13:54 | 10 август 22 3142

Нова електронна билетна система стартира в градския транспорт в Казанлък

Вече можем да си закупим билетче за градския транспорт в Казанлък през безплатно мобилно приложение, интернет портал или автомат.

Днес, на пресконференция в Община Казанлък бе представена новата електронна билетна система за градския транспорт в града. На пресконференцията присъстваха зам.-кметът Инфраструктура, строителство и транспорт Даниела Коева, ръководител на проекта „Интегриран транспорт в град Казанлък Етап II” инж. Кънчо Христов, Радослав Митев специалист от фирмата изпълнител „Смарт Сити Системс”, директорът на Общинското предприятие „Балканинвест” Петко Карагитлиев.

„Системата е от голямо значение за община Казанлък, тъй като ще позволи оптимизация на дейността на общинското предприятие и ще даде възможност на хората, които ползват градския транспорт, да имат достъп до една съвременна технология при пътуване.” , заяви в началото на срещата зам.-кметът Даниела Коева.

Електронната билетна система вече е в експлоатация.

Благодарение на реализацията на проекта за интегрирано електронно таксуване гражданите и гостите на Казанлък имат възможност да закупят своя билет за пътуване посредством:

- Безплатното мобилно приложение – „Градски транспорт Казанлък”
- Уеб порталът biletnasistema.kazanlak.bg
- Стационарна машина за продажба на билети и презареждане на карти
- Две билетни каси за продажба
- На място в автобуса

Мобилното приложение „Градски транспорт Казанлък” е лесен и иновативен начин да закупите билет и/или абонамент за градския транспорт, както и да се валидирате в превозното средство. Мобилното приложение също така Ви дава възможност да планирате своето пътуване с помощта на интерактивна карта.

В уеб порталът biletnasistema.kazanlak.bg можете да се регистрирате или да влезнете в своя профил чрез имейла, който сте посочили при закупуване на картата. Избере билет/абонамент и следвайте инструкциите, за да завършите покупката.

Билетите и абонаментите, закупени онлайн, са налични за ползване чрез вашата смарт карта и чрез приложението. Системата е акаунт-базирана, което дава възможност на човек, когато си създава карта да си даде и имейл адреса, което означава, че при регистрация в мобилното приложение или портала, всеки един негов абонамент ще му излиза в акаунта.

Стационарните машини (TVM - тикет вендинг машини) позволяват лесно и удобно закупуване на билет за еднократно пътуване и презареждане на абонаменти без преференции (без ученически намаления или отстъпки за пенсионери), посредством банкноти, монети или банкова карта (безконтактно плащане). На машините са поставени подробни инструкции за употреба. Всички автомати връщат ресто. Те са поставени на четири ключови локации в града:

- Спирката до Лъвовата чешма;
- Спирка Универмага;
- Спирка при ОУ „Чудомир”;
- Спирка Абаята;

Чрез касите за продажба, на ул. „Славянска” 10 /срещу Кооперативния пазар/ и на бул. „Княз Ал. Батенберг” 3 /спирка Универмага/, гражданите и гостите на града могат да закупят и/или презаредят всички видове абонаменти. Предоставената система е акаунт базирана, което позволява бързо и лесно преиздаване на нова смарт карта със същия абонамент при загубена такава.

На място в електробусите гражданите и гостите на Казанлък могат да закупят билет за еднократно пътуване в превозното средство.

Валидаторът (специализирано оборудване за контрол на пътници) е поставен във всеки един екетробус. Устройството предоставя информация дали гражданите са закупили карта или билет, дали са се таксували и валидирали по съответния начин.

Задължение на всички ползватели на абонаменти или превозен документ е да се валидират при качване в превозното средство. Абонаментните карти се валидират, чрез безконтактно поставяне на картата до горната част на валидатора. Ползвателите на билет от стационарните машини или мобилно приложение се валидират посредством сканиране на QR кода в долната част на валидатора.

В автобусите ще присъстват инспектори, които ще проверяват пътниците дали са закупили и валидирали правилно своя билет. Ако не сте валидирали своя билет ще излезете в системата като нередовен пътник. Инспекторите ще притежават устройство, с което ще проверяват валидацията на вашия билет.

Целта на системата е хората да се самотаксуват, като след време да има повече инспектори от колкото стюарди в градския транспорт.

„Този процес ще изисква време. Трябва да мине един период на адаптация, за да могат хората да свикнат с новата система, тогава ще минем към увеличаване броя на инспекторите, които просто контролират дали хората се валидират. В момента кондукторите ще извършват тази дейност, но и ще помагат на пътуващите с разясняване на новата система.”, съобщи директорът на общинското предприятие „Балканинвест”  Петко Карагитлиев.

Периодът за адаптация е един месец, след което при установяване на граждани, пътуващи без закупен или валидиран билет, ще бъде налагана глоба от 30 лв.

Предоставя се възможност на превозвача да следи в реално време какво се случва по касите, елктробусите или устройствата. Също така ще може да се следи и работата на самите проверяващи.

„Идеята за въвеждането на тази система е Община Казанлък да разполага с точни данни, които ще позволят анализ на потребностите на гражданите и оптимизация на градския транспорт.”, допълни още Даниела Коева. „Целта е да предоставим възможността на колкото се може повече хора да оставят личните си автомобили на паркинг и да се възползват от услугата, която Община Казанлък предоставя.”, заяви инж. Кънчо Христов.

Билетната система за самотаксуване е част от изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт – Етап II”. Дейностите са почти на финала си, като част от този втори етап включва изграждането на велоалеята по бул. „Никола Петков”, добавяне на информационни табла по изградените през първи етап спирки, както и информационни табла в самите автобуси, които са част от дейностите по надграждането на въведената информационна система от първи етап.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Региони в растеж”, финансирана чрез Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 1 606 000 лв., от които собствения принос на Община Казанлък е 559 066 лв. Началото на проекта бе поставено на 4 декември 2020 г., а крайния срок за неговото отчитане е 4 декември 2022 г.

Изпълнител на проекта е „Смарт Сити Системс”, част от голямата телекомуникационна и IT компания „Телелинк”. Общата стойност на билетната система е 883 504 лв. с ДДС., като в рамките на обществената поръчка Община Казанлък успя да постигне много добър гаранционен срок от 6 години, което дава възможност за най-добрата поддръжка на билетната система, както в адаптивния период, така и в последващите години на експлоатация.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10697 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9419 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5565 | 26 март 2024

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара Загора

4385 | 28 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3431 | 27 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3353 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2496 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2438 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2416 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2365 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак