11:32 | 16 януари 23 1438

Десетки казанлъчани излязоха на протест срещу насилието над животни

Десетки казанлъчани излязоха на протест срещу насилието над животни / Новини от Казанлък

Десетки жители на Казанлък и региона се събраха в неделя пред сградата на Районния съд в града, за да се присъединят към Националния протест срещу насилието над животни и изразят своята позиция по този обществен проблем. Техните искания са за ефективни наказания за насилници и убийци на животни, както и за криминализиране на подбудите към подобни деяния.

„В България има закон за защита на животните, който е сравнително добър като закон, но, за съжаление, институциите не работят по него. Член 325 от Наказателния кодекс предвижда глоба до пет хиляди лева и до три години затвор за насилие над животно, но това реално не се случва“, коментира пред БТА Ивелина Недкова, председател на местната организация за защита на животните Animal Hope. По думите и единственият ефективно осъден за побой над животно е от град Мъглиж и то след повторно нарушение на закона. „Това е прецедент, мисля, че няма друг осъден за подобно нещо“, каза тя.

Протестиращите настояват и за звено "Зоополиция" във всеки град, която да се занимава само с престъпления спрямо животни. „В Районното управление в Казанлък има един или двама полицаи, които, освен с всичката останала дейност, се занимават и със сигнали за насилие над животни. Това обаче е крайно недостатъчно за целия регион“, отбеляза още Ивелина Недкова. Тя напомни за скорошните случаи на отровени котки и кучета в Павел баня. „Това става в централната част на града, където има и малки деца и се случва периодично. При последния случай лекарят, който се е опитал да окаже първа помощ на животните, коментира, че става въпрос за изключително силна отрова, от която смъртта е настъпила много мъчително“, посочи още тя. По нейно мнение подобни случаи все повече зачестяват.

„Борим се за равни права на всички живи същества и искаме да се чуе гласът на безгласните“, коментираха протестиращи. Според тях мерки не трябва да се вземат на местно, а на държавно ниво. Те искат ефективни регулации и специализиран орган, който да следи за изпълнението им.

БТА

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак