11:18 | 26 март 21 2899

Чудомировите нашенци – огледало за казанлъчани

Чудомировите нашенци – огледало за казанлъчани / Новини от Казанлък

Младите художници от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ по традиция поставиха началото на 27-те „Чудомирови празници 2021“. Навръх 25-ти март, Благовещение и рождената дата на големия писател и художник Димитър Чорбаджийски, възпитаниците на художественото училище наредиха арт инсталация в центъра на Града на розите и художниците, на ул. Искра.

Макар в плен на пандемията, Чудомирови празници ще се състоят със съкратена програма, която можете да съпреживеете и участвате чрез онлайн излъчване.

Общо 15 ученици от различни възрастови групи се включиха в предизвикателната творческа работа по поредния проект в знак на почит към Чудомир. Двама учители от училището по изящни изкуства и дизайн напътстваха талантите. Ръководител на проекта бе преподавателят по „Рисуване“ Никола Вълчев, а тази година в ролята на помощник се въплати „ветерана“ в чудомировите инсталации Елеонора Атанасова.

„Идеята беше да направим известните чудомирови карикатури като големи, огледални, човешки фигури. Лъскавата им повърхност е мостът на времето между нашенците от времето на Чудомир и съвременните казанлъчани-нашенци.

Избрахме тази инсталация, за да могат хората да се огледат в творчеството на Чудомир, защото и сега са актуални тези герои, дори и създадени преди толкова време, макар и не така облечени, но носещи същия характер.

Живи са и днес.", споделиха преподавателите.

За малкото време от само седмица са успели да изпълнят проекта, разказаха творците. По-голяма част от времето си, художниците са вложили в размисли и усъвършенстване на идеята. Пандемичната 2020г. не даде шанс казанлъчани да се порадват на чудомировото творчество пресъздадено от младите таланти, и така проектът е преминал дълъг етап от промени и доразвитие. „Преминахме през много различни идеи“, казаха преподавателите.

„Тази художествена инсталация в градска среда е едно от най-хубавите неща, които ще се случат тази година по Чудомирови празници. Явно тази година празниците ще бъдат в хола пред компютъра, така че това, че някой ще може да види на живо, ще може да се докосне до нещо, което е създадено от ръцете на тези талантливи деца и техните ръководители, за мен е удоволствие.", заяви директорът на ЛХМ "Чудомир" Добрина Матова.

Матова не пропусна да сподели колко добре протича съвместната им работа, в лицето на ръководство, преподавателите и възпитаниците на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ и да благодари за всички техни усилия. "Радвам се, че за поредна година те са активен участник в празниците.", сподели още Матова.

Освен с тази арт инсталация в градска среда, младите художници ще вземат участие в Чудомировите празници с творческо ателие за изработване на реплики по Чудомирови творби.

Своят голям принос дадоха учениците от 9-те класове - Никол Ботева, Кристияна Петрова, Моника Асенова, Станислава Сашева, Румена Костадинова, Летисия Димитрова, Мартина Стоянова, Гергана Кандахерова, Татяна Колева, Мануела Манева. Дарина Пеева и Селин Муса от 10 клас, и единайсетокласниците Десислава Димова, Семоат Мехмед и Иванина Колева.

* Към снимките са добавени и миналогодишните арт инсталации на художниците от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ за Чудомировите празници.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак