13:25 | 07 септември 21 6971

Погълнати магнитни топчета, топка коса или видии - част от предизвикателствата пред детския хирург д-р Симов

Погълнати магнитни топчета, топка коса или видии - част от предизвикателствата пред детския хирург д-р Симов / Новини от Казанлък

Вече седми месец, д-р Димитър Симов е на разположение на пациентите си от Казанлък и региона в ДКЦ „Поликлиника“. Родом от Елхово, той дълги години практикува хирургия в Стара Загора. Д-р Симов е специализирал в две направление – „Обща хирургия“ и „Детска хирургия“. Лекар е в Детска хирургия Стара Загора на УМБАЛ „Д-р Стоян Киркович“. Пациентите си приема също и в кабинета си в бившата Първа поликлиника в Стара Загора.

Помни още и първата си операция. Често будна го държи мисълта за пациента и неговото състояние, докато то не се подобри. Темата за опасната нова мода сред деца и тийнейджъри за игра с магнитни топчета не беше подмината. Хирургът обясни какви са първите симптоми и какво би последвало след поглъщането им. Съветва родителите винаги да знаят с какво играят децата им, да потърсят лекарска помощ ако детето получи симптоми на болка, повръщане и подуване на корема, но само да не изпадат в паника. Какво още разказа за kazanlak.com д-р Симов, прочетете в интервюто.

Разкажете ни за практиката си като детски хирург. Как и къде води началото си вашия професионален път? Как решихте да се насочите към работата с деца?

Аз започнах като детски хирург още в началото на моя трудов стаж. Това е голям късмет в моя живот, защото харесвам работата си. Един месец работих като хирург в Спешна помощ, когато получих предложение да започна като детски хирург в Стара Загора. Това беше през 1995г., на 1 април. Опитът ми с деца вече е около 26 години.

Какво ви доведе в Казанлък?

В Казанлък дойдох по покана на д-р Пейчев. Познаваме се много добре с него и сме работили заедно. До сега не съм обмислял да идвам да отварям кабинет в Казанлък, но ми хареса идеята на д-р Пейчев, приятно ми е да работя и тук.

Кой е бил най-трудният ви момент като лекар?

Случаите, които протичат по-тежко. Това са били най-трудните моменти. Пациентът трябва да е добре. Когато той е добре, тогава и аз съм добре. Имал съм безсънни нощи и притеснения за пациентите.

А кой момент ви е донесъл най-голямо удовлетворение?

Не пресилено го казвам, най-удовлетворяващият момент е когато ти благодарят пациентите. Когато виждаш, че те търсят. Това е най-доброто признание за лекаря.

Каква е възрастовата група на децата, които могат да потърсят вашата помощ и с какви оплаквания?

По отношение на децата – от 0 до 18 годишна възраст. Имам и специалност „Обща хирургия“, това се отнася за хората над 18-годишна възраст. Тях също мога да ги преглеждам, лекувам и да извършвам операции съответно.

По отношение на детската възраст, най-честите операции по отношение на коремните заболявания  са ингвиналната херния,  хидроцеле, задържан тестис, фимози, остър апендицит, има по-сложни операции - за завъртане на червата, илиуси, различни доброкачествени тумори или злокачествени на различни органи.

По отношение на гръдния кош, в нашата клиника не извършваме процедури. Клиниките са разпределени на нива -1-во, 2-ро, 3-то ниво относно лечението на гръдния кош. Нашата клиника е 2-ро ниво. Само в Пловдив и София са 3-то ниво, затова насочваме такива пациенти там.

Разкажете ни за някоя по-необичайна и трудна операция, която ви е сблъскала практиката ви?

Най-рядката беше омфалоцеле, което е аномалия на предна коремна стена, при което детето се ражда с черен дроб и черва извън коремната стена. Беше голямо колкото детска глава и беше предизвикателство за първи път да направя тази операция, по методика, която не е измислена от мен, но не се прилага често в страната. Благодарение на съвместните усилия – нашите и неонатолозите, детето е живо и здраво. Вече е на 7 години. При операцията беше едва на два дена.

През изминалата година имахме два случая на т.нар. трихобезоари. Те бяха при две млади дами. От постоянното поглъщане на космите на косата, които не се стопяват в устата, се бе натрупало кълбо от косми в стомаха. И двете дойдоха с усложнена клиника – повръщане, подуване на корема. И при двете пациентки направихме опити с ендоскопско премахване на космите, но и двата пъти не се получи, защото тези косми са плътни и твърди и не могат да се извадят през хранопровода.

Дори оперативно, при едната девойка доста трудно извадих тази събрала се коса. След отваряне на стомаха беше като черно коте в стомаха.

За тези години практика имам още много случаи. Различни заболявания на стомашно-чревния тракт, диафрагмални хернии, тумори в коремната стена.

Най-рутинните са херниите. Те са ежедневие. Правим ги за минимално време, минимално травматично за децата.

Нова опасна мода, повлияна от клипове в социалните мрежи наложи операциите на няколко деца вече. Говоря за магнитните топчета, които по-малките правят на гривни и гердани, а по-големите – за пиърсинг, но неволно се стига до тяхното поглъщане. Практиката ви срещала ли ви е с такъв случай? Имате ли такива пациенти от Казанлък?

По отношение на магнитните топчета имах един случаи, който бе усложнен. Със сигурност има и други, които не са имали нужда от лекарска помощ. Това беше едно момиче от Стара Загора на 16 години. Дори майката не знаеше, кога е играла и е погълнала тези магнитни топчета. Когато потърси помощ, беше с доста развит илеус, това е запушване на червата предизвикано от завъртане.

Доста често гълтат и други чужди тела децата, но действително тези магнити са много опасни.

Има ли друг метод за отстраняване на тези магнити освен оперативен? Тази „мода“ може ли да доведе до фатален край за детето?

Неоперативен метод е отстраняването с едноскопия. Това се извършва и в Стара Загора много често, ако се хване на време, ако чуждото тяло е заседнало в хранопровода или стомаха. Мине ли тънките черва се изчаква. Имам много случаи с чужди тела и ние като хирурзи знаем кои биха предизвикали усложнение и кои не.

Ако погълнатото чуждо тяло мине през стомаха, то ще мине и през тънките черва. Говоря за най-честити предмети, които поглъщат децата – монети, видии и батерии. Батериите са много опасни, говоря за тези плоските за часовниците, защото могат да предизвикат корозивно изгаряне на хранопровода, ако заседнат на физиологични стеснения, дори да доведат до фатално усложнение и смърт.

Магнитните топчета не са токсични да се резорбират и да корозират, но ако топчетата са няколко могат да предизвикат усложнения. Те като размер са малки, и ако е едно топче, организмът ще го изхвърли . Но ако те са две, ако се приближат заради силата на магнита, и ако са погълнати през известно време, т.е има разстояние в стомашно-чревния тракт между тях, тогава може да предизвикат усложнение. При прилепянето им ще причинят некроза на двете допиращи се черва. Повече от две топчета могат да доведат до фатално усложнение, ако не се вземат мерки. Ако бъдат открити навреме, могат да се премахнат и без операция.

Кои са първите симптоми?

Първият симптом на усложненията е болката в корема. Този тип усложнения води до т.нар. странгулационен илеус. Първо е болката заради завъртането на червата и усукването на кръвоносните съдове.

Другите симптоми са повръщането, след което се появява и подуването в корема, температура и другите усложнения на перитонит.

Д-р Димитър Симов, детска хирургия
ДКЦ Поликлиника – Казанлък

Етаж 3, кабинет №71
Всеки петък: 09:30 – 12:00 часа
Тел.: 0887 33 72 76

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак