава Славова с престилка в Мастършеф

Казанлъчанката Борислава Славова с престилка в Мастършеф / Новини от Казанлък

Във втория епизод на седми сезон на кулинарното предаване MasterChef, една казанлъчанка очарова Силвена Роу, Андре Токев и Петър Михалчев със своето азиатско ястие. Борислава Славова се изправи в двубой срещу опонентката си от Карлово, като приготви ястие на тема „сърф енд търф” от азиатската кухня – два вида тартар от говеждо месо и сьомга, презентиран като символа Ин и Ян.

Въпреки, че един от компоненитите в ястието ѝ не се получи, Борислава съумя да реагира умно и сервира страхотна чиния. Тя не успя да скрие разочарованието си пред журито, което въпреки това бе впечатлено и определи решението си като най-трудното. Но след събеседване с колегите си Шеф Роу връчи белите престилки и на двете участнички. Така нашенката получи шанса да стане следващия Мастършеф на България.

Борислава е на 27 години от Казанлък. Възпитаничка на СУ „Екзарх Антим I”. Родната ѝ къща е в град Крън, но цялото ѝ детство е минало в Града на розите, при нейните баба и дядо. В момента живее в София, по професия е спортен журналист, но се занимава и с футболен анализ. По думите й в България само тя и още един човек правят подобни анализи - изчисляват потенциални вериги, потенциален пас, потенциален гол и т.н, а процесът е сложен и бавен. Това е скъпа услуга, която големите отбори в чужбина използват от години, споделя Борислава. За съжаление тук треньорите и спортистите не гледат сериозно на жена, която им дава съвети за футбол и тази работа не ми носи пари, допълва още тя.

Ето какво още разказа талантливата казанлъчанка пред kazanlak.com:

Кой и кога те запали по кулинарията?

И двете ми баби умеят да готвят много вкусно и го правят с голямо желание. Предполагам, че именно те са “посяли” първото любопитство и ентусиазъм към продуктите и домашните ястия. Баба ми Иванка е много умела в приготвянето на печива и за мен беше много интересно като дете да участвам в тяхното приготвяне. Баба ми Янка пък е човек на природата и от нея съм научила да познавам билките, да ценя пресните плодове и зеленчуци. Но истинския интерес към готвенето развих по-късно, когато заживях в София, там имах възможност да започна да готвя сама и да открия, че това е особено вълнуващо занимание за мен.

В кастингите на Мастършеф се представи с ястие от азиатската кухня. Тя ли ти е любима? В нея ли се чувстваш в стихията си?

Всъщност, не. Тя става все по-популярна глобално и е наистина много интересна за мен като кулинар, но любимата ми кухня е тази на Близкия Изток и Ориента. Мисля, че тя е интуитивно близка до нас и вкусовите ни нрави, макар и частично позната. Тя до голяма степен е повлияла и на собствените ни кулинарни традиции, и е лесно да бъде разбирана и харесвана, а това е важно, когато готвиш за другите.
Харесвам подправките на тази част от азиатския регион, семплата естетика на ястията.

В предаването сподели пред журито, че мечтаеш за свое заведение, в което да предлагаш само три прости храни - боб, хляб и наденица. Как ти хрумна тази ексцентрична идея?

Идеята, дори и полу шеговита, дойде през лятото. Търсих различни рецепти за приготвяне на боб и открих, че почти няма страна, кухня или регион, който да няма свое ястие с боб. Бобът е храна, която навсякъде означава “дом”. По време на първата пандемия рецептите за яхнии с боб бяха най-търсените в интернет глобално. Популярни готвачи, огромни сайтове за рецепти - всички говориха само за това - как да приготвим боб у дома. Защото е достъпен и достатъчен, но и защото всички го обичат. Бобът е център на световната кухня, както хлябът, храни, които ни прибират вкъщи, които ни очакват там, когато се връщаме. Ако някога имам свое място, където да приготвям храна, бих искала чрез него да водя хората “у дома”, с нещо семпло като яхния с боб и хубав хляб.

Имаш ли любима рецепта, която би споделила с нашите читатели? Нещо, което приготвяш често?

Много рецепти бих искала да дам като мои най-любими, но ще избера една, която мисля, че всеки би харесал. Може да прозвучи “чужда”, но обещавам, че вкусът е близък. Тя, както повечето ястия, които приготвям, не се подчинява на една конкретна кухня или рецепта, а обединява доброто от различни региони. В този случай предлагам на Вашите читатели моите любими кюфтета.

Кюфтенца от Близкия Изток и хумус с печени чушки

За кюфтенцата:

300 г. агнешка кайма
200 г. телешка кайма
1/2 връзка магданоз
2-3 листа свежа мента
2-3 скилидки чесън
20-30 .г кедрови ядки или шамфъстък
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 щипка канела
1 щипка карамфил
1 ч.л. сол

За хумусът с печени чушки:

1 буркан нахут
2-3 с.л. сусамов тахан
2 печени червени чушки
2 скилидки чесън
1 лимон
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. сол
2-3 с.л. зехтин

Кюфтенцата се приготвят като двата вида кайма се смесват в купа. Изберете по мазничка агнешка кайма, тъй като телешкото месо е по-сухо. Чесънът, магданозът и ментата се накълцват ситно и се прибавят. Счукайте или нарежете кедровите ядки ситно и прибавете и тях. Добавете солта и останалите сухи подправки. Карамфил на прах се открива наистина трудно, но повечето от нас разполагат с хаванче у дома, така че счукайте едно гвойздейче и прибавете щипка към сместа, не се тревожете, няма да го усетите силно или неприятно. Разбъркайте всичко добре и оставете за половин час в хладилник, за да се усвоят вкусовете на всички подправки хубаво.

*Може да пропуснете ядките в сместа, ако ви се струва твърде особено, но те са характерна добавка към кюфтето в някои региони на Близкият Изток и Ви препоръчвам да опитате. Кедровите ядки са скъпи, но може да заместите с шамфъстък или бадеми.

През това време пригответе хумуса. Препоръчвам чушките да изпечете на момента, защото така ароматът е най-силен, а и купените чушките в буркан често са с блудкав вкус и твърде воднисти. Изпечете чушките за най-бързо директно върху котлона, а може и във фурната за половин час. Ако използвате замразени или от буркан - отцедете ги добре.

*Ще използвам случая да Ви споделя и нещо интересно от личен опит при приготвянето на хумус. За най-гладък и плътен хумус - обелете нахута. Разбира се, това изисква двайсетина минути и малко търпение, но резултатът е много добър. Обелките на нахута задържат доста вода, която разводнява хумуса, но също така и правят консистенцията му по-груба. Ще получите вкусен хумус и иначе, изборът е Ваш.

Поставете нахута в дълбока купа или в каната на домашния робот, добавете тахана и сока на лимона и блендирайте до хомогенизиране. Сместа на този етап може да е малко по-гъста. Добавете чесъна, кимиона, пушения пипер и печените чушки и блендирайте отново. Не пестете кимиона, той е душата на истинския хумус и трябва да се усеща. Зехтинът добавете на тънка струя докато пасирате, за да се получи най-гладко. Опитайте и овкусете със сол на вкус.

Сервирайте в дълбока чиния и полейте с хубава струя зехтин отгоре, а по желание поръсете с още червен пипер, магданоз или ядки.

От охладената кайма оформете малки и кръгли кюфтенца, да кажем на половина на “нашите”. Тези кюфтенца не се овалват в нищо преди печене и не се пържат в много мазнина. Може да ги приготвите на грил тигана само със струя зехтин или олио, може и на домашна скара. Ако ги приготвите малки, 4-5 минути ще са напълно достатъчни. Сервирайте или в отделна чиния, както правим иначе, или опитайте така, както се прави традиционно там - подредени върху хумуса.

 

В снимките може да видите някои от изкушаващите ястия, които Борислава приготвя вкъщи. Стискаме палци и пожелаваме успех на казанлъчанката да стигне до финала на Мастършеф!

Цялото предаване с нейното участие можете да гледате тук.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак