11:26 | 31 август 22 2467

3-годишен труд събра кадри на Бузлуджа - от първия взрив до най-бляскавия му период

3-годишен труд събра кадри на Бузлуджа - от първия взрив до най-бляскавия му период / Новини от Казанлък

Предстои издаването на втора част на фотоалбума - "Сълзи от рубин", който ще покаже и разрухата на паметника Бузлуджа.

Вчера, пред многолюдна публика, която изпълни залата на Художествената галерия, за пръв път в страната бе представен фотоалбума „Строи се монумент”. В него са събрани фотографии на Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян, които показват целия строеж на монумента Бузлуджа – от първия взрив до най-бляскавия момент на паметника, когато е бил посетен от над 2 млн. българи и чуждестранни гости.

Селекцията на 363 кадъра, от над 3 000, е дело на Бедрос Азинян, като цялостната работа по албума му отнема повече от три години, но вече е факт, благодарение на това, че фамилия Азинян успява да запази своя труд през годините.

„Преди да кажа добър вечер на всички, ще кажа най-после!” С тези думи Бедрос Азинян започна представянето на албума. „Добре дошли на представянето на един албум, който разказва историята на един от най-противоречивите обекти. Посвещавам този албум на тези 6 000 човека, които дадоха абсолютно неимоверно своя опит, своя дан, своя майсторлък за построяването на този монумент. Всеки един от тях е дал всичко от себе си. Пожелавам ви приятно пътуване във времето.”, допълни още автора.

Приветствие в началото на събитието отправи д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”: „Искам специално да поздравя Бедрос Азинян за този труд и да отбележа, че през последните 4 години Казанлък и страната се сдоби с три впечатляващи албума - „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов”, „Моят Казанлък” и „Строи се монумент”, които разказват отделни непознати истории, свързани както с родния ни град, така и с цялата страна. Бедо, продължавай да твориш, имаш нашата подкрепа!”, заяви д-р Ангелов.

Директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа” е автор на предговора в луксозното издание. „Оказа се доста трудно историята на това легендарно място да бъде събрано на 2-3 странички. Всеки един от нас може би търси отговора на този въпрос, и го е намерил сам за себе си. Тепърва, ние съвременниците, ще се опитаме да изпълним с някакво съдържание този паметник, за да стане той по-приемлив за обществото.”, допълни още Ангелов.

В невероятният фотоалбум можете да видите кадри от първия взрив на връх Хаджи Димитър и поставянето на първите основи. Поставянето на капсулата - послание към бъдните поколения, изграждането на дървения кофраж и изливането на първата плоча. Монтажът на тържествената зала, изграждането на пилона. Едни от най-интересните кадри може би са на монтажа на металната конструкция, която държи покрива, както и монтажа на рубинените звезди. За пръв път са показани проектите и обсъжданията за мозайките и интериора на залата, както и тяхното поставяне и изпълнение. Ще видите кадри и от изграждането на така наречените „Факли”, както и откриването на паметника. Запечатан е също така и най-бляскавия период на монумента – как е изглеждал той като действаща сграда.

В края на вечерта Бедрос издаде, че подготвя изложба с кадри от книгата, които ще можем да видим съвсем скоро. Също така се оказа, че подготвя втора част на албума, в която ще бъде показана обратната страна на монетата – как, кога и къде е започнала разрухата и унищожаването на паметника.

„Работното заглавие на следващия албум е „Сълзи от рубин”, защото първото нещо, което направиха хората, които са обвити в една гъста бузлуджанска мъгла – тези, които започнаха постепенно и поетапно да разкостват този паметник. Те първо започнаха да стрелят по звездата, като си мислиха, че това е истински рубин.”, сподели фотографът.

На премиерата на „Строи се монумент” присъстваха д-р Чавдар Ангелов, ген. Деян Дешков – бригаден генерал на „61 Стрямска механизирана бригада”, Драгомир Петков – зам-кмет на Община Казанлък, Илиана Жекова – народен представител в 47-мото Народно събрание, арх. Дора Иванова и д-р Никифор Харалампиев от фондация „Проект Бузлуджа”, и още много други общественици, фотографи, сред които и самия Петър Бакалов, приятели и близки на фамилия Азинян, както и жители и на Казанлък.

За изданието „Строи се монумент” е използвана специализирана техника за дигитализация на негативи и диапозитиви, а печата е с възможно най-високото качество за страната. Дизайнът и оформлението е дело на Стефан Христов, а издателството е „Двете музи”. Фотоалбумът е издаден с подкрепата на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, фондация „Артин Азинян”, ИМ „Искра” и Художествена галерия-Казанлък. Финансиран е от Национален фонд „Култура”.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7560 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5763 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5196 | 19 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4271 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3888 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3674 | 22 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

3032 | 25 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3026 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2813 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2631 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак