13:37 | 24 ноември 22 5264

Новото общинско предприятие „Казанлък Арт“ поема туризма

Предложение за създаване на Общинско предприятие за туризъм „Казанлък Арт“, беше разгледано и грасувано на редовната сесия на Общински съвет Казанлък, която се проведе днес 24-и ноември в зала „Инфра“. Сребра Касева, началник кабитен на кмета, разказа повече за мотивите и дейността, която ще развива новото предприятие:

„Следвайки световните тенденции туризмът в община Казанлък е един от най-бързо растящите икономически сектори, който има все по-голямо отражение върху градската среда, предоставянето на услуги и инфраструктурните нужди. Доста се позабавихме със създаването на това общинско предприятие бих казала, защото това е практиката в почти всички големи градове в страната, където имат развит туризъм и упражняват търговска дейност.“, посочи Касева.

Тя уточни, че в културния календар на Общината има две големи събития - Празника на розата и Тракийските празници, които генерират приходи чрез продажбата на билети на туристи и гости на Казанлък, а дейността по продажбата на самите билети е редно бъде извършвана от общинско предприятие.

„Именно за това се създава общинско предприятие, за  да извършва стопанската дейност на една община. От няколко години се изгражда атракциона  „Светът на траките“ и едно от условията за да бъде завършен той, според изискване на програмата е атракциона да бъде стопанисван от институция по решение на Общината.  Имаше много допитвания и обсъждания какво да се включи в атракциона. В последствие беше наета и фирма, която да направи обследване на туризма в община Казанлък. Тя трябваше да проучи дали приходите на събитията от работата на атракциона ще могат да покрият разходите по него и да изготви бизнес план. В това обследване се установи, че „Светът на траките“ ще генерира приходи и най-добрата възможност е той да бъде под шапката на общинското предприятие.  Другите възможности, които се обсъждаха бяха ИМ“Искра“, създаване на търговско дружество и общинското предприятие. Историческият музей има прекалено много обекти, които стопанисва и съхранява, а търговското дружество не е най-добрата форма за работа в община, при нас специално в сферата на културата. Спрямо решението на екипа, който изработи бизнес плана и решението на Общината  беше да се създаде общинско предприятие, което да стопанисва и управлява „Света на траките“.“, каза началник кабинета на кмета.

По думите ѝ всичко записано в правилника на новото общинското предприятие е събирано с години, като добра практика от общини с добре развит туризъм и добре работещи общински предприятия като Бургас, Велико Търново, София, Пловдив. 

„Има нужда от създаването на такова предприятие, което ще обезпечи както организацията на Празника на розата и Тракийските празници, така и ще създаде един комфорт на новия атракцион „Светът на траките“, посочи Касева.

Обектите и активите, които в началото ще се стопанисват от Общинското предприятие "Казанлък Арт" при Община Казанлък ще бъдат Информационен център на ул. „Искра“4 и зала „Иван Милев“, Хаджиеминова къща,Туристически комплекс „Светът на траките“, Велоалея от гр. Казанлък – парк „Тюлбе“ до Атракцион „Светът на траките“, Вестник „Искра“, Web страница VISIT KAZANLAK, Електрически автобуси – 2 броя, Атракционно влакче, Организация на Празник на розата, Организация на Тракийски празници и рекламни площи.

Предмет на дейност на новото предприятие ще бъде разработването на планове и програми, свързани с развитието на туристическите обекти, предоставени за стопанисване и управление на предприятието. Също така осъществяване функции по тяхното изпълнение след утвърждаването им от кмета на Община Казанлък - обслужване на общинските туристически обекти, комплекси, атракции, и изпълнение на всички специфични дейности, свързани с тяхното функциониране. "Казанлък Арт" ще разработва нови туристически продукти и подобрява съществуващите в туристическите обекти. Ще организира събития като изложения, форуми, обучения, както и ще си взаимодейства с медии, във връзка с популяризиране на туристическата дейност и предлаганите продукти. Предприятието ще подготвя и разпространява рекламни и информационни материали за туристическите обекти, които стопанисва, ще поддържа интегриран интернет портал, предоставящ туристическа информация за община Казанлък, както и на други уебсайтове, касаещи конкретни туристически обекти. Ще проучва програми за финансиране на туристически дейности и др.

Предложението за създаване на „Казанлък Арт“  беше добре прието от почти всички общински съветници. Някои от тях зададоха въпроси, дали Общинското предприятие няма да пречи на културните институти в града с така наречената услуга„пакетни билети“? Касева уточни, че подобно нещо няма да бъде позволено, дейността на културните институти няма се препокриване с тази на дружеството, а това от своя страна няма да намали туристопотока.

В новото предприятие е предвидено да бъдат назначени 60 души на щат, отговарящи на нужните условия за съответните работни места. „За поста Директор на общинското предприятие ще се търси човек, който да приеме работата присърце, тук има и много творческа дейност, също така ще е нужно да разбира от туризъм, да има желание за работа и наистина да му се работи за развиването на туризма в Казанлък.“, добави Касева.

Финансирането на предприятието в началото ще се осъществява от общинския бюджет. Според бизнес плана в първите две години, това ще е така докато предприятието започне да се самоиздържа. Дейността на "Казанлък Арт" се предвижда да започне през март догодина, като една от първите му цели ще бъде популяризирането на "Светът на траките" като нова туристическа дестинация още преди той да бъде напълно завършен.

Изработеният проект е публикуван на електронната страница на община Казанлък, в рубриката „Нормативни актове – проекти на нормативни актове“.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

12057 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

7885 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7163 | 01 декември 2023

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5971 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5691 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

5285 | 27 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3425 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3404 | 26 ноември 2023

Община Казанлък обявяви конкурс за заемане на длъжността „Главен архитект“

3226 | 01 декември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2752 | 26 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак