10:54 | 12 септември 22 1297

Автори от цялата страна се обединяват в мащабния арт проект “Дебати“

Автори от цялата страна се обединяват в мащабния арт проект “Дебати“ / Новини от Казанлък

„Тази година избрахме, да назовем нашата обща изложба, с името „ДЕБАТИ“. Избрахме именно това название – „ДЕБАТИ“ за новия ни арт проект, защото е нещо различно и актуално за времето си и защото в същността си, смисъла и конотацията на думата, отразяват най - точно идеята и концепцията ни, за тази обща изложба. Дебати се водят винаги от голяма група хора, представящи и защитаващи, различни тези и концепции, публично пред голяма аудитория, в името на това да се стигне до една обща истина, а за мен нашия съвместен арт проект е точно това.“, каза пред kazanlak.com, организатора на изложбата Елеонора Атанасова – Петрова.

Изложбата представя творбите на 17 автори от различни поколения, от цялата страна. Всички те са приятели и творци работещи в областта на графиката, дигиталните изкуства, живописта, скулптурата и съвременните концептуални форми на изкуство, които представят себе си, чрез една обща изложба, на пръв поглед различни, но същевременно близки и допълващи се в идеите и концепциите си.

Изложбата включва общо приблизително 100 творби, създадени в техниките  графика, графична рисунка, дигитално изкуство, живопис, скулптурата, мода и анимация. Тези творци са доказали себе си във времето. 17-те автора са: Елеонора Атанасова – Петрова (тя е и инициатор и организатор на настоящата изложба „ДЕБАТИ“ и преподавател в НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ – гр Казанлък), Илияна Чернаева, Анелия Мартинчева, Александра Духлинска, Професор Христо Цацинов, Гл. Асистент Д-р Деян Карагогов, Веселина Стоянова, Валери Петков, Яни Балимезов, Калина Йорданова, Мелиса Салиева, Д-р Деница Иванова – Александрова, Велимира Илиева, Иво Георгиев, Ирена Георгиева, Милена Младенова и Мартина Георгиева, художници от цялата страна, съответно от Казанлък, Велико Търново, Плевен, Варна, Ямбол, Карнобат, Севлиево, Свищов и град Бяла – област Русе. Осем от художниците, участващи в изложбата са и бивши възпитаници на Художествената Гимназия – НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ -гр. Казанлък. Трима от авторите са и настоящи преподаватели във Великотърновски Университет. Всеки от 17-те автора е успешен творец и художник, в различни аспекти на традиционните и съвременните изкуства, в страната и чужбина.

Всеки един от тях има по няколко самостоятелни изложби и е участвал в множество международни и национални изложби и конкурси, носители са на награди, творбите им са притежание на множество галерии и частни колекции в страната и чужбина. Това са няколко поколения творци, обединени от идеята за приемственост, креативност, с желание за разнообразие и развитие.

„Ние вече успешно сме провеждали заедно няколко изложби и съвместни арт проекти, в Казанлък, Стара Загора, Велико Търново, Пловдив и Карнобат, под названията „Конферанс“ и „Следи“  от 2015, 2017, 2018 и 2021 година, а тази година, за име на изложбата сме избрали – „ДЕБАТИ“. Идеята за такъв тип общи изложби и арт проекти, редом до други мои колеги, се роди в съзнанието ми много отдавна още в студентските ни години, срещайки множество трудности като млади творци. Вярвам че това е най - добрия начин творците, да представят себе си и това се доказа във времето, чрез успешните ни съвместни арт проекти, това е начина, днес творците да показват себе си и да се развиват, това е начина нещата, да се случват. Винаги съм обичала да давам за пример Импресионистите. Те оцеляват, развиват се и остават трайна следа в историята на изкуството, не само защото не се предават, не спират да се развиват, а и защото работят заедно, въпреки това че хората не са дозрели в началото за революцията която правят в изкуството и дълго време остават недоразбрани. Още преди години аз и мои приятели творци подхванехме инициатива с това да организираме и правим общи изложби, заедно и днес чрез тази изложба продължаваме традицията, а и опита ни доказа, че така сме по успешни. Вярвам, че и тогава и особено сега единствения начин, ние като творци да се развиваме, да творим и посланията ни да достигат до повече хора, е това да работим заедно, да се подкрепяме, макар и различни, и да не се отказваме.", споделя Елеонора.

Творци, които ще вземат участие са от цяла България. "Всеки от нас има своята индивидуалност и уникалност, но често творим  заедно, вълнуват ни подобни теми и концепции, свързани с проблемите на нашето съвременно общество и вярвам, че общите ни изложби допринасят с различност, уникалност, креативност и предлагат, за всеки от любителите на изкуството, по нещо, в което би преоткрил себе си в творбите и идеите, които са ни провокирали да ги създадем. Проекта е насочен към разнообразна и всеобхватна публика, като само съзнанието на твореца, би могъл да сложи някакви граници. Такъв тип общи изложби провеждаме с цел, не само да бъдат представяни на едно единствено място, идеята е изложбата да бъде пътуваща, в няколко града в страната, за да достигнем с творбите, концепциите и идеите си, до по голяма аудитория, да нахраним с малко духовна храна сърцата и душите и да ги откъснем поне за малко от сивотата и тежестта на ежедневието ни." уточнява художничката.

"Надяваме се, креативността, различността и нестандартния ни подход, към този съвместен арт проект, да предизвика интереса на публиката, да провокира съзнанието, всеки който посети изложбата ни и сподели с нас този радостен миг, да остане удовлетворен, всеки да открие по нещо за себе си, да нахрани сърцата и душите с малко духовна храна, чрез творбите ни.“, добави Елеонора Атанасова.

Изложбата ще бъде открита на 17-ти септември /събота/ от 18:00 часа в Къща музей Ненко Балкански. 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7554 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5757 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5187 | 19 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4264 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3873 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3668 | 22 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

2999 | 23 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

2983 | 25 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2806 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2623 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак