16:12 | 11 януари 22 3551

Дарителска кампания за отбелязване на 120 години ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Дарителска кампания за отбелязване на 120 години ТД „Орлово гнездо“ Казанлък / Новини от Казанлък

През новата 2022 година туристическо дружество „Орлово гнездо“ ще отбележи своя 120-годишен юбилей. Годишнината е на 12 май, а за подобаващото отбелязване Дружеството се нуждае от помощта на всички приятели и любители на планината и природата.

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ Казанлък обявява дарителска кампания за набиране на средства за отбелязване на 120 години от основаването на Дружеството. Средствата ще се използват за различни инициативи, посветени на годишнината. Част от тях ще бъдат:

- Тържествено отбелязване на годишнината със специална програма и празничен концерт.
- Организиране на фотоизложба с историята на дружеството на витрините на инфоцентъра в Казанлък.
- Отпечатване на книжка 120 години ТД „Орлово гнездо“.
- Отпечатване на тениски с лого и 120 години ТД „Орлово гнездо“.
- Ремонт на заслон Саръяр (Жълти бряг).

Можете да подкрепите със средства инициативите за 120-годишнината на ТД „Орлово гнездо“ на следната банкова сметка:
БАНКА: ДСК
IBAN BGN: BG20STSA93000004323990
BIG: STSABGSF

Всеки дарител ще получи специален сертификат за дарение.

Идеята за туристическо дружество в Казанлък е дал основателят на казанлъшката художествена галерия Иван Енчев – Видьо още през 1901 г. пред ръководството на Ученолюбива дружина “Искра”. Видьо записва това в личния си дневник. Началото на организирано туристическо движение в Казанлък е поставено на 12 май 1902 г., когато се учредява Туристически клон “Бузлуджа” към Българското туристическо дружество“ – София. Той просъществувал до края на 1906 г.

През 1912 г. туристическата организация в Казанлък е възстановена като самостоятелно дружество, което по предложение на Стефан Енински приема името на легендарните скали под връх “Шипка”, свързани с героизма на българските опълченци през Освободителната война – “Орлово гнездо”. В края на 1912 г., поради избухването на Балканската война и заминаването на голяма част от членовете на фронта, животът на дружеството замира.

През май 1922 г., след излет в дефилето над с. Енина, дружеството отново се възобновява като до 1928 г. членовете му провели много излети и походи, залесили местност около с. Копринка, поели инициативата за залесяване на местността ”Тюлбето”. През 1927 г. Общинският съвет в Казанлък дори предоставил “Тюлбето” за стопанисване от организираните туристи с цел “разхубавяване, залесяване и построяване на туристически дом”.

На 26 май 1931 г. се взема решение за построяване на хижа “Бузлуджа”. Построена с дарения и безвъзмезден труд от почти цялото казанлъшко гражданство, хижата е открита и осветена при много голяма тържественост на 2 август 1936 г. – деня, в който се отбелязва паметта на загиналите там Хаджидимитрови четници. Покрай раздвижването и усилията, свързани със строежа на хижа ”Бузлуджа”, Туристическо дружество “Орлово гнездо” се развива и укрепва, а членовете му стават все по многобройни.

През периода 1931-1934 г. казанлъшките туристи извършват цялостно залесяване на “Тюлбето”. Учредява се и ски-секция към дружеството с организиране на много ски състезания, излети и обучения.

След 1945 г. ТД „Орлово гнездо“ се обединява с Юношеския туристически клон “Розова долина” – ЮТС, основан в Казанлък през 1911 г. Следват години на промени и реорганизации, последвани от множество походи и инициативи.

През 60-те, 70-те и 80-те години, ТД ”Орлово гнездо” укрепва организационно и кадрово, израства и печели влияние в организираните масови туристически и спортни прояви. През 1981 година туристическите хижи на връх Бузлуджа са основно реконструирани и отварят широко врати, за да приютят туристи, туристически групи от страната и чужбина.

През 1985 г. в разгара на спортно-туристическата зима в района на връх Бузлуджа започва изграждането на ски-база, която през годините се превръща в любимо място за отдих, спорт и туризъм не само на казанлъчани.

Следват годините на политически промени в страната, когато дружеството съумява да се запази въпреки затрудненията. Финансовите проблеми и неработеща икономика в Общината от 1990 до 1997 г. не спират ТД ”Орлово гнездо” да бъде несменяем домакин на Републиканския преглед-събор на туристическите сръчности и умения край язовир Копринка.

От началото на новото хилядолетие Дружеството се развива и укрепва значително. В редиците се вливат много млади хора и броят на членовете расте. Утвърждават се традиционни събития като туристическите походи до връх „Шипка“, посветени на Националния празник 3 -ти март и на тържествата, посветени на „Шипченската епопея“.  ТД „Орлово гнездо“ ежегодно организира и Националния песенен празник на туристическата песен „Прекрасна си мила Родино!“.  

Инициативите на дружеството продължават и до днес. Безброй походи по Българските планини, международни експедиции и изкачвания, ремонт и поддръжка на заслони, реновиране на маркировката и поставяне на нова по пътеки и туристически маршрути край Казанлък и региона, ежегодни спортни състезания и различни други събития.

ТД "Орлово гнездо" Казанлък очаква членовете и приятелите на Дружеството да отпразнуват заедно 120-годишнината от създаването му.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Д-р Нели Боскович: Липсата на профилактика и здравословен начин на живот са водещи за отключването на неврологични болести

9364 | 21 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9141 | 25 март 2024

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

8942 | 27 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5093 | 26 март 2024

Кражби в Казанлъшко и Павелбанско регистрираха за ден униформените

3831 | 21 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3216 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3048 | 27 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2301 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2295 | 26 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2249 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак