13:52 | 30 септември 22 1484

Димитър Пашев: „Възраждане“ ще отстрани фондация „Америка за България“ от българското образование

Димитър Пашев: „Възраждане“ ще отстрани фондация „Америка за България“ от българското образование / Новини от Казанлък

Вторият в листата на ПП „Възраждане“ за 27-ми МИР Стара Загора Димитър Пашев отговори на въпроси, свързани със състоянието на българското образование и реформите, които трябва да се предприемат.

Здравейте, г-н Пашев. Вие сте учител с дългогодишна практика. Какви са според Вас проблемите в образователната ни система?

Ние от „Възраждане“ смятаме, че липсата на суверенитет при взимането на решение от т.нар. „политически елит“ поражда проблеми във всички сфери на държавното управление. Такъв е случаят и с българското образование. За съжаление, образователната ни система е отдавна овладяна и чужди неправителствени организации определят както кадровата политика на Министерството на образованието, така и учебните програми, по които се обучават учениците. Виждате, че дори последният министър Николай Денков е пряко свързан с фондация „Америка за България“, като е бил част от управителния съвет на нейната дъщерна организация „Заедно в час“. Намесата в образованието на българските ученици е с ясната цел постепенно да подменят историята на народа ни, като превърнат децата в аморфна маса без национално самосъзнание и чувство за принадлежност към Родината си. Решенията, които се взимат за самата система, са продиктувани от желанието на колониалните ни господари да управляват един подчинен на консуматорското мислене народ, който няма самочувствието, че може сам да кове собствената си съдба. „Възраждане“ ще отстрани фондация „Америка за България“ от българското образование, за да могат да бъдат приложени правилните мерки, които ще доведат до качествено повишаване на нивото на учебния процес в училищата.

Какви промени в образователната система трябва да бъдат извършени, за да се повиши нивото на образование в училищата?

На първо място, трябва да се преосмисли модела на финансиране на училищата. Т. нар. делегирани бюджети доведоха до изкривяване на целите на самата система. Принципът „парите следват ученика“ направи така, че бройката на учениците в училище стана по-важна от качеството на образованието. Заради важността на ученика за всяко училище от гледна точка на неговата финансова обезпеченост, започнаха да се правят компромиси със знанията, дисциплината и посещението на учебните занятия. По този начин се обезправиха учителите и им се отне възможността да контролират учебния процес, а възпитателната им функция бе отнета. Въвеждането на делегираните бюджети доведе и до закриването на много училища. Така че, като основна реформа, ние от „Възраждане“ смятаме, че трябва да бъдат премахнати делегираните бюджети и училищата да получават необходимото финансиране, независимо от броя на учениците в тях. Друг голям проблем е феодализирането на училищата. Липсата на мандатност и назначенията чрез политическа протекция от съответното РУО или община превръщат учителската професия в недостъпна за много колеги, които не са от същата партия на конкретния властимащ или нямат неговите политически възгледи. „Възраждане“ ще настоява за мандатност на директорите и нови условия за провеждането на конкурси при назначенията им, които да бъдат прозрачни за обществото и с ясни критерии. Необходимо е също така да бъде намалена административната тежест в работата на учителите, учебните програми по хуманитарните науки да бъдат пренаписани в дух на родолюбие, както и да се възстанови и развие хуманитарното и професионалното образование.

През изминалите две години българската образователна система бе изправена пред тежкото изпитание да обучава учениците по време на пандемия от ковид 19.  По какъв начин здравната криза се отрази върху подготовката на учениците?

За съжаление, решенията на правителствата и в частност на Министерството на образованието направиха така, че дълго време учениците да бъдат в т. нар. електронна среда на обучение, което доведе не само до понижаване на техните знания, но и до загуба на образователни навици, като при учениците от начален етап и до нарушаване на формирането на тяхното поведение и отношение към учебния процес. Непрекъснатото прекъсване и започване на учебни занятия в училище създаде абсолютен хаос и колкото и да се стараха учителите, нямаше как това да не се отрази неблагоприятно върху развитието на учениците. Ние от „Възраждане“ смятаме, че е абсолютно недопустимо да се правят експерименти с образованието на децата, още повече, че както се доказа т.нар. ковид 19 не е опасен за младия организъм. Според нас, насаждането на психоза чрез постоянната пропаганда на медиите и отговорните институции, налагането на ограничения, маски и принудителната ваксинация са опасни за здравето на децата, вкл. и за тяхната психика, за което ние като общество трябва да сме изключително загрижени и отговорни. „Възраждане“ е категорично против ограничителните мерки, свързани с т.нар. пандемия, и ако се наложи отново ще се противопоставим решително на тяхното въвеждане.

Днес е последният ден от предизборната кампания. Какви са Вашите очаквания за резултатите на изборите?

От самото си създаване ПП „Възраждане“ в нито един момент не се е отклонила от посланията си, като сме изключително последователни в позициите си. При нас думите се припокриват с делата ни и ние доказахме, че отстояваме на първо място българския национален интерес. Затова и подкрепата към нас непрекъснато се увеличава. Предвид геополитическата обстановка и опасностите, надвиснали над нашата страна, е много важно България  да се управлява разумно и с отговорност към нашия народ. Смятам, че „Възраждане“ представлява нагласите на голяма част от българския народ за нормализацията на отношенията ни с Русия и невъвличането ни в чуждия военен конфликт, за осигуряването на газ и петрол с цени в полза на българските граждани, за запазването на българския лев. Важна е също така и борбата с ограбването на българските природни богатства заради подписаните концесионни договори и прекратяването на изсичането на горите. По всички тези теми, както и по много други, ние сме изразявали нашето становище и сме предприемали конкретни действия за решаването на проблемите. Време е България да се освободи от робския слугинаж на политиците и зловредните влияния на чуждите посолства и агенти на влияние. Време е за Възраждане!

Бюлетина №14

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

9398 | 27 март 2024

Д-р Нели Боскович: Липсата на профилактика и здравословен начин на живот са водещи за отключването на неврологични болести

9379 | 21 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9183 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5181 | 26 март 2024

Кражби в Казанлъшко и Павелбанско регистрираха за ден униформените

3842 | 21 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3233 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3126 | 27 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2327 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2315 | 25 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2265 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак