12:04 | 12 януари 23 2412

Тодор Карастоянов за проекта на Кастамону: Замърсяването на водоемите е спекулация. Негативно въздействие върху околната среда няма да има.

Тодор Карастоянов за проекта на Кастамону: Замърсяването на водоемите е спекулация. Негативно въздействие върху околната среда няма да има. / Новини от Казанлък

Според управителят на фирмата, изготвила доклада за ОВОС за разширението на инсталацията за производство на смоли в „Кастамону България” АД Тодор Карастоянов, планираното разширяване на производствения процес на предприятието категорично не преобразува дейността му от дървопреработваща в химическа, а твърденията за замърсяване на водоемите са спекулации.

Това заяви Карастоянов пред БТА вчера, пред сградата на РИОСВ Стара Загора, минути след решението на експертния съвет. Припомняме ви, че докладът бе гласуван и приет с 11 гласа ЗА и 3 гласа ПРОТИВ.

Той обясни, че в изготвянето на доклада са участвали девет независими експерти, които са дали своята оценка на предварителен етап, относно това какво ще бъде влиянието върху околната среда при реализация на инвестиционното предложение. По думите му при спазване на препоръчаните мерки и инсталиране на съответните пречиствателни устройства, негативно въздействие върху околната среда няма да има.

„Докато се стигне до изграждане на новата инсталация, предстоят редица процедури по издаване на комплексно разрешително, които може би ще отнемат от осем месеца до година", допълни Карастоянов.

Той подчерта още, че очакваните емисии на свободен формалдехид са пренебрежимо малки, а фирмата подлежи на ежемесечен мониторинг. "При установяване на замърсявания, инсталацията може да бъде затворена, което също е някаква гаранция за хората", коментира той. Според него "Кастамону България" АД са инвестирали сериозни средства за предотвратяване на замърсяването на околната среда. "Има изградена локална система за оповестяване на рисковете от изтичане", каза още той. В отговор на твърденията на членове на Инициативния комитет, че строителството на инсталацията на територията на завода вече е започнало, Тодор Карастоянов коментира, че там се реализират и други инвестиционни предложения. "Няма издадено строително разрешение по това предложение, вероятно това са други нововъведения, но ако се работи по тази инсталация, то това е грубо нарушение", отбеляза той. Според Карастоянов между компанията и хората е необходимо да има диалог, а не да се води война.

Екологът Ивайло Предьов, член на екипа от експерти, изготвил доклада, обясни оценката относно рисковете от производствена авария. Аварията, която се свързва с инвестиционното намерение, е евентуално огнено кълбо на автоцистерна с метанол, която би била в границите на площадката и не може да достигне никое населено място, посочи той и подчерта, че формалинът не е запалим и взривоопасен. Относно евентуален разлив той отбеляза, че съществуващият и планираните резервоари са подсигурени и не може да има изтичане на отровни вещества. "Относно твърденията за канцерогенния ефект на формалдехида, бензинът например е с по-висока опасност по отношение на канцерогенност, една петролна база би била много по-опасна в това отношение", коментира още той.

"Ние знаем за притеснението на хората, защото сме в контакт с тях и ги информираме от месец май 2021 година за това, че такова инвестиционно предложение е внесено при нас и се дискутира, а след обществените обсъждания бяхме отворени за всякакви въпроси и допълнителни обяснения", коментира директорът на РИОСВ - Стара Загора Диана Искрева, която също беше категорична, че с реализиране на инвестиционното предложение няма да се промени вида на производството на "Кастамону България" АД.

"За нас като институция е много важно какви количества формалин ще се съхраняват на място. Това ще са същите 190 литра в същите съдове, които в момента се използват. Днешното решение дава на фирмата право да изработи план за изграждане на съоръжението и с този план да продължи нататък по институциите, за да получи различните необходими разрешителни, а когато инсталацията започне да функционира, трябва да кандидатстват за промяна на комплексното си разрешително. Това е един много строг режим на контрол, който ще определи какво и в какви количества могат да произвеждат и да изнасят, да вкарват като суровина, да изпускат през комини", обясни тя.

"Дойдохме да чуем експертите и сме доволни от това, което чухме. Аз лично подкрепям положителното становище по доклада за ОВОС", коментира заместник-кметът на община Павел баня Йордана Енева. По думите й по време на съвета всички участвали експерти са били много подробни, представяйки доводите си по изготвения доклад.

БТА

*Хората против разширението на инсталацията за производство на смоли в предприятието ще обжалват решението за ОВОС в законовия 14-дневен срок за това. Те изразиха готовност да обжалват и пред Административен съд, като имат нагласа и за протестни действия ако се наложи. А на 14 януари, събота от 10:00 часа, в малката зала на НЧ "Иван Вазов", с. Долно Сахране, жителите на двете села и хора против това решение за ОВОС, се събират на събрание. 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак