11:10 | 07 декември 22 1224

4 257 000 лв. са вложени в сферата на образованието през 2022 г.

4 257 000 лв. са вложени в сферата на образованието през 2022 г. / Новини от Казанлък

4 257 000 лв. са вложени в сферата на образованието през годината в община Казанлък, става ясно от Отчета на Кмета Галина Стоянова. Средствата са осигурени от европейско, национално и местно финансиране. Създадени са нови класни стаи и занимални, усилено се работи по облагородяване на дворните пространства, след като сградите на образователната инфраструктура бяха основно ремонтирани през последните години. Изграждат се нови детски площадки, отговарящи на всички европейски изисквания. 289 000 лв. са вложени за ремонт на детските ясли в Казанлък. За тях беше обновено специализираното оборудване, закупени са 17 нови стерилизатори на обща стойност 46 000 лв.

През 2022 г. Община Казанлък е инвестирала близо половин милион лева от общинския бюджет в сферата на образованието. Сред по-големите изпълнени обекти е ремонтът на дворното пространство на ОУ „Никола Вапцаров“ и ПГ „Академик Петко Стайнов“ на стойност 170 000 лв. В ДГ№16 „Роза“ бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност на стойност 210 000 лв. Вътрешният ремонт на сградата включва още поставяне ан ламиниран паркет и боядисване на две занимални. В централна сграда на ДГ № 18 „Пчелица“, гр. Казанлък, със средства от бюджета на община Казанлък се изграждат три изцяло нови детски площадки с нови съоръжения за игра, на стойност 66 000 лв. В други пет детски градини в Казанлък бяха изградени нови детски площадки за игра.

Община Казанлък инвестира в обновяване на инфраструктурата на общо четири филиала на детски градини по населени места с подобрения в материалната база.

В СУ „Екзарх Антим I“, гр. Казанлък, бе изграден модерен, изцяло нов оборудван и обзаведен STEM-център по природни науки, изследвания и иновации. Той бе официално открит на 15-и септември тази година. Финансирането е по Национална програма на Министерство на образованието и науката за изграждане на училищна СТЕМ среда. Инвестирани са 600 000 лв. за цялостното изграждане на Центъра, като 300 000 лв. са осигурени от МОН и 300 000 самофинансиране от училището. Изградени и обособени са още зони за провеждане на учебни занятия и спорт на открито във вътрешния двор на училището. Обособява се и музей по повод предстоящия юбилей на институцията.

През 2022 г. бюджетът за даровити деца по Общинската програма за закрила на детето (ОПЗД) бе увеличен до 36 000 лв. Завишеният бюджет е за нарастване на броя на едногодишните стипендии, които Общината традиционно предоставя на талантливи ученици от училищата, съгласно приетите правила и критерии. Със средствата по ОПЗД се подпомага също и участието на деца и ученици в състезания, фестивали, конкурси и др. на национално и международно ниво, за стимулиране на тяхната изява и развитие на талантите и способностите им.

За периода от м. октомври 2021 г. до м. септември 2022 г. бяха присъдени 7 едногодишни стипендии на ученици, получили призови места на национални и международни фестивали, конкурси, състезания и др., а през м. септември 2022 г. са одобрени нови 10 стипендианти в областите на науката, изкуството и спорта.

За трета поредна година Община Казанлък осигури средства за подпомагане на младите семейства чрез отпускане на еднократна финансова помощ за новородено под формата на ваучери. Финансовата помощ в размер на 500 лв. за едно дете се предоставя за осигуряване на пелени за еднократна употреба и детски храни. През отчетната година 237 семейства са получили ваучери на обща стойност 121 000 лв.

За труда на всички служители в детско и училищно здравеопазване бе постигнато увеличение на основните месечни заплати с 30 на сто.

Пресцентър на Община Казанлък 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак