15:15 | 27 септември 22 2089

Васил Томов: Искаме кражбите да се ликвидират

Васил Томов:  Искаме кражбите да се ликвидират / Новини от Казанлък

Васил Томов е от Казанлък. Четвърти в листата на „Продължаваме Промяната“ в 27 МИР-Стара Загора за предстоящия вот на 2 октомври.

Още съвсем млад, Васил Томов стартира собствен бизнес, който развива успешно повече от 20 години. Завършил е Бизнес и международна търговия в Университета Кент, Кентърбъри, Англия, а преди това –  СОУ „Екзарх Антим Първи“ в родния си град.

Семеен, с две пораснали деца – син на 19 години, който учи филмова режисура в Лондон и дъщеря на 16, възпитаничка на казанлъшката математическа гимназия, сега ученичка в елитно езиково училище в София.   

Г-н Томов, каква е Вашата лична мотивация за участие в предстоящите парламентарните избори?

Останах приятно изненадан още при първите си срещи с тези хора. Поканиха ме като симпатизант да се запозная в подробности с идеите и целите на партията, заела се действително да промени България. След разговорите с представителите на ръководството на „Продължаваме Промяната“ прецених, че вижданията им се припокриват с моите по отношение на бъдещето ни като държава и граждани. Отношенията в тази партия са различни – приятелски, добронамерени, много чисти и искрени. Всички заедно работим за каузата, затова да настъпи промяна в България. Няма никакъв негативизъм. Не сме се събрали да критикуваме, заради самата критика, а градивно да обсъждаме и търсим правилните решения за страната. Критикарството при нас не е мотив за действие.

Очевидно сте оптимист сред оптимисти, но какви още лични качества и умения са нужни, според Вас, за да бъде един политик в България на точното си място в Народното събрание и да бъде полезен на страната си?

Основното, което е нужно, не само за Народното събрание, но и за политиците от всички нива, които управляват не лично свои, а публични средства,  е да бъдат почтени и некорумпирани. Политиците не трябва никога да забравят, че са им поверени средствата на гражданите, с които трябва да се борави честно и отговорно. Политикът трябва да бъде чист в работата си и точно това е качеството, което аз виждам  у всички, които сме част от „Продължаваме Промяната“. Ето защо държим изключително много на борбата с корупцията. Вече започнахме успешно с прекъсването на каналите за лично обогатяване през пункта на Капитан Андреево, решително работихме и ще работим за една Антикорупционна комисия от нов тип – активна и наистина работеща за конкретни резултати. Искаме кражбите да се ликвидират. Когато говорим за морал в политиката, трябва да си поговорим за Истината и Лъжата. За това, че у нас вече трудно се прави разлика между Истина и Лъжа. В пространството, особено, електронното, се разпространяват откровени лъжи и хората трудно се ориентират. Това създава условия за чиста манипулация, за погрешни избори, включително, погрешни решения за страната. Обикновените граждани вече се объркват, не знаят кой – кой е.

Почтеността е въпрос на морал, но са нужни и конкретни умения за всеки успех. Какво е основното при Вас, на какво разчитате в гонитбата на целите?

Вероятно това, че съм настоятелен, постоянен в начинанията, които съм започнал. Не се отказвам лесно. Премислям доста всяко ключово решение. Разчитам на практичността, на разума, не на емоцията. Колкото до успеха в бизнеса, за него е нужно и да имаш някаква нагласа и дарба за това по рождение. Но не е достатъчно. Трябват и знания, за да анализираш всяка ситуация добре, за да вземеш правилното решение. Важно е да мислиш, на мен лекомислието ми е чуждо.  

От тази позиция, със сигурност имате своята оценка на бизнес средата в България. Каква е тя днес?

Вероятно  всеки бизнесмен може да говори много по въпроса. Вероятно, някъде има проблеми, особено за фирмите, които работят само за вътрешния пазар. Съществува и известен проблем с немалкия дял на сивата икономика. Това е обществен проблем, не личен за всеки от бизнеса, защото така се крие „под масата“ обществен ресурс – не се плащат данъци. А това значи – по-малко средства за бюджетните дейности – образование, култура, здравеопазване, социална подкрепа, спорт, сигурност. Всичко това бави развитието на обществото към една различна България. България на Промяната, каквато ние искаме за себе си и децата си.  До момента добре на бизнеса се отразява т. нар. „плосък данък“ от 10 %, която стимулира бизнеса. В моята работа обаче, за мен най-важното е, че България е страна, членка на Европейския съюз. Лично съм се убедил в това. Това е моето лично най-съществено предимство, че развивам бизнес в европейска страна. В ЕС имаме синхронизирано законодателство, правилата са ни общи. Това създава благоприятни условия за бизнес в едни разширени рамки на целия съюз. Моят опит е точно такъв, продукцията ни е 95 % експортно ориентирана и трябва да кажа, че е приятно да те приемат като лоялен партньор от страна – част от ЕС. Вече сме част от това пространство и всякакви нагласи в последно време, че това трябва да се промени са несъстоятелни, не почиват на икономически аргументи и дори са не просто вредни, а опасни за България. Излизане от ЕС е немислимо.  

Да се върнем в Казанлък, хората тук със сигурност ще искат да знаят, по какъв начин като народен представител, бихте били полезен за Казанлък и неговите граждани?

За мен най-важното е народните представители да бъдат достъпни за срещи с хората, да бъдат отворени, да не се крият от тях, да изслушват техните проблеми и да ги отнасят за решаване там, където това е възможно – към държавните органи. Без никакво колебание веднага ще отворя постоянна приемна за граждани. Това, сякаш се позабрави в последните години, а не трябва. Убеден съм, че срещите и диалогът са начинът за решаване на проблемите на всички нива. Политиците трябва да са при хората, защото са част от тях. Всякакво делене на власт - имащи и власт – нямащи е неуважение към хората и е вредно за обществото ни. Подобно деление величае едни и неглижира други, което вече не е свободно общество, не е демокрация. Колкото до конкретните проекти, те също следва да се раждат като идеи от хората, от техните потребности, от нуждите на града и региона. Отдавна, например, имаме нужда от тунела под Шипка. И ние от „Продължаваме Промяната“ започнахме да работим за истинската му  реализация. Ако хората ни гласуват доверие отново, този проект най-накрая ще бъде финализиран. На Казанлък, обаче му трябва и прилежаща инфраструктура към това съоръжение. Особено изоставане имаме като град с развитието на спорта и инфраструктурата за него. Колодрумът е в окаян вид, стадионът на Казанлък е плачевен. Освен това, на всички ни е ясна болката в здравеопазването. Не може Казанлък да остане без качествена болница. Пътят до язовир Копринка и поддръжката на целия район там, е очеваден проблем. Хората на Казанлък искат да ходят пеша до там, да карат велосипед. Известни са ми и проблемите със сградите на културните институции – нито една от тях не е отопляема качествено през зимата. Това е немислимо в 21 век.  Но, както вече казах, решенията трябва да идват според потребностите и желанията и на хората на града, не само на властимащите. Затова още сега сме отворили широко врати за разговори с казанлъчани.

За тези, които Ви познават добре, не е тайна, че имате прекрасно семейство с две, вече пораснали деца. Дали семейството е фактор за успеха – и в бизнеса, и в политиката? 

В днешния свободен свят всеки има право да избере, няма как семейството да бъде задължително. Но при мен, определено, помага. Щом съм успял да изградя едно добро семейство, да възпитаме добре две деца, значи можем да се справим и с други предизвикателства. Моето семейството винаги ме е подкрепяло в начинанията, подкрепя ме и сега. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7251 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5481 | 22 април 2024

Благотворителна кампания набира средства за малкия Калоян и борбата му с аутизма

5466 | 17 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

4986 | 19 април 2024

“Арсенал“ отваря врати за Деня на бъдещето

4953 | 17 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4360 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

3836 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3813 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3386 | 22 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2450 | 18 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак