10:56 | 07 януари 22 1804

Фотографи показаха магията на синия принт пред казанлъшки ученици

Възпитаниците на Национално училище по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов" в Казанлък, се докоснаха до една почти забравена, но изключително ефектна техника за фотография или с други думи - цианотипия. Учениците бяха посетени от г-н Силвио Томов – уредник „Нова история” в Историческия музей – Самоков, младия казанлъшки фотограф Давид Кулев и ветарана сред гилдията – фотографа Александър Иванов.

На срещата бяха показани творби, отпечани по въпросния начин, а г-н Томов представи и кратка демонстрация на старата технология. Учените с интерес слушаха за цианотипията и разглеждаха сините изображения.

В интервю за kazanlak.com Силвио Томов сподели, че техника се използва още от 19 век. Тя е била една от първите фотографски техники  изобщо. Изобретена е през 1842 г. и нейното първоначално значение не е било чисто фотографско. Първоначално се  е използвала с научна цел. Англичанката Ана Аткинс, която  била биолог и фотограф, е смятана за първия човек, който започва да я прилага . С въпросната технология тя създава отпечатъци от водорасли за да ги изследва и запази за бъдещите поколения изследователи. Постепенно цианотипията прераства и във фотографска техника. Към 1841 г. Аткинс вече е имала достъп до фотоапарат. Някои източници сочат Ана за първата жена фотограф. Аткинс публикува сама своите фотограми през октомври 1843 г. в първото издание на своята книга „Фотографии на британските водорасли: цианотипни импресии“.

„Cyanotype(цианотипия) е лесна за правене и може да се прилага от широк кръг от хора – ученици, деца. Сравнително евтин процес е и не се изисква използването на сребро, което в наши дни е доста популярен метод във фотографията. За съжаление е България няма голяма популярност, поне до преди 2000-та година. Сега на пук на цялото това дигитално време, в което живееме има едно връщане, не само към аналоговата фотография, а въобще към тези стари техники. Все по-голям интерес има и се огранизират различни курсове и изложби, в които се показват тези методи.

Самият процес представлява смесването на два химикала в равни части. С помощта на четка те се нанасят върху хартия, която трябва да издържа на мокрене, на uv светлина (изкуствена или естествена), зашото на нея ще се „проявява“ снимката. След това хартията се измива с вода и се оставя да изсъхне. Това дава голяма възможност за изява, защото може да се използват различни цветове, а може да се прилага също и избелване или тониране върху отпетанато изображение.“

Фотографът Давид Кулев, разказа пред камерата ни, че техниката цианотипия е един алтернативен фотографски процес , който за първи път възниква в началото на 19 век.

„Използва се за копирането на архитектурни чертежи, но в последствие, с навлизането на модернизма, се представя като една фотографска техника, която започва силно експериментиране. В основаната на самия процес се използва желязо, а не  сребро както е всъвременните аналогови техники. Тя е тълеч по достъпна и евтина Аз самия се занимавам с алтернативна фотография вече приблизително 3-4 години и това беше първия процес, на който се научих, понеже наистина е достъпен. Изпробвах техниката и видях, че е прекрасна и от тогава я разработвам. Проблемът на цианотипията е, че не е много архивна. Тя издържа около 200 години, но ако не се съхранява правилно може много бързо да изчезне. Със сигурност е по-екологична в сравнение с много други методи за фотографиране, а е и много красива. В случая е и изключително графична. Най-спокойно може да се излопзва за правенето на плакати например.“

Cyanotype позволява използване на различни материали и текстури, не е токсичен и не замърсява околната среда, което го прави едно приятно и устойчиво занимание. Освен цветя и растения, могат да влязат в употреба безброй предмети, текстил, природни елементи и всичко от заобикалящата ни среда. След като изсъхнат циано-отпечатъците могат да се рамкират.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7304 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5554 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5031 | 19 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4412 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

3993 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3858 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3477 | 22 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2493 | 18 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2454 | 21 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2247 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак