20:57 | 29 август 22 1666

Tеритории на меланхолията - официално откриване на изложба с творби на Васил Бараков

Tеритории на меланхолията - официално откриване на изложба с творби на Васил Бараков   / Новини от Казанлък

Кметът Галина Стоянова: Мисля, че сега е подходящ момент да ни създаде малко повече увереност и самочувствие, че Казанлък не само не е малък град, но е град с много голяма душа и много голямо сърце!

Кметът на Казанлък уважи официалното откриване на изложбата „Територии на меланхолията“ с творби на Васил Бараков, посветена на 120 години от неговото рождение, което се състоя тази вечер в залите на Художествена галерия – Казанлък. Галина Стоянова благодари за присъствието на семейството на сина на големия творец, за уважението на генералния директор на БНР Милен Митев, за вниманието на всички присъстващи, на екипа, реализирал експозицията, на всички съпричастни: „Добре дошли! Благодаря, че сте тук да се запознаете с душата на един гениален казанлъчанец, с който се гордеем!“, каза Галина Стоянова. Тя сподели: „Не просто съм впечатлена, но къде ли можеше да се види всичко така събрано в този проект!? Направен е не само със сърце, но и с много голяма отговорност към творчеството на този казанлъчанин, който е много известен в национален, световен план, но много рядко се е завръщал тук...“, припомни Кметът на Казанлък. „Мисля, че сега е подходящ момент да ни създаде малко повече увереност и самочувствие, че Казанлък не само не е малък град, но и град с много голяма душа и много голямо сърце! Не случайно толкова много художници и то едни от най-именитите и най-специалните са се раждали и се раждат тук много, много творци.“, заяви Галина Стонова. Тя даде и свой прочит на често задавания въпрос - как се ражда гениалността: „Отговорът, който видях в картините на Васил Бараков е, че тя се ражда наистина в трудностите. Времето от 1902 година, когато той е роден, всичките войни, които е преживял, несгодите, бедността, огорчения, разочарования... Всичко това наистина е родило огромна, гениална душа, която се е изляла в това творчество!“,  посочи Кметът на Казанлък.

Изложбата откри директорът на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров. „За специалистите той е познат като Българският Сезан и Баща на индустриалния пейзаж, но Васил Бараков е и много повече. “, отбеляза д-р Петров. Той разказа, че срещата с наследниците на големия творец е открила огромна съкровищница, която разкрива историята на българското изкуство и разбиране на творчеството му. „Като ключ към изложбата и аз, като куратор, си позволих да дам темата за меланхолията.“, отбеляза д-р Пламен Петров. „По отношение на изобразителните изкуства това е непровървяна пътека и струва ми се, че този проект полага начало.“, отбеляза д-р Петров. Към творците, близки до меланхоличното настроение той коментира: „Гениалността им е свързана с болезнено вглеждане в реалността и опитите им да го пренесат в творбите си и да го доведат до нашето знание.“.

Изложбата се реализира под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Българското национално радио и подкрепата на Община Казанлък. Директорът на Художествената галерия отбеляза: „Казанлък живее като голям град, защото поддържа много голяма културна инфраструктура.“. Д-р Петров разказа, че от обществената медия са предприели изтеглянето на изключително ценен документ от Златния фонд на БНР – запис на автентично интервю на Юлия Петрова с големия художник от 1985 година, което разкрива повече за личността на Васил Бараков. Записът ще може да бъде чут през септември месец тази година.

„Ние може да не сме Великобритания, Франция или Китай, може никога да не сме били голяма империя, но въпреки това България има какво да даде на световната култура сцена!“, заяви генералният директор на Българското национално радио Милен Митев в поздрава си към присъстващите. „Имаме много артисти, които заслужават нашето уважение, възхищение и обич. Но, за да ги обичаме ние трябва да ги познаваме.“, сподели той и призна, че до този момент не е знаел много за именития творец. „Много съм горд, че Националното радио е част от тази изложба с предоставените записи!“, сподели Милен Митев.

В изложбата публиката ще може да види повече от 90 творби на Васил Бараков, част от тях никога непоказвани. Те са предоставени от различни галерии в страната, със специалното съдействие на Националната художествена галерия и Съюза на българските художници.

Предстои отпечатването на каталог, който ще бъде готов през ноември тази година. В него ще бъде представено цялото художествено наследство на автора, съхранявано в държавните художествени музеи в страната и в някои от големите частни колекции. Каталогът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата. След закриването на изложбата в Художествена галерия – Казанлък тя ще бъде представена в София, в специално адаптиран вид за едно от изложбените пространства на Съюза на българските художници.

„Територии на меланхолията“ може да бъде видяна до 20 ноември 2022 г. и е част от програмата на Празници в Долината на тракийските царе 2022.

Пресцентър на Община Казанлък 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак