16:25 | 18 май 21 2319

Здравната служба в Шипка вече обновена и работи

Здравната служба в Шипка вече обновена и работи / Новини от Казанлък

Сумата за пълното възстановяване и обзавеждане на сградата възлиза около 50 000 лв. Предстои закупуването на медицинска апаратура за диагностика – ехограф, апарат за ЕКГ, апарат за измерване на кръвно налягане.

Още в понеделник обновената сграда бе открита, като още същия ден бе организиран зелен коридор за ваксинация срещу Covid-19. 40 човека бяха имунизирани с ваксината на Pfizer.

В момента в здравната служба кабинет има един личен лекар – д-р Мицов. Кметът на Шипка Василка Панайотова заяви, че тече процедура по разкриване и на стоматологичен кабинет, като вече има интерес от млад специалист. „Кардиолог също изяви желание да извършва прегледи събота и неделя в новата здравна служба.”, добави още Панайотова. 

Кметът сподели също, че довършителните работи по интериора на кабинетите, обзавеждането и озеленяването са дело на Кметството. Част от обзавеждането е дарено от шипченци и организации, подкрепящи градчето.

Само преди няколко месеца призрачно изглеждащата сграда на бившия родилен дом и към настоящия момент здравна служба, освен че изглеждаше като декор от филм на ужасите, криеше опасност за здравето и живота на преминаващите около нея и на пациентите на д-р Мицов.

Масивната сграда, построена в началото на ХIХ век е родилен дом до 1968г., в който са проплакали няколко поколения деца от Шипка и околните населени места. Поемани били в ръцете на легендарната акушерка леля Гоцка, за която и до днес се разказват легенди за нейната всеотдайност и човещина. След закриването му, щафетата поемат акушерката Мими Кънчева /женска и детска консултация/ и д-р Лишков - лекуващ лекар в здравната служба. Няма човек в градчето, който да не е потърсил съвет и помощ от любимата на всички акушерка, няма такъв, на когото да не е помогнала и така до днес, дори в пенсионна възраст, се отзовава.

Днес сградата е напълно обновена и завършена. Идеята за ремонта бе на кмета на градчето Василка Панайотова, а средствата за него са изцяло осигурени от американския ароматерапевтичен гигант „dōTERRA”. Компанията е собственик на „Есетере България” - дестилерия в град Добрич, която в момента строи розоварната в подножието на град Шипка.

„Благодарение на дарителството на американските ни приятели, днес една легендарна сграда се завърна към нов живот с нова модерна визия и комфорт. Бившия родилен дом роди едно ново приятелство, приятелство без граници.

От името на шипченската общественост и на всички, обичащи прекрасното ни китно градче благодарим на американската компания за дарителството. С пожелание за много здраве, щастие, професионални успехи, благоденствие и благополучие! Бъдете благословени в мислите и делата си!”, споделя в социалните мрежи екипът на Кметство Шипка.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак